Η χθεσινή εξέλιξη αλλάζει πιθανότατα τα δεδομένα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να βρήκε την ευκαιρία ο κ. Κ. Καραμανλής για να κάνει ελιγμούς, αν και η πρώτη σκέψη είναι ότι διέγραψε τον κ. Π. Τατούλη για να σταματήσει η γκρίνια και η κριτική στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και για να επισημάνει στους βουλευτές ότι όποιος «κουνηθεί» από τώρα και εμπρός αναλαμβάνει και την ευθύνη της πτώσης της κυβέρνησης. Αλλωστε, διάφορα στελέχη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος λένε δεξιά και αριστερά ότι ο κ. Τατούλης συμμετέχει σε σχέδιο ανατροπής της, ετοιμάζοντας προφανώς το έδαφος αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν. Αυτή είναι η πρώτη και εύκολη εκδοχή. Υπάρχουν όμως και άλλες, λιγότερο οφθαλμοφανείς, αλλά περισσότερο ενδιαφέρουσες.
Σύμφωνα με κάποιους παρατηρητές των πολιτικών μας πραγμάτων που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ο πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του διάφορα σενάρια. Το πρώτο σενάριο είναι ναδώσει τη μάχη μέχρι τέλους, μήπως και ανατρέψει την καθοδική πορεία -τη δική του και της κυβέρνησης- στις δημοσκοπήσεις. Οπότε με την πρώτη ευκαιρία να πάει σε εκλογές μήπως και τις κερδίσει. Στο σενάριο αυτό εντάσσονται οι κινήσεις γύρω από τις τράπεζες. Κινήσεις που είναι όλες συνεννοημένες για να δείξει δραστηριότητα και αποφασιστικότητα η κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθηθούν και από άλλες στις οποίες εντάσσεται και ο ανασχηματισμός. Μόνο που σε μία τέτοια, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πόστο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας...
Το δεύτερο σενάριο είναι ο τι ο κ. Καραμανλής, όπως και ο κ. Αλογοσκούφης, γνωρίζουν πολύ καλά την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Γνωρίζουν δηλαδή ότι είναι τραγική, αφού το χρέος βρίσκεται περίπου στα 250 δισεκατομμύρια ευρώ και το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών χειροτερεύει συνεχώς και αδιαλείπτως την κατάσταση. Είναι θεαματικά αρνητικό και δεν υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί, αντίθετα θα επιδεινώνεται. ΗΕλλάδα δυσκολεύεται να βρει δανειστές και αν βρει δανείζεται με θεόρατο επιτόκιο. Με αυτή την έννοια, η χώρα βαδίζει ταχέως προς την χρεοκοπία, αν δεν είναι ήδη χρεοκοπημένη. Οπότε ο κ. Καραμανλής (αποδυναμωμένος χωρίς τον κ. Ρουσσόπουλο δίπλα του) οργανώνει ήδη την αποχώρησή του, είτε προσφεύγοντας σε εκλογές, είτε όχι, αλλά πάντως ρίχνοντας τις ευθύνες σε εξωθεσμικούς και εσωκομματικούς «ανατροπείς», ώστε να «λουστεί» ο επόμενος, δηλαδή ο κ. Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, τις συνέπειες.
Όλα αυτά με επιφύλαξη προς το παρόν, αλλά το σίγουρο είναι ότι η οικονομία δεν είναι σε καλή κατάσταση, γεγονός που οι πάντες γνωρίζουν. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να καταφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά για τις κινήσεις του πρωθυπουργού, το άμεσο μέλλον θα δείξει. Για τον κ. Π. Τατούλη πάντως, το μέλλον δεν φαίνεται ρόδινο σε κάθε περίπτωση.
Αγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr