Μεταξύ μας, είπε περίπου τα ίδια με εκείνα που έλεγε κάποτε ο προκάτοχός του, ο κ. Γκαργκάνας, αλλά τούτος εδώ είναι πιο επικοινωνιακός και βεβαίως οι καιροί είναι άρα πολύ δύσκολοι, οπότε γίνεται και πιο πιστευτός.
Τώρα μένει να μας έλθει και η πανταχούσα από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση για να δέσει το γλυκό, αν και η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να πέσει στα πιο μαλακά και δεν αποκλείεται να τα καταφέρει συζητώντας με τους εταίρους σε πολιτικό επίπεδο.Για τους δικούς της κομματικούς λόγους φυσικά και όχι γιατί δεν έχουμε πραγματικά τα χάλια μας, ενώ τα χειρότερα έρχονται. Αλλωστε, στόχος του κ. Προβόπουλου χθες ήταν να στείλει μήνυμα όχι μόνο στην κοινωνία , αλλά και στην πολιτική ηγεσία, αρχίζοντας από την κυβέρνηση και τελειώνοντας στα μικρότερα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Πολιτικά πάντως, εκείνο που συμβαίνει αυτές τις μέρες είναι ότι ο κ. Καραμανλής για λόγους που πιθανότατα έχουν να κάνουν με την αγωνιώδη προσπάθεια να ξεφύγει από την δυσχερέστατη θέση στηνοποία έχει περιέλθει ο ίδιος και το κόμμα του, δίνει επικοινωνιακή μάχη για να ανοίξει τηνατζέντα σχετικά με την οικονομία. Το πιθανότερο είναι ότι η προσπάθειά του εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής που έχει υιοθετήσει τελευταία και που τα άλλα δύο της σκέλη είναι το γνωστό «υπευθυνότητα», δηλαδή Καραμανλής, ή «ανευθυνότητα», δηλαδή ΠΑΣΟΚ και η καραμέλα της «συναίνεσης».
Με λίγα λόγια, οι τακτικές κινήσεις του πρωθυπουργού αποσκοπούν στην απομάκρυνση της κυβέρνησης από τα σκάνδαλα που την κυνηγούν επιβάλλοντας τη συζήτηση και την ενασχόληση με την κρίση της οικονομίας, που είναι όντως τεράστια, δημιουργώντας παράλληλα την εντύπωση ότι η κυβέρνηση είναι η μόνη υπεύθυνη δύναμη που ασχολείται με αυτήν (την κρίση) και για την αντιμετώπισή είναι απαραίτητη η συναίνεση, που την απορρίπτουν οι άλλοι, οι ανεύθυνοι.
Δεν είναι κακό το σχέδιο, αλλά πολύ δύσκολα θα του βγει, κρίνοντας τουλάχιστον από τις σφυγμομετρήσεις που και αυτή την εβδομάδα ήταν οδυνηρές για τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του. Αν δεν του βγει, δεν θα οφείλεται βεβαίως στο ΠΑΣΟΚ και τις ελπίδες που δημιουργεί στον κόσμο, αλλά σε δύο άλλους λόγους, πολύ βασικούς. Η κυβέρνηση έχει χάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, αν όχι πλήρως, την αξιοπιστία της λόγω ανικανότητας και διαφθοράς, είναι ο πρώτος λόγος. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η κρίση θα βαθαίνει όλο και περισσότερο στο προβλεπτό μέλλον και τα πράγματα θα χειροτερεύουν πριν καλυτερέψουν. Αφήστε που για να καλυτερέψουν θα πρέπει προηγουμένως να βογκήξει κόσμος και κοσμάκης αφού το μοντέλο δεν τραβάει άλλο και πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε.
Συμπέρασμα: Τον κ. Καραμανλή τον κυνηγάνε το πολύ κακό παρελθόν της κυβέρνησής του και το ορατό πολύ κακό μέλλον της οικονομικής κρίσης.
Αγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr