Μην κοιτάτε που κάποιοι ειδικοίπροσπαθούν φιλότιμα να φανούν ψύχραιμοι. Το κάνουν για να μην προκαλέσουν πανικό, αλλά όλοι ξέρουν ότι δεν αποκλείεται ναακολουθήσουν και άλλες υποβαθμίσεις τις ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας από άλλους διεθνείς οίκους, των οποίων η γνώμη μετράει. Όπως όλοι γνωρίζουν ότι η οικονομία μας έχει τα χάλια της με πολύ μεγάλη ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και γιατί λειτουργεί τελείως στρεβλά εδώ και πολλά χρόνια.
Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, δηλαδή της οικονομίας μας επιβεβαιώνει ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο και ταυτόχρονα αποτελεί απόδειξη ότι οι ισχυρισμοί των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων ότι το δημόσιο χρέος έπεσε από το 100% του ΑΕΠ στο 93, ή 94% την τελευταία πενταετία, ή ότι το έλλειμμα έπεσε από το 7% (λόγω απογραφής) κάτω από το 3% είναι μπούρδες. Όλα αυτά τα νούμερα είναι μαγειρεμένα και πλαστά, κατασκευάσματα του κ. Αλογοσκούφη και του θαυματοποιού της Στατιστικής Υπηρεσίας, του κ. Κοντοπυράκη, για λόγους κομματικών σκοπιμοτήτων. Για να υποστηρίξουν δηλαδή ότι η κυβέρνηση Σημίτη είχε καταστρέψει την ελληνική οικονομία και καλά που ήλθαν στην εξουσία οι σωτήρες της κυβέρνησης Καραμανλή...
Η αξιολόγησή μας από την Standard & Poors σημαίνει καταρχήν ότι καθίσταται ακόμη δυσκολότερη η προσφυγή στον δανεισμό, αφού κλονίζεται η αξιοπιστία μας, γεγονός που σημαίνει επίσης ότι θα πληρώνουμε μεγαλύτερα επιτόκια. Με λίγα λόγια, θα δυσκολευόμαστε περισσότερο πια να βρίσκουμε δανειστές και όταν τους βρίσκουμε θα τους πληρώνουμε τη μάνατους και τον πατέρα τους. Το ακόμη χειρότερο όμως είναι ότι ενισχύεται διεθνώς η εικόνα περί της Ελλάδας ως του αδύναμου κρίκου της Ευρωζώνης. Ο βρετανικός τύπος μας έχει ταράξει στα αρνητικά δημοσιεύματα είναι λάθος να τα αποδίδουμε αυτά σε θεωρίες συνομωσίας εναντίον μας, όπως κάνουν κάποιοι των μήντια. Όπως είναι λάθος να παραγνωρίζουμε την συμβολή τους στη διαμόρφωση της προβληματικής εικόνας της χώρας μας.
Μπορεί να μην υπάρχουν διαδικασίες εξόδου μίας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, αλλά όταν κάτι τέτοιο επαναλαμβάνεται σε δημοσιεύματα με διεθνή απήχηση σχετικά με την Ελλάδα, δεν αποκλείεται να έχουμε πρόβλημα στο μέλλον. Παρά το μικρό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας μίας χώρας της ευρωζώνης έχει επιπτώσεις στο ευρώ και αυτό δεν είναι αποδεκτό από τις άλλες. Είτεακολουθήσει νέα υποβάθμιση από άλλον οργανισμό, είτε όχι, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι αργά ή γρήγορα οι μεγαλύτεροι εταίροι μας θα ζητήσουν να ληφθούν αυστηρότατα μέτρα και θα το κάνουν ευθέως, ή μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν θα επιτρέψουν να κλονιστεί έστω και στο ελάχιστο το ευρώ για χάρη μας και αν χρειαστεί θα μας απειλήσουν!
Είναι φανερό πια ότι η κυβέρνηση είναι στα δυο στενά. Από τη μία πλευρά θέλει να κάνει προσπάθειες για αναθέρμανση της οικονομίας σε συνδυασμό με προεκλογικές παροχές και από την άλλη πλευρά καλείται να σταθεροποιήσει την οικονομία, κατεβάζοντας το έλλειμμα. Φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για πολιτικές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, η εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα, που είναι και τα ζητούμενα για να μην πτωχεύσουμε με μαθηματική ακρίβεια κάποια μέρα, όχι και τόσο μακρινή. Μιλάμε για τα απολύτως απαραίτητα που πρέπει να γίνουν τώρα, αμέσως. Το πιθανότερο όμως είναι ότι ούτε αυτά δεν είναι σε θέση να κάνει, αφού μεταξύ άλλων, πρέπει να πείσει τον ελληνικό λαό ότι δεν μπορεί να πορεύεται όπως πορευόταν.
Αγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr