Τότε δηλαδή που ο κ. Σουφλιάς είπε ότι θα γίνουν προσαρμογές μετά τις δηλώσεις το κ. Αλμούνια στις Βρυξέλλες και ο κ. Παπαθανασίου που δεν είχε ειδοποιηθεί από τον προϊστάμενό του, επέμενε ότι θα εφαρμοστεί όπως ήταντο πρόγραμμα σταθερότητας για να διορθώσει το βράδυ.
Όλα αυτά φυσικά έχουν μικρή σημασία. Η πραγματικότητα είναι ότι μας έχουν στη «μπούκα του κανονιού» στις Βρυξέλλες, λόγω αναξιοπιστίας και πέσανε πολλά παρακάλια από την πλευρά των Αθηνών προς τον κ. Αλμούνια για να μη «μας τα χώσει» άγρια, όπως λένε και στη σημερινή καθομιλουμένη. Ετσι ο άνθρωπος αρκέστηκε να δηλώσει με ειρωνικό χαμόγελο ότι δεν είναι η Κομισιόν ο... μπαμπούλας, αλλά οι αγορές και όποιος κατάλαβε , κατάλαβε. ’λλο αν διάφοροι παπαγάλοι σχεδόν πανηγύριζαν στα δελτία της τηλεόρασης γιατί υποτίθεται πέσαμε στα μαλακά, τρομάρα τους.
Ετσι έχουν τα πράγματα και πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η διϋπουργική συνήλθε για να δουν στην κυβέρνηση τι θα κάνουν, με γνώμονα βέβαια τις εκλογές. Αν δηλαδή θα πάρει αμέσως τα μέτρα που συνιστούν, η Κομισιόν με τον τρόπο της και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Προβόπουλος, ή θα πάει πρώτα σε εκλογές; Αν θα πάει τώρασε εκλογές ή θα περιμένει για να οδηγηθεί σε αυτές τον Μάρτιο του 2010, στην εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας; Αλλά σε αυτή την περίπτωση μπορεί να περιμένει χωρίς να πάρει σκληρά μέτρα;
Αυτά είναι τα ερωτήματα που τριβελίζουν το μυαλό του κ. Καραμανλή και ας λέει ό,τι θέλει ο ίδιος ή ο κ. Αντώναρος για να πείσουν ότι δήθεν δεν σκέπτονται τις εκλογές. Γιατί ο πρωθυπουργός έχει προφανώς αποφασίσει ότι θα παραμείνει στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και ενοχλείται από τις κινήσεις δελφίνων, είτε τις άγαρμπες του κ. Αβραμόπουλου, είτε τις πιο «κομψές, αλλά πολύ πιο συνωμοτικές της κας Μπακογιάννη. Και επειδή θέλει να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματός του, ελπίζει ότι δεν θα χάσει με διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, οπότε κάποια στιγμή θα επανέλθει στην εξουσία, αφού οι αντίπαλοί του δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του χάους που θα βρουν , αν κερδίσουν.
Ο κ. Καραμανλής ελπίζει ακόμη και σε κάτι άλλο. Ότι τελικά η Γερμανία και οι άλλες μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης θα αναγκαστούν να παρέμβουν κάποια στιγμή για να μην πέσει η Ελλάδα στον γκρεμό της πτώχευσης. Δεν θα το κάνουν επειδή είναι φιλάνθρωποι, ούτε γιατί εκτιμούν την ανύπαρκτη αξιοπιστία της σημερινής κυβέρνησης, αλλά για να μην τραυματιστεί το ευρώ. Ειδικά η Γερμανία θα το κάνει με πολύ ζόρι, γιατί δεν θέλει πια να πληρώνει, αλλά ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι το συζητάει ως λύση ανάγκης. Δεν ξέρουμε ακόμη η παρέμβαση ποια μορφή θα πάρει, αλλά ίσως αυτό διαφανεί μέσα στις επόμενες 30-40 μέρες που θα γίνουν διεργασίες και διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.
Επομένως, θα πρέπει να περιμένουμε μάλλον να πάρει ο κ. Καραμανλής τις αποφάσεις του μετά από ενάμισυ μήνα. Δεν ξέρω αν αντέχει τόσο η οικονομία, αλλά δεν αποκλείεται επίσης ως τότε να έχουμεσοβαρότερες εξελίξεις, που θα αφορούν την πορεία και την τύχη της Ευρωπαϊκής ΄Ενώσης. Οπότε το αν θα γίνουν ή όχι εκλογές στην Ελλάδα αποκτήσειάλλη διάσταση, που δεν την γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή.
Αγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr