Από την νομιμοποίηση της παρανομίας για βουλευτές και εργαζόμενους στη Βουλή, έως το ακατάλληλο σημείο και την ανάγκη μεταφοράς του Κοινοβουλίου κάπου αλλού, ώστε να μην αποτελεί εστία παρακώλυσης και αναστάτωσης της ζωής στο κέντρο της Αθήνας. Είναι κάτι που έχει συζητηθεί στο παρελθόν, αλλά προφανώς και κακώς δεν εξετάζεται πλέον σοβαρά.
Πολλά και προβληματικά φάνηκαν από τον τρόπο αντίδρασης των παριστάμενων αστυνομικών όταν συνέβη το δυστύχημα, αλλά και από τις ευφάνταστες προτάσεις για την θεραπεία του προβλήματος. Πώς δηλαδή θα μπαίνουν στη Βουλή εργαζόμενοι και βουλευτές, δίχως να υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος και παραβίαση του ΚΟΚ.
Τι προτάθηκε, μεταξύ άλλων; Η τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη στο σημείο, ώστε πλέον αυτό που απαγορευόταν, αλλά γινόταν, να μετατραπεί σε νόμιμη κίνηση οχημάτων.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς συγκοινωνιολόγος για να αντιληφθεί ότι σε περίπτωση που γινόταν κάτι τέτοιο, το μποτιλάρισμα θα έφτανε στις ώρες αιχμής, από την μία πλευρά έως τους Αμπελοκήπους και από την άλλη έως την Καλλιθέα.
Και πέραν αυτού, τροποποιήσεις τέτοιου είδους για για διευκολύνονται πολιτικοί και εργαζόμενοι στη Βουλή, μάλλον προκαλούν τους πολίτες, παρά διορθώνουν οτιδήποτε άλλο.
Τις τελευταίες ημέρες, βρέθηκε για μία ακόμα φορά μία βαλκανικού τύπου σολομώντεια λύση. Όπως έχει γίνει γνωστό, στους αστυνομικούς στην είσοδο της Βουλής έχει σταλεί ενημέρωση, σύμφωνα με την οποία:
«Ουδείς οδηγός θα εισέρχεται στην είσοδο της Βουλής κατερχόμενος τη Λ. Β. Σοφίας στρίβοντας αριστερά εκτός εάν στο όχημα επιβαίνει η συνοδεύει επίσημο πρόσωπο».
Το λέει κανείς και εξωφρενικό. Κατ’ αρχάς, πώς θα διαπιστώνεται αν «στο όχημα επιβαίνει ή συνοδεύει επίσημο πρόσωπο»; Κάπου θα σταματά κάποιος, πάλι θα παρανομεί, πάλι θα υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.
Στην τελική, ποιος εγγυάται ότι αυτή η «λύση» δεν σημαίνει απλώς παράταση του καθεστώτος… παράνομης εισόδου στη Βουλή;
Το πώς στην Ελλάδα τέτοια ζητήματα στέκονται αφορμές για την ανάδειξη του χειρότερου εαυτού μας, το λες και φαινόμενο.
Στην συγκυρία που βρισκόμαστε, η λύση αυτού του μη-προβλήματος θα μπορούσε να είναι αφορμή ώστε να δοθεί το σήμα για κάτι διαφορετικό: την τήρηση της νομιμότητας από όλους (πόσο δεν μάλλον από τους «επισήμους»).
Η οδηγία θα όφειλε να είναι μία και απλή: Στη Βουλή εισέρχεται κανείς μόνο από την Ακαδημίας ή στρίβοντας δεξιά στην άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.
Το γιατί δεν επιλέγεται αυτή η λύση, ίσως να λέει και πολλά για πολιτικό μας προσωπικό - το οποίο φυσικά επιλέγεται από τους πολίτες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr