Ωστόσο, στο περιθώριο της συζήτησης, συνέβησαν πολλά, που φάνηκε ότι θα διαμορφώσουν την πολιτική ατμόσφαιρα της περιόδου.
Μεταξύ όλων των άλλων, ιδιαίτερη σημασία είχαν δύο παρεμβάσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου, μέσω αναρτήσεων και δηλώσεων. Με την πρώτη, εξήγησε γιατί το ΚΙΝΑΛ ήταν συνταγματικά υποχρεωμένο να υπερψηφίσει την πρόταση. Έκανε έτσι, έπειτα από καιρό, μία παρέμβαση σχετική με το κόμμα του - και διόλου ασήμαντη.
Με τη δεύτερη, επισήμανε μία - επίσης, διόλου ασήμαντη - παράλειψη του Πρωθυπουργού, σχετικά με την λήξη της σκευωρίας Novartis και της περιπέτειας όσων πολιτικών προσώπων υπέστησαν διώξεις - μεταξύ αυτών και ο ίδιος.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Θα μιλήσω σήμερα μόνο για λογαριασμό της παράταξης της οποίας έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος. Δύο πρώην Πρωθυπουργοί, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Πικραμμένος, τέσσερα στελέχη του κόμματός μας, οι κύριοι Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης, Λυκουρέντζος και Σαλμάς, στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της σκευωρίας. Όλων οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν από τη Δικαιοσύνη.
»Πότε επιτέλους θα έχετε το θάρρος να τους ζητήσετε συγγνώμη; Πότε; Κάντε το τώρα αν έχετε το θάρρος. Διακόπτω την ομιλία μου και πάρτε το λόγο να τους ζητήσετε συγγνώμη που τους κρεμάσατε στα μανταλάκια σε αυτή εδώ την αίθουσα, στην πιο άθλια σκευωρία η οποία κατασκευάστηκε ποτέ. Και σήμερα που οι υποθέσεις τους μπήκαν στο αρχείο κάθεστε σιωπηλός και μειδιάτε κάτω από τη μάσκα. Ντροπή σας, ντροπή σας, ντροπή σας. Και μας κάνετε και κηρύγματα για το Κράτος Δικαίου, εσείς».
Παρατήρησε όμως λίγα λεπτά αργότερα ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: «Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα του ζήτησε επιτακτικά - μιλώντας εκ μέρους της παράταξής του, όπως τόνισε - να ζητήσει συγγνώμη από τα πολιτικά πρόσωπα που κατέστησαν στόχος της “σκευωρίας Novartis”. Μνημόνευσε δε ως τέτοια τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο και τους υπουργούς Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνη Γεωργιάδη, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Μάριο Σαλμά.
Δεν ανέφερε το όνομα του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, των πρώην υπουργών Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Κουτρουμάνη και το δικό μου, ως πρώην αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ γιατί προφανώς δεν ανήκουμε στην παράταξή του.
Όταν όμως ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στη Βουλή σε μια σκευωρία που έθεσε στο στόχαστρό της την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας δια του ευτελισμού της Δικαιοσύνης, δεν δικαιούται να διαχωρίζει τα πρόσωπα που κατέστησαν στόχος με κομματικά κριτήρια. Το μόνο κριτήριο είναι θεσμικό.
Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να καταστήσει σαφές ότι υπερασπίζεται τους θεσμούς και όχι στελέχη της παράταξής του».
Ίσως η αφορμή αυτή και οι επισημάνσεις του Βενιζέλου να είναι ενδεικτικές για τις διαθέσεις πολιτικών προσώπων και για το πώς θα τοποθετηθούν στην νέα πολιτική περίοδο.
Μάλλον πλησιάζει η ώρα για ένα γενικότερο πολιτικό ξεκαθάρισμα, έπειτα από μία περίοδο που χαρακτηρίστηκε από μία γενική ανοχή πολλών για πολλά και από μία θολούρα, μεταξύ «αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου» και προσδοκιών για κάτι που φαίνεται ότι κάπου στο δρόμο χάθηκε…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr