Αντιθέτως, ο Αλ. Τσίπρας βλέπει την ως δια μαγείας μετατροπή της Ελλάδας όπου να ‘ναι σε επενδυτικό παράδεισο και ο Ευκλ. Τσακαλώτος δηλώνει ότι δεν θα ξέρουμε τι να πρωτοκάνουμε με τις επενδύσεις, οι οποίες τάχα θα πλημμυρίσουν την χώρα.
Τίποτε από όλα αυτά δεν ισχύει και το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση νομίζει ότι όπως κοροϊδεύει τους εναπομείναντες οπαδούς της, θα κοροϊδέψει και τους ξένους.
Υπάρχουν όμως πολλοί, οι οποίοι παρακολουθούν το ελληνικό πρόβλημα και γνωρίζουν πολύ καλά τι γίνεται και τι δεν γίνεται στην Ελλάδα.
Ένας από αυτούς είναι ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών στις Βρυξέλλες.
Εν όψει της παρουσίας του στην Αθήνα όπου θα συμμετάσχει σε συζήτηση που διοργανώνει το Harvard Business School - Club of Greece, ο κ. Γκρος μίλησε στο Βήμα. Και με πολύ απλά λόγια εξήγησε γιατί το πρόβλημα της χώρας δεν λύνεται – και πιθανώς δεν πρόκειται και να λυθεί έτσι όπως συνεχίζουμε και έτσι όπως βλέπει τα πράγματα η σημερινή κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει ο κ. Γκρος, η βαθιά κρίση της Ελλάδας «δεν οδήγησε στην αναμενόμενη αλλαγή νοοτροπιών και στην υιοθέτηση αλλαγών στο βάθος, που είναι αναγκαίο για την αλλαγή πορείας».
Ως προς την δημοσιονομική πρόοδο δε, τονίζει ότι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί υπό την πίεση των δανειστών «δεν πρέπει να οδηγήσουν σε απατηλά συμπεράσματα».
Και γιατί; «Γιατί η οικονομία δεν απελευθερώθηκε και το Δημόσιο δεν έγινε πιο αποτελεσματικό. Γι' αυτό και δεν βλέπουμε την ανάκαμψη που όλοι ήλπιζαν και περίμεναν. Σιγά-σιγά η ύφεση δίνει τη θέση της σε μια ισχνή ανάκαμψη, η οποία δεν είναι αρκετή για να κερδηθεί ουσιαστικά το έδαφος που έχει χαθεί από την αρχή της κρίσης».
Με λίγα λόγια, αν συνεχίσουμε έτσι, με το Δημόσιο να πίνει το αίμα του ιδιωτικού τομέα, την κυβέρνηση να κάνει τα χατίρια του κάθε Θύμιου Λυμεπρόπουλου και να καταδιώκει την καινοτομία και να έχει τον νου της στο πώς θα συμπορευτεί με τον Καμμένο όσο το δυνατόν περισσότερο, φως και ελπίδα δεν υπάρχει.
Και επειδή τα πράγματα είναι απλά, ο κ. Γκρος αναφέρει κάτι, έτσι για να προσγειωθούν και οι κκ. Τσίπρας και Τσακαλώτος: « Δεν βλέπω πώς μπορεί η Ελλάδα να καταστεί επενδυτικός κόμβος, όταν οι πολίτες της δεν έχουν τη δυνατότητα να αποταμιεύουν και όταν το νομικό πλαίσιο της χώρας δεν είναι ακριβώς “φιλικό προς τις επενδύσεις” ή στοιχειωδώς αποδοτικό προς αυτήν την κατεύθυνση».
Κατά τα άλλα, η ανάπτυξη έρχεται…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr