Μετά λοιπόν από αυτή την ...απολογία, το καινούργιο περί τις εκλογές που έχουμε να μεταφέρουμε είναι ο σχεδιασμός του κ. Καραμανλή και του επιτελείου του και δεν πρόκειται για σενάριο. Πρόκειται για το σχέδιο το οποίο εκπονήθηκε στου Μαξίμου, στη βάση του οποίου κινείται ο πρωθυπουργός. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα του βγει, αλλά προς το παρόν βαδίζει πάνω στη γραμμή που χάραξε, με παραλλαγές όποτε δεν του βγαίνει. Η επιτυχία ή η αποτυχία του σχεδίου θα φανεί στο τέλος, αφού όχι μόνον υπάρχουν απρόοπτα στην πολιτική, αλλά υπάρχει πάντα και ο αντίπαλος, πέρα βέβαια από τον λαό που αποφασίζει.
Το σχέδιο λοιπόν του κ. Καραμανλή προέβλεπε αρχικά ανασχηματισμό, παράλληλα με προσπάθεια ανοίγματος προς πρώην ή και νυν Πασόκους, μήπως και κάποιος από αυτούς αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Το εγχείρημα απέτυχε γιατί είτε κάποιοι είπαν ορθά κοφτά «όχι», είτε έθεσαν όρους που δεν μπορούσε να αποδεχτεί ο πρωθυπουργός, οπότε κατέληξε στον κ. Παπαθανασίου. Κατά τα άλλα ο ανασχηματισμός είχε στόχο αφ΄ ενός «να αρέσει» και αφ' ετέρου να δώσει την εντύπωση ότι του νέου κυβερνητικού σχήματος ηγείται ένας νέος Καραμανλής, δραστήριος, ορατός, αποφασιστικός, που ανοίγει θέματα και ασχολείται με την πολιτική.
Προς το παρόν βλέπουμε το σχέδιο να υλοποιείται. Ο ανασχηματισμός άρεσε , τουλάχιστον στους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας, αρκετοί από τους οποίους απανασυσπειρώθηκαν γύρω από το κόμμα και την κυβέρνηση, όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε τον πρωθυπουργό να επιδεικνύει τόση υπερδραστηριότητα που φοβόμαστε μήπως μας πάθει καμιά υπερκόπωση και τόχουμε βάρος στη συνείδησή μας. Όλα δε αυτά σε συνδυασμό με παροχές που μπορούν να δικαιολογηθούν και σαν προσπάθειες αναθέρμανσης της οικονομίας, αλλά δεν απέχουν και από εκείνες που συνηθίζονται εν όψει εκλογών.
Στο ίδιο πλαίσιο ανήκουν και οι απόπειρες εξευμενισμού διαφόρων στρωμάτων του πληθυσμού, όπως οι φοιτητές (με τον διάλογο ...tabula rasa) με την αλλαγή της στάσης της αστυνομίας στις διαδηλώσεις, ή με τις διευκολύνσεις προς τους μικρομεσαίους και τους εμπόρους, που μάλλον θα φτάσουν μέχρι και σε φοροπαλλαγές. Η τουλάχιστον, σε αποφυγή πίεσης αυτών των τάξεων από τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Οσο για τα χρήματα τα οποία χρειάζεται το κράτος, αυτά θα βρεθούν από τον δανεισμό και βλέπουμε πως θα πληρωθούν...
Με αυτά και μ' αυτά, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης θεωρεί ότι μπορεί να πάει σε εκλογές σχετικά σύντομα και να τις παλέψει.Οι πρώτες δημοσκοπήσεις είναι ήδη κάπως ενθαρρυντικές (από πλευράς συσπείρωσης των οπαδών) και δημιουργούν την ελπίδα ότι αν δεν κερδηθούν από την κυβέρνηση οι εκλογές, τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει αυτοδυναμία. Αυτό φυσικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία προσδοκία, χωρίς να αποκαλύπτει και τον χρόνο των εκλογών, που προσδιορίζεται μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου (υπάρχει βέβαια διαφορά να θα γίνουν πριν από τις ευρωεκλογές ή ταυτόχρονα με εκείνες για να απορροφήσει το ευρωψηφοδέλτιο την όποια δυσαρέσκεια). Και επειδή η πιθανότητα να ξανακερδίσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία δεν είναι και πολύ μεγάλες, το σχέδιο έχει και συνέχεια.
Αν το ΠΑΣΟΚ έλθει πρώτο κόμμα, δίχως όμως αυτοδυναμία, οι επιτελείς του Μαξίμου θεωρούν ότι δεν θα αποφύγει την κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., οπότε θα αποτύχει πλήρως σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και η κυβέρνηση που θα προκύψει, θα καταρρεύσει. Αλλά και αν κατορθώσει να κυβερνήσει μόνο του το ΠΑΣΟΚ, πάλι θα αποτύχει με δεδομένο τον όγκο και την πολυπλοκότητα των προβλημάτων, καθώς και το πλήθος των αδιεξόδων. Επομένως, μετά από μία σύντομη παρένθεση, θα επανέλθει με τιμές και δόξα η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, με επικεφαλής πάντα τον κ. Καραμανλή. Γιατί ο σχεδιασμός αυτό ακριβώς προβλέπει: πως θα παραμείνει ο κ. Καραμανλής στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ή στην πρωθυπουργία και στην χειρότερη περίπτωση, πως θα επανέλθει.
Μπορεί να ακούγεται όλο το παραπάνω σαν τίποτα περισσότερο από wishful thinking (το να εκλαμβάνεται η επιθυμία ως πραγματικότητα), η ρεαλιστική προσδοκία. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ στα νέα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr