Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει αναπόφευκτη και πιθανώς, κόντρα σε εκτιμήσεις και προσδοκίες του Πρωθυπουργού και της ομάδας του, να έχει και στρατηγικό χαρακτήρα.
Η νίκη του Μητσοτάκη φαίνεται πώς είναι μία αναπόδραστη εξέλιξη και το ζητούμενο είναι τι εύρος θα έχει και τι θα σημάνει ως προς την παγίωση μίας αίσθησης σταθερότητας στην χώρα. Κατά πόσο δηλαδή θα απομακρυνθούν τα ενδεχόμενα συνεχών εκλογικών περιπετειών, θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπάρξει μία προοπτική ομαλότητας.
Ένα στοιχείο που πιθανώς να κρύβει πολλά για τον πολιτικό συσχετισμό της επόμενης ημέρας, εμφανίζεται στις έρευνες για την τοπική αυτοδιοίκηση. Στις περισσότερες από αυτές, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είτε διεκδικούν με αξιώσεις την πρωτιά, είτε κονταροχτυπιούνται με τους αντιπάλους τους του ΣΥΡΙΖΑ. Κοινώς, εμφανίζουν μία δυναμική, η οποία υπερβαίνει τις δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματός τους.
Εφόσον η δυναμική αυτή επιβεβαιωθεί από τα εκλογικά αποτελέσματα ανά την Ελλάδα και εφόσον συνδυαστεί με την αναμενόμενη κατακρήμνιση και εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, δεν αποκλείεται να διαμορφωθούν συνθήκες εντελώς διαφορετικές από αυτές που βλέπουμε σήμερα, εν όψει των εθνικών εκλογών.
Ένα κυβερνών κόμμα που θα έχει υποστεί μία οδυνηρή ήττα σε δήμους και περιφέρειες θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να (ανα)συγκροτηθεί στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες. Η ήττα σε μεγάλους και μικρότερους δήμους και στις περιφέρειες και η εικόνα κατάρρευσης μάλλον θα επιδράσει διαβρωτικά.
Αντιθέτως, μία καλή εμφάνιση των υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ, με νίκες ή πάντως με ποσοστά υψηλότερα από το κομματικό, δεν αποκλείεται να επιδράσει πολλαπλασιαστικά εν όψει εθνικών εκλογών και στο διάστημα έπειτα από αυτές.
Μένει όλα αυτά να αποδειχθούν, αλλά έως ότου φανεί ποια είναι η πραγματική εικόνα, καλό θα είναι να μην πέφτουν όλοι στην παγίδα που επιχειρεί να στήσει κατά τις προσφιλείς του συνήθειες ο Πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας μην βιαζόμαστε. Η πολιτική είναι διαδικασία δυναμική και η στατική της απεικόνιση και ερμηνεία μόνο σε λάθη μπορεί να οδηγήσει. Και οι δημοσκοπήσεις δεν θα είναι πάντοτε λάθος, όπως νομίζει ο κ. Τσίπρας.
Μπορούσε κανείς να φανταστεί το 2009-2010 ότι δύο χρόνια αργότερα το ΠΑΣΟΚ θα έχανε το 70% της εκλογικής του δύναμης;
Ας έχουν οι «σιγουροι» αυτό το στοιχείο ως τροφή για σκέψη τους επόμενους μήνες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr