Βασικό μέλημα (και πολιτικό εργαλείο) της κυβέρνησης σε αυτην την διαδικασία είναι η περιβόητη (και αόριστη και γενικόλογη) προώθηση της «θρησκευτικής ουδετερότητας» του Κράτους. Θέλει έτσι, υποτίθεται, να στριμώξει την ΝΔ.
Ο Αρχιεπίσκοπος το έχει ήδη πει κομψά, σημειώνοντας ότι δεν κατανοεί τι ακριβώς εννοεί ο Πρωθυπουργός…
Παράλληλα όμως, η ίδια κοινοβουλευτική πλειοψηφία επιμένει να αρνείται την αναθεώρηση του άρθρου 16.
Αυτό περιλαμβάνεται στο δεύτερο μέρος του Συντάγματος και ρυθμίζει θέματα Παιδείας, Τέχνης και Επιστήμης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να το αναθεωρήσει, επειδή εκεί αναφέρεται το εξής: «H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Tα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Kράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους. Συγχώνευση ή κατάτμηση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μπορεί να γίνει και κατά παρέκκλιση από κάθε αντίθετη διάταξη, όπως νόμος ορίζει».
Κοινώς, τα πανεπιστήμια είναι δημόσια και κρατικά και άλλωστε εκεί διαπρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, γνωστό με ποιους τρόπους.
Δεν έχουν όμως μελετήσει όσο θα έπρεπε οι αρμόδιοι του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση.
Γιατί αν είχαν, θα είχαν διαβάσει ότι στο ίδιο άρθρο 16 αναφέρεται και το εξής: «H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».
Εφόσον λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να περιλάβει το άρθρο 16 στα αναθεωρητέα, συμπεραίνουμε τα εξής:
Α) θέλει μεν να μην είναι μεν η επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα «η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού», όπως αναφέρεται στο άρθρο 3
Β) θέλει δε ταυτόχρονα να αναπτύσσεται η θρησκευτική συνείδηση των Ελλήνων, μέσω της Παιδείας, όπως αναφέρεται στο άρθρο 16.
Ποια θρησκευτική συνείδηση όμως;
Κάθε άλλης αναγνωρισμένης θρησκείας; Πιθανώς. Πώς;
Με κατήχηση για το κοράνι, π.χ. για τους Μουσουλμάνους;
Και έτσι αν είναι όμως, το άρθρο 16 θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να προσδιοριστεί η «θρησκευτική συνείδηση», γιατί ως έχει δεν μπορεί να παραμείνει αν υποθέσουμε ότι αλλάζει το άρθρο 3 και το ελληνικό κράτος γίνεται θρησκευτικά ουδέτερο.
Συνεπώς το ένα δεν γίνεται δίχως το άλλο.
Δεν το έχουν αντιληφθεί; Ή μήπως εξακολουθούν να νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;
Πιθανώς και τα δύο.
Κάπως έτσι όμως καταφαίνεται καθημερινώς πόσο πρόχειρη και προσχηματική είναι αυτή η διαδικασία αναθεώρησης του Αλέξη Τσίπρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr