• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

Ο ΟΣΕ , οι Δικαστές και το πηγάδι της Αβύσσου

08:17 - 29 Ιουλ 2008 | Από θέσεως...
Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα νοσεί βαθύτατα και ότι κατρακυλάει συνεχώς. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουμε είναι το πόσο βαθειά είναι η κρίση και πότε θα τελειώσει ο κατήφορος. Για να γίνω ποιο σαφής, κάθε φορά που συμβαίνει κάτι, όλοι σκεφτόμαστε πως χειρότερα δεν γίνεται. Λάθος μεγάλο. Δεν προλαβαίνει να στεγνώσει το μελάνι και κάτι καινούργιο έρχεται να συμβεί και να μας καταποντίσει ακόμη βαθύτερα.

Το τελευταίο διάστημα δύο τινά συνέβησαν τα οποία κατά την άποψη μου έχουν πολύ σοβαρότερη διάσταση απ΄ ότι θέλουμε να πιστεύουμε. Το ένα είναι το σκάνδαλο του ΟΣΕ και το άλλο η κατάργηση του αυτοδιοίκητου της δικαιοσύνης.

Ας αρχίσουμε με το πρώτο. Η έκταση της απάτης ήταν τέτοια που είναι λογικά αδύνατον να μην την γνώριζαν και να μην συμμετείχαν συνδικαλιστές. Οι συνδικαλιστές είναι συνήθως ενεργά και ενθουσιώδη μέλη κομμάτων. Δεν είδαμε πουθενά να επισημαίνεται αυτό το ενδεχόμενο.

Για πολλά χρόνια, μηχανοδηγοί, - ελεγκτές, μηχανικοί, φορτοεκφορτωτές, εργαζόμενοι και στελέχη του ΟΣΕ -όλοι μα όλοι- έβλεπαν σαράντα βαγόνια να περνούν, την ώρα που έπρεπε να είναι είκοσι. Για πολλά χρόνια το κύκλωμα αυτό, από ελεγκτές, μηχανικούς, φορτοεκφορτωτές, εργαζόμενους και στελέχη του ΟΣΕ,  ( επαλαμβάνω τους υμμετεχόντες για να εμπεδώσουμε το εύρος του ιστού των απατεώνων),   διακινούσε δεκάδες βαγόνια με εμπορεύματα και εισέπραττε τα κόμιστρα. Και κανείς δεν έλεγε κουβέντα.

Είναι δυνατόν λοιπόν να μην το γνώριζαν οι συνδικαλιστές; και μάλιστα όλων των κομμάτων; Γι αυτούς τους λεβέντες δεν είδαμε να γράφεται και να γίνεται το παραμικρό. Ούτε εκλήθησαν να δώσουν εξηγήσεις, ούτε ακούσαμε καμιά διαγραφή. Οι συνδικαλιστές δεν είναι κομματικά μέλη; Τι φοβούνται τα πολιτικά κόμματα;

Και μην αρχίσει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ τα περί λάσπης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Πρώτες και καλύτερες έπρεπε αν θέσουν εκτός τα σωματεία και την ομοσπονδία του ΟΣΕ μέχρι να ξεκαθαριστεί εις βάθος το ζήτημα.

Και ερχόμαστε στο έτερο και πολύ πιο σοβαρό ζήτημα. Αυτό της κατάργησης του αυτοδιοίκητου των δικαστών. Το Σύνταγμα μας λέει πως έχουμε τρεις ανεξάρτητες εξουσίες. Την Εκτελεστική, τη Νομοθετική και τη Δικαστική.

Η Νομοθετική για να λέμε τα πράγματα με τα όνομα τους, μόνο ανεξάρτητη δεν είναι. Οι βουλευτές μόνο κατά συνείδηση δεν ψηφίζουν. Εκφράζουν τις απόψεις του κόμματος που κυβερνά και πέρα από φραστικές κορώνες δεν διαφοροποιούνται. Εν κατακλείδι η Νομοθετική είναι δεμένη πισθάγκωνα από την Εκτελεστική. Το έχουμε αποδεχτεί μέσα μας και λίγο πολύ το θεωρούμε λογικό.

Η κατάργηση όμως του αυτοδιοίκητου των δικαστών είναι πολύ πιο ανθυγιεινό σύμπτωμα. Βλέπουμε και την τρίτη ανεξάρτητη εξουσία να περνάει στον έλεγχο της Εκτελεστικής. Πριν από λίγο καιρό ο κ. Ρωμύλος Κεδίκογλου είχε αρνηθεί να πάει στη Βουλή να καταθέσει -και πολύ σωστά- με το επιχείρημα πως η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη εξουσία.

Μπορεί η Κυβέρνηση να διορίζει τους επικεφαλείς των ανωτάτων δικαστηρίων, ωστόσο μέχρι τώρα οι δικαστές εντός του κύκλου τους, εξέλεγαν αυτούς που θεωρούσαν ικανούς, είτε ως επικεφαλής των δικαστηρίων είτε ως επικεφαλής των ενώσεων τους.  Το ζήσαμε όταν οι βολές Σανιδά κατά Μπάγια κατέληξαν στο κενό.  Εφεξής τι θα συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις; Αλλοίμονο στον δικαστικό λειτουργό που θα τολμήσει να σηκώσει κεφάλι να διαμαρτυρηθεί.

Και κάτι ακόμη; Γιατί καταργείται το αυτοδιοίκητο; Μήπως η Εκτελεστική εξουσία θέλει να μας πει πως η Δικαστική εξουσία απέτυχε να αυτοδιοικηθεί σωστά; Μήπως ότι τόσα χρόνια ο ένας από τους πυλώνες της Δημοκρατίας ήταν ελαττωματικός και τον πήρε υπό την καθοδήγηση της για να τον φέρει στον ίσιο δρόμο;  Αστειότητες. Αν σε κάτι είχε έστω και λίγη εμπιστοσύνη ο κόσμος ήταν η Δικαιοσύνη. Δείτε τα αλλεπάλληλα ευρωβαρόμετρα. Τώρα πάει και αυτή. Οπισθοδρομεί σε άλλες σκοτεινές εποχές. Όπως όλη η χώρα άλλωστε.

ΥΓ: Προφανώς για χρυσώσει το χάπι στους Δικαστές, η Εκτελεστική εξουσία τους αύξησε του μισθούς κατά 80%. Πολύ καλά έκανε αν λάβει κανείς υπ όψη τις ελεεινές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται. Και λίγα τους δίνει. Γιατί όμως πρέπει ντε και καλά να αυξηθούν και οι μισθοί της Νομοθετικής εξουσίας;  Δεν μπορούσε η Νομοθετική εξουσία να αυτοεξαιρεθεί; Δεν έχει πάρει χαμπάρι ποιες είναι οι αυξήσεις των υπολοίπων εργαζομένων και πόσο δύσκολα τα φέρνουν βόλτα; Δεν αντιλαμβάνεται πόσο προκλητική γίνεται;

Τάκης Λαϊνάς
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr Reporter.gr on Google News

Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman