Με αυτόν τον τρόπο και έπειτα από έναν χαμένο μήνα στην διαπραγμάτευση, για χάρη μίας εφάπαξ ενίσχυσης που θα αφαιρεθεί ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών συμφωνούν σε ένα βήμα το οποίο ακόμη και με βάση τις δικές τους ομολογίες γεννά πολλά ερωτήματα και προμηνύει άλλες συμφορές.
Χριστουγεννιάτικο μποναμά τον κόφτη στις συντάξεις έφερε τελικά η νέα φάση υπερήφανης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης - αν και κανείς δεν πρέπει να είναι βέβαιος ότι η επιστολή συμμόρφωσης του Ευκλ. Τσακαλώτου προς τους θεσμούς δεν περιέχει και άλλα «δώρα».
Στην επιστολή Τσακαλώτου, σύμφωνα με τον τρόπο που την μεταφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%) οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν την διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016».
Πρόκειται για την παράταση της εφαρμογής του γνωστού δημοσιονομικού κόφτη, ένα μέτρο το οποίο καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε τολμήσει να αποδεχθεί.
Είναι πάντως αξιοσημείωτος ο χαλαρός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το θέμα. Και οφείλουμε να αναρωτηθούμε: Αν ήδη τώρα προκύπτει ζήτημα για ένα πλεόνασμα 0,5%, τι θα γίνει του χρόνου που ο στόχος είναι 1,75% και το 2018 που είναι 3,5%; Και ας μην ξεχνούμε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί από το ισχύον μνημόνιο πλεονάσματα 3,5% για την μετά το 2018 περίοδο.
Αξιζε όλον αυτόν τον κόπο ένα εφάπαξ βοήθημα; Προφανώς και όχι, αλλά κανείς δεν νοιάζεται γι’ αυτό σε ετούτη την κυβέρνηση, η οποία δεν έχει συναίσθηση ούτε του εξευτελισμού της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr