Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα ήταν κατά βάση μηδενιστική και καταστροφολογική, ενώ αρνητική εντύπωση προξένησε η προσπάθειά του να παρουσιάσει τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση λίγο πολύ ως αυτονόητα, με την λογική «αλίμονο αν δεν τα κάνατε και αυτά».
Υπό αυτό το πρίσμα, οι παρεμβάσεις του κ. Τσίπρα χαρακτηρίζονταν από έναν αντιπολιτευτικό ψυχαναγκασμό και την γνωστή διάθεση πλειοδοσίας και εκ του ασφαλούς παροχολογίας.
Πολύ πιο εποικοδομητικές ήταν όμως οι παρεμβάσεις της κ. Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε προτάσεις, αναγνώρισε επιτυχίες της κυβέρνησης και κατά τα αναμενόμενα εξέφρασε την ανησυχία της για τα όσα επακολουθούν, δίχως την μηδενιστική διάθεση του κ. Τσίπρα.
Μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε προτάσεις για πολλά, όπως: Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας, στήριξη των ανέργων με καταβολή επιδόματος για 6 μήνες και επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κατάργηση/μείωση της προκαταβολής φόρου με βάση το 2019, μείωση των φορολογικών συντελεστών και λύση στο θέμα των επιταγών, προστασία της πρώτης κατοικίας με παράταση της προστασίας και αναζήτηση μόνιμης βιώσιμης λύσης, ειδικά προγράμματα για τους αγρότες και πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού.
Το ενδιαφέρον ήταν ότι η κ. Γεννηματά απέκρουσε και την εκ του πονηρού νέα πρόσκληση του κ. Τσίπρα, που είχε διατυπωθεί μία ημέρα νωρίτερα, για την δημιουργία δήθεν προοδευτικής κυβερνητικής συμμαχίας.
Και το ακόμη πιο ενδιαφέρον, ήταν ότι ο κ. Μηστοτάκης έδειξε διατεθειμένος να λάβει υπόψη του προτάσεις που κατατέθηκαν. «Άκουσα αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις και από την κ. Γεννηματά, πολλές από τις οποίες τις εξετάζουμε ως μέτρα για την επόμενη ημέρα», είπε ο Πρωθυπουργός στην δευτερολογία του και συμπλήρωσε: «Βέβαια, να σας πω κ. Γεννηματά ότι επειδή μελέτησα με προσοχή τα προγράμματά σας, αυτά τα οποία είχατε αναρτήσει στο διαδίκτυο δεν είχαν καμία σχέση με αυτά τα οποία είπατε σήμερα. Είπατε τελείως καινούργια και διαφορετικά πράγματα. Και σε εσάς διέκρινα έναν πλεονασμό παροχών και δαπανών. Πάντως άκουσα κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις. Ακούω σκέψεις για το τι θα κάνουμε με την προκαταβολή των επιχειρήσεων. Όλα αυτά είναι μέτρα τα οποία εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο. Όποτε είμαστε έτοιμοι θα τα ανακοινώσουμε».
Οι διάλογοι αυτοί και η στάση που τήρησαν και θα συνεχίσουν να τηρούν τα κόμματα σε αυτήν την νέα εποχή, θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό περιβάλλον της περιόδου. Είναι φανερό ότι οι πολίτες δεν επιθυμούν πλέον να ακούν κραυγές και ύβρεις, οι οποίες άλλωστε καμία λύση δεν πρόκειται να δώσουν σε κανένα πρόβλημα.
Η ανάδειξη της σημασίας του ενδιάμεσου χώρου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς να είναι μία από τις εξελίξεις του προσεχούς διαστήματος. Όποιες και αν είναι οι δυσκολίες, η αναγκαιότητα αυτή θα προκύψει, πολύ περισσότερο δε όσο θα καταφαίνονται οι αδυναμίες της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της εποχής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr