Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι ευρωσκεπτικιστές, ιδιαίτερα οι άγγλοι, που τονίζουν ότι το ευρώ δεν μπορεί να«στεγάζει» μαζί οικονομίες όπως της Γερμανίας με άλλες όπως της Ιταλίας και της Ελλάδας, με βασικό επιχείρημα το γνωστό «spread», το άνοιγμα δηλαδή μεταξύ του επιτοκίου με το οποίο δανείζεται η Γερμανία και εκείνου με το οποίο δανείζονται η Ελλάδα και η Ιταλία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι «ευρωσκεπτικιστές» επισημαίνουν το «δραματικό άνοιγμα» των επιτοκίων με τα οποία πωλούν κρατικά ομόλογα η Ελλάδα και η Ιταλία από τη μία μεριά και η Γερμανία από την άλλη (όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα αναγκάζεται να προσφέρει με επιτόκιο μεγαλύτερο κατά 1,5-1,7 ποσοστιαίεςμονάδες τα δικά της ομόλογα από τα αντίστοιχα γερμανικά και άρα δανείζεται πολύ ακριβά). Το συμπέρασμα των άγγλων «ευρωσκεπτικιστών» είναι ότι «η αγορά φαίνεται να λέει πως δεν μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη προς την Ιταλία και την Ελλάδα για να μοιράζονται το ίδιο νόμισμα με την Γερμανία (λόγω προφανώς του δημόσιου χρέους τους) και είτε θα χρεοκοπήσουν, είτε θα αναγκαστούν να βγουν από το ευρώ, ή το πιθανότερο θα πάθουν και τα δύο».
Ο «Economist» βρίσκει υπερβολικά τα επιχειρήματα και των μεν και των δε, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι το ευρώ δεν είναι μόνο του πανάκεια, αλλά παράλληλα απέδειξε ότι προστατεύει σε αρκετό βαθμό τις χώρες που είναι στην ΟΝΕ. Πολλά όμως εξαρτώνται από τις κυβερνήσεις και τις οικονομίες των χωρών κα οι οιωνοί δεν είναι καλοί για την Ελλάδα. Το χρέος της είναι υπέρογκο και διογκώνεται συνεχώς περισσότερο, η εξυπηρέτησή του κοστίζει ακριβότερα από άλλες χώρες, το ισοζύγιο πληρωμών πάει από το κακό στο χειρότερο, η ανταγωνιστικότητα βρίσκεται στο ναδίρ και φως δεν υπάρχει πουθενά. Ακόμη και αν η κρίση οδηγήσει σε περιορισμό της κατανάλωσης και άρα των εισαγωγών, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ίδια αυτή κρίση θα προκαλέσει προβλήματα στον τουρισμό και στη ναυτιλία, βιομηχανίες που φέρνουν λεφτά στη χώρα.
Διαδικασία για να αποβληθεί μία χώρα από την ΟΝΕ και να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα δεν υπάρχει. Αρα, δεν είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό πως μία χώρα μπορεί να φύγει από το ευρώ, όπως υποστηρίζουν οι άγγλοι ευρωσκεπτικιστές για την Ελλάδα και την Ιταλία. Ωστόσο, το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας ακούγεται πιθανότερο. Η οικονομία της χώρας πάει κατά διαόλου, παντού υπάρχουν αδιέξοδα, η κυβέρνηση και γενικότερα το πολιτικό προσωπικό δεν αναλαμβάνουν το κόστος μιας προσαρμογής στην πραγματικότητα, η κοινωνία έχει απολύτως στρεβλή νοοτροπία και δεν θέλει καμία αλλαγή, η Ελλάδα δεν παράγει, έχει χάσει και την δυνατότητα πλέον να κόβει μονέδα (αν πάντως την είχε, αν δηλαδή είχε παραμείνει στη δραχμή, σήμερα θα τρέχαμε ήδη και δεν θα φτάναμε), άρα πως είναι δυνατόν να βελτιωθούν τα πράγματα;
Με λίγα λόγια, μπορεί η αποβολή από την ΟΝΕ να μην είναι ορατή και πιθανή, σαν ενδεχόμενο, αλλά δεν αποκλείεται καθόλου κάποια στιγμή να μην υπάρχουν αρκετά ευρώ στην Ελλάδα για να ζήσουμε επαρκώς καλά, αφού συνεχώς πληρώνουμε περισσότερα από όσα εισπράττουμε. Ταυτόχρονα είναι πιθανό να μη βρίσκουμε δανειστές, ακόμη και αν πουλάμε κρατικά ομόλογα με πολύ υψηλό επιτόκιο, καθώς κανείς δεν θα εμπιστεύεται την ελληνική οικονομία. Τότε θα χρεοκοπήσουμε επίσημα και θα είμαστε η πρώτη χώρα της ΟΝΕ που θα καταφύγει στο ΔΝΤ. Πιστέψτε με, δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Αγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr