Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για φανατικούς ισλαμιστές, αλλά από εκεί και πέρα η οργάνωση στην οποία υποτίθεται ότι ανήκουν χάνεται κάπου μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν, μεταξύ ανθρώπων που ίσως να έχουν σχέσεις με τις αόρατες και ανεπίσημες πακιστανικές μυστικές υπηρεσίας και την Αλ Κάϊντα. Εκτός και αν πρόκειται για κάποια ανεξάρτητη οργάνωση που ιδρύθηκε για να δράσει παράλληλα με την Αλ Κάϊντα.
Από όπου πάντως και αν προέρχονται οι δράστες, είναι σαφές ότι από πίσω υπάρχει εγκέφαλος που αποφάσισε που, πώς και πότε θα δοθεί το κτύπημα για να έχει τις μεγαλύτερες δυνατές συνέπειες. Είναι επίσης σαφές ότι οι τρομοκράτες, εκτός από φανατικοί ήταν και πολύ καλά εκπαιδευμένοι, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για την στρατολόγηση και εκπαίδευσή τους χρειάστηκαν εκπαιδευτές, χώρος, χρόνος και χρήμα.
Το χτύπημα είχε σαν πρώτο στόχο να πλήξει την Ινδία και την οικονομία της. Υπάρχει μίσος μεταξύ μουσουλμάνων και ινδουϊστών, υπάρχει μόνιμα αντιπαλότητα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, υπάρχει και η ανοιχτή πληγή του Κασμίρ.
Η Βομβάη είναι το οικονομικό κέντρο της Ινδίας που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με ρυθμούς ανάλογους της Κίνας και οι τρομοκράτες επιτέθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό, στα καλά ξενοδοχεία, όπου μένουν οι ξένοι επιχειρηματίες και τουρίστες, στο εβραϊκό συγκρότημα κτιρίων και γενικά στην οικονομική καρδιά της πόλης. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις επρόκειτο για γύρω στους 40 «κομάντος» που ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν για να προκαλέσουν χάος και ντόρο.
Πέρα όμως από την «τιμωρία» της Ινδίας, η επίθεση είχε και άλλους στόχους . Ο πρώτος στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένταση στην περιοχή, ίσως και πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και να χαθεί κάθε έννοια τάξης και λογικής. Φανταστείτε σύγκρουση Μεταξύ των δύο χωρών, με ανοιχτό το μέτωπο του Αφγανιστάν και με τις εξαθλιωμένες μάζες που ζουν τόσο σε αυτές τις χώρες, όσο και στο Μπάγκλαντες ή και αλλού. Λαμπρή αφορμή για «ιερό πόλεμο» και ήδη η Ινδία αφήνει να εννοηθεί ότι πίσω από την τρομοκρατική επίθεση κρύβονται πακιστανοί.
Ταυτόχρονα, με την ευκαιρία κτυπήθηκε και ένα εβραϊκό κέντρο της Βομβάης, για να μην υπάρχει αμφιβολία ότι οι εβραίοι θα είναι πάντα στόχος για τους φανατικούς μουσουλμάνους.
Ο άλλος στόχος του χτυπήματος είναι φυσικά οι ΗΠΑ και κυρίως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος κ. Ομπάμα. Οι φανατικοί ισλαμιστές και οι τρομοκρατικές οργανώσεις που τους εκφράζουν δεν θέλουν να θεωρηθεί ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος είναι πιο ανεκτός από τον κ. Μπους, ή ότι περιμένουν κάποια άλλη πολιτική από αυτόν.
Ήδη ο κ. Ομπάμα έχει πει ότι θέλει να απαγκιστρωθεί ο αμερικανικός στρατός από το Ιράκ και αντίθετα, ότι επιθυμεί να επικεντρωθεί στο Αφγανιστάν. Παράλληλα βλέπουν κινήσεις που τις ερμηνεύουν ως φιλοϊσραλινές, όπως η τοποθέτηση του νέου προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και η πιθανότατη ανάθεση το Στέητ Ντηπάρτμεντ στην κα Κλίντον.
Με αυτή την έννοια, το κτύπημα στην Βομβάη έχει όλα τα στοιχεία μας προβοκάτσιας. Εκείνοι που βρίσκονται από πίσω πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ με τα τόσα προβλήματα δεν θα μπορέσουν να απαντήσουν και η Ινδία θα πρέπει να συρθεί στο χάος του Πακιστάν και του Αφγανιστάν. Προς το παρόν δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά αν στη διεθνή οικονομική κρίση προστεθεί τώρα και μία σύρραξη στην Ασία, με χαρακτηριστικά «ιερού πολέμου» οι επιπτώσεις δεν θα περιοριστούν στην συγκεκριμένη περιοχή.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr