.
Η προηγούμενη χρονιά είχε μία τεράστια διαφορά με την εφετινή. Απουσίαζε εντελώς από το κάδρο το ενδεχόμενο μίας εμπλοκής στο Αιγαίο. Η Ελλάδα, με τα όποια οικονομικά προβλήματά της ήταν μία χώρα, που είχε την δυνατότητα και την ευκαιρία να προσελκύσει κάθε είδους ταξιδιώτη και να εκμεταλλευτεί την φήμη του ασφαλούς προορισμού.
Εναν χρόνο αργότερα, η εικόνα δεν είναι η ίδια. Εδώ και μήνες το Αιγαίο έχει πάρει φωτιά, ο Ερντογάν καθημερινώς απειλεί όλο και πιο προκλητικά, πολεμικά καράβια ρίχνουν κανονιές σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά και οι απειλές από την Αγκυρα πυκνώνουν επικίνδυνα.
Χωρίς να έχουν καταγραφεί ακόμη συγκεκριμένες αρνητικές τάσεις, η ανησυχία παραγόντων του κλάδου είναι υπαρκτή. Αξίζει να αναλογιστεί κανείς ότι μόνο από την Τουρκία ήλθαν στην Ελλάδα το 2017 περίπου 1 εκατ. τουρίστες, 921 χιλ. για την ακρίβεια. Και από άλλες χώρες, εκατομμύρια άλλοι, επειδή ακριβώς δεν προτίμησαν την φθηνότερη Τουρκία.
Με τον υπουργό Αμυνας να δηλώνει ότι βρισκόμαστε κοντά σε ένα θανατηφόρο επεισόδιο με την Τουρκία, και τον Ερντογάν να υψώνει καθημερινώς τους τόνους, είναι να αναρωτιέται κανείς πώς θα εξασφαλιστεί εφέτος ένα κλίμα ευνοϊκό για τον τουρισμό.
Μία απευκταία, αλλά ενδεχόμενη κάμψη του κύματος των αφίξεων στην Ελλάδα για το 2018 και με τον ρυθμό ανάπτυξης του 2017 σε τόσο χαμηλα επίπεδα, όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε σε τι παγίδα θα μπορούσε να ρίξει την χώρα. Και τι θα σημάνει αυτό για την εποχή μετά την έξοδο (;) από τα μνημόνια.
Για να μην το ξεχνούμε, ο στόχος για την ανάπτυξη το 2018 είναι 2,85%…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr