Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο θρίλερ δήθεν διαπραγμάτευσης, το οποίο μπορεί να μην έχει τους κινδύνους του αντίστοιχου περυσινού, αλλά πάντως προμηνύει αναταράξεις.
Η είδηση που ήλθε από τα λεγόμενα του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα είναι πως η αξιολόγηση παρατείνεται - άγνωστο για πόσο. Επί λέξει είπε ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή το βράδυ στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο του κόμματός του: «Η αόριστη προτροπή : "Κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε..”, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Εμείς τη Συμφωνία τη τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε.
Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από τη πρώτη.
Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους.
Ταυτόχρονα, θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση.
Δεν υπάρχει θα δούμε.
Ταυτόχρονα».
Αν το δει κάποιος προσεκτικά, οι φράσεις αυτές μπορεί να σημαίνουν: δεν θα κλείσει η αξιολόγηση αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος.
Μπορούμε όμως πλέον να είμαστε βέβαοι ότι σε βραχυπρόθεσμη βάση, θέμα χρέους δεν πρόκειται να συζητηθεί.
Για δύο πολύ απλούς λόγους: αν γίνει αυτό, όπως επιθυμεί το ΔΝΤ, θα συνοδευτεί από ένα τέταρτο Υπερμνημόνιο, πολύ χειρότερο όλων των προηγούμενων. Αυτό δεν το θέλει η ελληνική κυβέρνηση.
Αν, από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει με αυτήν την αφορμή στο πρόγραμμα, η γερμανική και οποιδήποτε άλλη κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποφασίσουν καμία ευνοϊκή ρύθμιση που θα περάσει ως επιβάρυνση των φορολογουμένων τους, ειδικώς όσο εκκρεμούν εκλογικές αναμετρήσεις με την Λεπέν και τους ακροδεξιούς να καραδοκούν.
Με βάση τα λεγόμενα του Τσίπρα από το βημα του Συνεδρίου του, οι εκδοχές είναι δύο:
- η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει καθυστέρηση με ανοχή των εταίρων, προκειμένου να κερδίσει λίγο χρόνο η ίδια και να μην υπάρχουν αναταράξεις στις κυβερνήσεις που έχουν μπροστά τους εκλογικές αναμετρήσεις. Το να ζητάει κάτι ο Τσίπρας και να του λέει όχι ο Σόιμπλε, βολεύει και τους δύο, από μία άποψη…
- κατά την άλλη εκδοχή, ο Τσίπρας λέει και κάνει όλα αυτά, απλώς και μόνο για εσωτερική κατανάλωση και χωρίς να λογαριάζει τις συνέπειες μίας νέας σύγκρουσης με τους εταίρους και δανειστές. Όπως για παράδειγμα, το οριστικό στέγνωμα της αγοράς και την αδυναμία της χώρας να αντεπεξέλθει όχι μόνο στις ανάγκες τις εσωτερικές, αλλά και τις δανειακές. Αυτό σίγουρα δεν βολεύει την χώρα. Εκτός αν με αυτήν την τακτική, ο κ. Τσίπρας δίνει το σήμα για εκλογές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr