Εκτός και αν πρόκειται περί νέας συμπαιγνίας, της οποίας το αληθινό πρόσωπο θα το δούμε μετά τις εκλογέςπου έχουν προκηρυχθεί στην πΓΔΜ για τον Ιούνιο.
Προς το παρόν, οι αμερικανοί (τυπικά ο ΟΗΕ) στέλνουν για μία βόλτα αυτή την εβδομάδα προς τα μέρη μας τον μεσολαβητή κ. Νίμιτς, για να στείλουν μήνυμα ότι η διαδικασία των συνομιλιών παραμένει ζωντανή, παρ΄ όλο που τα Σκόπια σκληραίνουν τη στάση τους με δηλώσεις και ενέργειες αξιωματούχων. Ετσι, το μόνο που μπορεί να ελπίζει η ελληνική πλευρά είναι ότι ο κ. Γκρούεφσκικαι το κόμμα του (VMRO-DPMNE) επιδίδονται σε ασκήσεις αδιαλλαξίας για να κερδίσουν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά στις εκλογές. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα τις κερδίσουν , αλλά προφανώς επιζητούν την άνετη πλειοψηφία μαζί με το αλβανικό κόμμα (DPA) με το οποίο συνεργάζονται στην κυβέρνηση- για να έχουν ελεύθερα τα χέρια τους από εκεί και πέρα.
Τα καλό σενάριο είναι ότι μετά τις εκλογές, το κόμμα που επέδειξε αδιαλλαξία και βρίσκεται στην κυβέρνηση, θα έχει την άνεση να διαπραγματευθεί λογικά για το θέμα της ονομασίας με την Αθήνα, χωρίς να κινδυνεύει να κατηγορηθεί για ενδοτισμό ή προδοσία. Συνήθως τους συμβιβασμούς όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή, μπορούν να τους κάνουν κόμματα και κυβερνήσεις που κρατούσαν ως τότε σκληρή στάση και δεν αποκλείεται να γίνει το ίδιο στην συγκεκριμένη περίπτωση. Το κακό σενάριο είναι ότι στο λεγόμενο σλαβικό στοιχείο της πΓΔΜ έχουν επιβληθεί πλήρως οι προερχόμενοι -και οι απόγονοί τους- από περιοχές της ελληνικής Μακεδονίας, που κάποτε ανήκαν στη ΣΝΟΦ και δεν είναι διατεθειμένοι να δείξουν οποιαδήποτε ευελιξία. Αντίθετα, είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ και το μέλλον τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αρνούμενοι να δεχθούν τις υποδείξεις ακόμη και των αμερικανών, αν υποθέσουμε ότι η Ουάσινγκτον έβαλε μυαλό και τους συστήνει συμβιβασμό τώρα.
Τα σενάρια αυτά διαγράφονται με την προϋπόθεση ότι η Ουάσινγκτον θα παρουσιάσει μία ονομασία που θα βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο του συμβιβασμού που είναι έτοιμη να κάνει η Αθήνα και με αυτή την έννοια το μπαλάκι θα βρίσκεται στην πλευρά των Σκοπίων. Μία ονομασία δηλαδή με κάποιο προσδιορισμό και για όλες τις χρήσεις, γιατί αλλιώς δεν θα έχει νόημα να μιλάμε για συμβιβασμό από την πλευρά των Σκοπίων. Αν όμως προσφερθεί μία πραγματικά συμβιβαστική πρόταση και απορριφθεί από την κυβέρνηση της πΓΔΜ, τότε το μέλλον δεν διαγράφεται ρόδινο για την χώρα αυτή. Όχι γιατί θα την απειλεί η Ελλάδα, αλλά γιατί δεν θα είναι σε θέση να κρατήσει μία στοιχειώδη συνοχή, ακόμη και κερδίσει την ονομασία στον ΟΗΕ ή με διμερείς αναγνωρίσεις, που δεν είναι καθόλου απίθανο.
Μία πΓΔΜ εκτός ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης θα οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος του σλαβικού στοιχείου να ζητήσει την βουλγαρική υπηκοότητα ή και να μεταναστεύσει στη Βουλγαρία, Ηδη, υπολογίζεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών της πΓΔΜ έχουν πάρει βουλγαρικά διαβατήρια ή έχουν μετακινηθεί στη Βουλγαρία. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκει έδαφος για να επεκταθεί το αλβανικό στοιχείο. Τα στοιχεία αναφέρουν ότι οι αλβανοί της πΓΔΜ αγοράζουν συνεχώς γη που ανήκε ή ανήκει σε σλαβο-βουλγαρόφωνους και καθώς πολλαπλασιάζονται πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από τους άλλους, κάποια στιγμή θα υπερισχύσουν καθολικά. Και φυσικά, θα προστεθεί ένα τρίτο ...αλβανικό κράτος στα δύο που ήδη υπάρχουν στα Βαλκάνια σήμερα.
Το σενάριο δεν είναι καθόλου εξωπραγματικό και το ερώτημα είναι αν μας βολεύει. Ποιος ξέρει άραγε;
Αγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr