Η καλύτερη εκδοχή για αυτήν την στάση και με δεδομένο ότι ο ανασχηματισμός είναι μία εντελώς αδιάφορη υπόθεση για τον κόσμο, είναι πως η αναζήτηση ελπίδας είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. «Πεθαίνει τελευταία», άλλωστε… Η χειρότερη εκδοχή είναι πως λίγοι έχουν εμπεδώσει τι εστί «κυβέρνηση “της Αριστεράς”» και επίκειται μία νέα απογοήτευση.
Οσο λοιπόν θα αναμετρώνται η απογοήτευση με την ελπίδα (και εμείς θα βιώνουμε ως εκ τούτου και εξ ορισμού ένα δράμα), καλό θα είναι να δούμε και ποια είναι η εικόνα της χώρας, μέσα από δύο συμπτωματικά ταυτόχρονες περιγραφές προσώπων που ουδεμία σχέση έχουν μεταξύ τους, όπως θα γίνει αμέσως κατανοητό.
Οι περιγραφές αυτές δεν έχουν να κάνουν με την Αριστερά, έχουν να κάνουν με το βαθύ πρόβλημα της χώρας το οποίο πάντως επί Αριστεράς δεν διορθώνεται, αλλά βαθαίνει κι άλλο και εκδηλώνεται σε πολλά επίπεδα.
Λίγες μόλις ώρες πριν τον ελπιδοφόρο ανασχηματισμό, ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, στην ουσία βλαστημούσε την ώρα και την στιγμή που μπήκε στην διαδικασία να επενδύσει τα ωραία του δισεκατομμύρια σε αυτήν εδώ την χώρα.
Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, ο εμίρης που ενδιαφέρεται για επενδύσεις σε ακίνητα στα νησιά του Ιονίου, βρέθηκε αντιμέτωπος με το εφιαλτικό πολιτικό περιβάλλον, το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας και του φορολογικού παραλογισμού. Εμφανίζεται να απορεί «πώς μία τόσο φτωχή χώρα, αντί να στηρίζει τις επενδύσεις κάνει ό,τι μπορεί για να τις διώξει». Και υπό αυτήν την έννοια να λέει ότι «είναι ανέκδοτο οι επενδύσεις στην Ελλάδα». Επιπλέον, ο ίδιος - προφανώς για να επιτύχει τους σκοπούς του - δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να εντείνει τις πιέσεις θέτοντας βέτο σε οπιιαδήποτε μελλοντική ελληνική επένδυση ελληνικών συμεφρόντων στο Κατάρ, όπου σήμερα εργάζονται χιλιάδες Ελληνες.
Ακριβώς ό,τι χρειάζεται η χώρα…
Την ίδια στιγμή, μία από τις γυναικείες μορφές της τέχνης που μέχρι πρότινος αγαπούσε την Ελλάδα και την τιμούσε συχνά με συναυλίες της, δεν θέλει πια να ακούει ούτε το όνομα της χώρας.
Η Μάριαν Φέιθφουλ, γνωστή πάλαι ποτέ μούσα του Μικ Τζάγκερ και των Στόουνς και εδώ και δεκαετίες μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες της ροκ μουσικής, δηλώνει σε συνέντευξή της στην LIFO: «Αν θέλετε να σας μιλήσω για τη χώρα σας, θα πω το εξής: δεν πρόκειται να ξανάρθω στην Ελλάδα, γιατί είχα μια τρομερά κακή εμπειρία εκεί».
Η εμπειρία σχετιζόταν με ένα ατύχημα που είχε στην Ρόδο πριν από δύο χρόνια, όπου είχε υποστεί κάταγμα στο ισχύο. Ιδού πώς περιγράει η ίδια την περιπέτεια: «Η Ελλάδα περνούσε και περνάει άσχημα κι εγώ έπρεπε να έχω φύγει απ' όλο αυτό. Έκαναν κακή δουλειά οι γιατροί. Ο χειρουργός δεν είχε πλύνει τα χέρια του και έπαθα μόλυνση στο ισχίο, κάτι που δεν μας είπαν τότε και το έμαθα οκτώ μήνες αργότερα. Ήμουν σε περιοδεία, δεν μου έδιναν εξιτήριο και δεν ήξερα γιατί. Βρισκόμουν σε αγωνία. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι οι γιατροί δεν με άφηναν να φύγω με το σκεπτικό “Εμείς θα χειρουργήσουμε τη Marianne Faithfull!”. Και τα έκαναν όλα λάθος! Ανακεφαλαιώνω: ο γιατρός δεν είχε πλύνει τα χέρια του πριν από την εγχείρηση κι έπαθα μόλυνση! Κατά τα άλλα, αγαπώ την Ελλάδα και πάντα μου άρεσε να πηγαίνω εκεί…».
Σήμερα όμως δεν είναι διατεθειμένη να επισκεφθει ούτε το σπίτι του φίλου της Ρότζερ Γουότερς, στην Χαλκιδική. «Πήγαινα συχνά στο σπίτι του Roger Waters, αλλά τώρα πια όχι, μετά απ' αυτό δεν θα ξανάρθω!», λέει.
Μπορεί ο συγκεκριμένος γιατρός να είναι βέβαια μία μεμονωμένη, κακή περίπτωση και αυτό να είχε συμβεί όχι στην Φέιθφουλ, αλλά σε μία οποιαδήποτε 70χρονη κυρία που θα έσπαγε το πόδι της.
Δεν αλλάζει πολλά όμως η λεπτομέρεια.
Είτε το θέλουμε, είτε όχι, αυτή είναι η εικόνα της χώρας και οι περισσότεροι έχουμε μερικές αντίστοιχες ή και χειρότερες εμπειρίες να διηγηθούμε. Λιγότεροι μπορούν να υπερθεματίσουν στα αναθέματα του εμίρη.
Ομως αυτό δεν αλλάζει την ουσία: άνθρωποι με επιρροή και κύρος στο εξωτερικό αρχίζουν να ξεγράφουν την Ελλάδα.
Το χειρότερο από όλα είναι ότι εμείς έχουμε αρχίσει να συνηθίζουμε σε αυτό που περιγράφουν…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr