Τα σενάρια που κυκλοφορούσαν μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν κυρίως δύο. Το πρώτο, της απελπισίας του κ. Καραμανλή που το λάνσαραν και διάφοροι «μητσοτακικοί» καλοθελητές, ήταν ότι ο πρωθυπουργός είναι πεισμένος πως δεν πρόκειται να ανακάμψει, οπότε σκέπτεται καθαρά να τα παρατήσει μετά από 3-4 μήνες δίδοντας το «δαχτυλίδι» στη Ντόρα , ή οποία και θα ηγηθεί της Νέας Δημοκρατίας στις πρόωρες εκλογές που θα γίνουν. Το ίδιο σενάριο προβλέπει ότι σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και άλλες ανακατατάξεις, καθώς η κα Μπακογιάννη θα εμφανιστεί με κεντρώο προφίλ και αποφασισμένη να προχωρήσει σε τομές, ενώ από την άλλη πλευρά έχουμε τώρα στο προσκήνιο και τον κ. Σαμαρά, όπως επισημαίνουν οι «καραμανλικοί».
Παράλληλα όμως, κυκλοφορούσε και ένα δεύτερο σενάριο που έλεγε και λέει ότι ο κ. Καραμανλής σκέπτεται να πάει σε εκλογές πριν από τις 18 Μαρτίου, ώστε αυτές να γίνουν με λίστα, προκειμένου να φτιάξει μία συμπαγή, δική του κοινοβουλευτική ομάδα. Θα τις χάσει βέβαια τις εκλογές, αλλά πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα με την άθλια κατάσταση που θα κληρονομήσει και θα αποσυντεθεί,οπότε θα ξαναγίνουν εκλογές το 2010, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, για να ξαναέλθει στην εξουσία για μία νέα και ένδοξη θητεία.
Αυτά περίπου κυκλοφορούσαν μέχρι πολύ πρόσφατα, αλλά τώρα μερικοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν τα πράγματα κάπως διαφορετικά, ενθαρρυμένοι και από τις θετικές αντιδράσεις που προκάλεσε ο ανασχηματισμός στις τάξεις των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων, γεγονός που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αύξηση της συσπείρωσης, αλλά πιο εντυπωσιακή είναι η στροφή που έχουν κάνει διάφορα μήντια και οι μηντιάρχες τους που ξαφνικά, μετά τον ανασχηματισμό, άρχισαν να στηρίζουν πλήρως τον κ. Καραμανλή και το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Μερικοί αποδίδουν αυτή τη συμπεριφορά στις σχέσεις των κ.κ. Σουφλιά και Παυλόπουλου με τους μηντιάρχες, άλλοι στις προσδοκίες που έχουν αρκετοί ιδιοκτήτες των μήντια ότι θα πάρουν μερίδιο από την πίτα των δημοσίων έργων στα οποία θα επενδύσει η κυβέρνηση, ή από άλλους τομείς συμπεριλαμβανομένης και της ενισχυμένης κρατικής διαφήμισης. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βρει λεφτά, έστω και με μεγάλο κόστος δανεισμού, για να τα ρίξει, μήπως και αναθερμανθεί η οικονομία και όλοι παραπάνω προσβλέπουν σε κάποιο όφελος.
Με αυτή την έννοια, ένα νέο εκλογικό σενάριο λέει ότι ο κ. Καραμανλής δεν σκέπτεται να πάει σε εκλογές άμεσα, ιδιαίτερα αν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων των Φεβρουάριο και τον Μάρτιο δεν χειροτερέψουν για την κυβέρνηση. Θα ανοίξει διάφορα θέματα, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει κατάσταση ύφεσης σε άλλα, όπως στην Παιδεία, για να πάει ως τις ευρωεκλογές. Αν δεν υποστεί συντριπτική ήττα τον Ιούνιο, θα το μπαλώσει μιλώντας για χαλαρή ψήφο κλπ. και θα συνεχίσει να πορεύεται όπως μπορεί. Το ΠΑΣΟΚ βέβαια προδιαθέτει ήδη ότι θα προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας το 2010, αλλά για να το κάνει αυτό θα πρέπει να συμβάλουν και τα κόμματα της Αριστερά, γιατί δεν διαθέτει 121 βουλευτές.
Φυσικά για να επαληθευτεί αυτό το σενάριο, προϋπόθεση είναι να μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς τα προβλήματα της οικονομίας και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Αντίθετα, είναι εξαιρετικά δύσκολο, όπως οι πάντες γνωρίζουν. Στην πραγματικότητα, η πορεία της οικονομίας θα καθορίσει τον χρόνο των εκλογών.
Αγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr