Το προσωπείο της ψυχραιμίας που φορά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρύβει την πραγματικότητα όσον αφορά το παρόν και το μέλλον. Γιατί όχι μόνο τα πράγματα βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο, αλλά και οι προοπτικές δεν είναι αισιόδοξες.
Δεν χρειάζεται να έχει κανείς όλα τα τελευταία στοιχεία στην ακριβή τους μορφή για να πειστεί ότι η οικονομία έχει πάρει την κάτω βόλτα. Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός καλπάζουν και για τον κόσμο είναι αδιάφορο αν αυτό οφείλεται στον εισαγόμενο ή στον δομικό πληθωρισμό. Οι περισσότεροι αισθάνονται ότι οι τιμές ανεβαίνουν καλπάζοντας και ότι ο αγώνας για την επιβίωση γίνεται όλο και πιο δύσκολος. Αν η Ελλάδα ήταν μία φυσιολογική χώρα, η ανέχεια θα ήταν ήδη ορατή, αλλά με την οικονομία να είναι μαύρη σε πολύ μεγάλο ποσοστό, υπάρχει ένα πέπλο που κρύβει ακόμη την αλήθεια.
Πέρα όμως από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, οι υπόλοιποι δείκτες επίσης απαγορεύουν τα χαμόγελα. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι για κλάματα και για θρήνους, η ανεργία , ειδικά των νέων κρατιέται σε υψηλά και όχι σε πανύψηλα επίπεδα με τεχνητούς τρόπους, όπως με αθρόους διορισμούς στον δημόσιο τομέα και στατιστικές αλχημείες, ο ρυθμός της ανάπτυξης επιβραδύνεται αφού η οικοδομή είναι στα κάτω της, οι εξαγωγές πέφτουν και άλλωστε είμαστε χώρα που κυρίως εισάγει, ενώ εξάγει ελάχιστα, τα έσοδα από τον τουρισμό δεν αυξάνονται, αν δεν πέφτουν κιόλας, καθώς η χώρα προσελκύει τουρίστες με χαμηλό βαλάντιο και όχι υψηλού εισοδήματος.
Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην γνωρίζει και να μην αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την πραγματική κατάσταση. Κάποιοι πιστεύουν ότι γιαυτό αναγκάζεται να πουλάει «τα ασημικά», αν και δεν αποκλείεται να παίζει ρόλο και η ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού, που όμως βρίσκεται σε αντίφαση με την υπόλοιπη κυβερνητική συμπεριφορά. Ο νεοφιλελευθερισμός ασπάζεται τομικρότερο κράτος, αλλά ηκυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία για να προχωρήσει σε διορισμούς, έστω και δικών της παιδιών. Τελευταίο παράδειγμα η δήλωση του κ. Αβραμόπουλου ότι θα δημιουργήσει υπηρεσία «ράμπο» κατά του καπνίσματος Και «τα ασημικά» θα τελειώσουν κάποια μέρα!
Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν αφορά το μέλλον. Αν η κατάσταση συνεχισθεί έτσι, τι κάνουμε, αφού δεν παράγουμε και δεν πουλάμε;Ηδη παρατηρείται ένα μικρό ρεύμα εξόδου από τη χώρα, που προς το παρόν περιορίζεται σε νέους με προσόντα και επιθυμία να ζήσουν σε πιο παραγωγικό περιβάλλον και με καλύτερες αποδοχές. Δηλαδή φεύγουν οι καλύτεροι. Αλλά οι υπόλοιποι πως θα επιβιώσουν; Ισως ο μόνος τρόπος θα είναι πουλώντας ότι μπορεί να πουληθεί και κυρίως τη γη. Αρκεί βέβαια ο καιρός και το περιβάλλον να παραμείνουν ελκυστικά για τους ξένους που θα θέλουν να αγοράσουν ή να επενδύσουν εδώ στον τουρισμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου και την καταστροφή του περιβάλλοντος στην οποία επιδιδόμαστε με φιλοτιμία.
Μπορεί κάποιοι να σκεφθούν ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτα περισσότερο από υπερβολικοί φόβοι. Μακάρι, αλλά μάλλον δεν είναι. Θα δείτε ότι του χρόνου θα συζητάμε πάλι τα ίδια. Γι΄ αυτό, αλλά και για άλλους λόγους ο κ. Καραμανλής εξετάζει σοβαρότατα το ενδεχόμενο να πάει σε εκλογές τον Μάιο του 2009, δεκαοχτώ μήνες από τις τελευταίες.
Αγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr