• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

To «βέτο» ενισχύει τον κ. Καραμανλή που θα γράψει ιστορία αν πετύχει και τη λύση

10:34 - 04 Απρ 2008 | Από θέσεως...
Είναι βέβαιο ότι διάφοροι ανεγκέφαλοι της κυβερνητικής πλευράς, «στελέχη», δημοσιογράφοι και φυλλάδες θα θριαμβολογούν τώρα και μέχρι Δευτέρας Παρουσίας , που ο μέγας Καραμανλής όχι μόνο όρθωσε το ανάστημά του, αλλά και κατατρόπωσε τον Μπους στα μαρμαρένια αλώνια του Βουκουρεστίου.

Είναι επίσης βέβαιο ότι διάφοροι μίζεροι της πλευράς της αντιπολίτευσης, «στελέχη», δημοσιογράφοι και μήντια θα προσπαθήσουν να βρουν ένα σωρό επιχειρήματα για να υποβαθμίσουν το «βέτο» που έθεσε ο πρωθυπουργός στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, με κορυφαίο βέβαια (επιχείρημα) ότι ο λαός το απαίτησε (το βέτο) και ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Κάτι δηλαδή σαν το «όχι» , που δεν το είπε ο Μεταξάς, αλλά ο λαός, ή ότι ο λαός ανάγκασε τον Μεταξά να το πει...

Οσοι όμως δεν ανήκουν ούτε στους μεν, ούτε στους δεν, μπορούν να δουν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα λέει ότι ο κ. Καραμανλής χειρίστηκε πολύ καλά την κατάσταση, γνωρίζοντας πλέον ότι το «βέτο» είναι μονόδρομος καιέχοντας την συναίνεση του λαού μαζί μετη στήριξη της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ, γιατί ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ΚΚΕ ήταν από λίγο έως πολύ «ήξεις, αφήξεις». Στον χειρισμό που έκανε εντάσσονται βέβαια η απόφασή του να φτάσει αργά, λίγο πριν από το δείπνο στο Βουκουρέστι, για να μην δώσει χρόνο να τον στριμώξουν προηγουμένως εταίροι και μεγαλοεταίροι, όπως και οι επαφές που φαίνεται ότι είχαν γίνει από ημέρες παρασκηνιακά για να εξασφαλίσει η Ελλάδα κάποια υποστήριξη και να μην είναι μόνη εναντίον όλων. Αν σε αυτά έπαιξε ρόλο και η κα Μπακογιάννη, μπράβο και σε εκείνη. Τέλος, τα γεγονότα απέδειξαν ότι για άλλη μία φορά ο κ. Μπους και οι συνεργάτες του δεν ήξεραν που πήγαιναν τα τέσσερα!

Με αυτά τα δεδομένα, ο Πρωθυπουργός επιστρέφει ενισχυμένος από το Βουκουρέστι και ευελπιστεί πλέον ότι η θητεία του στην εξουσία αποκτά ένα στίγμα που θα εδραιώσει τη θέση του και θα τον καθιερώσει στην πολιτική ιστορία της χώρας. Ο θείος του Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν εκείνος που έβαλε τη χώρα στην τότε ΕΟΚ, ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε τις κοινωνικές τομές που έβαλαν στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι τη μισή Ελλάδα, ο κ. Σημίτης έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ και την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και αν οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια φτάσουν σε αίσιο τέλος, τότε ο κ. Καραμανλής θα μπορεί να λέει ότι έλυσε το Μακεδονικό, ένα πρόβλημα που απασχολεί και βασανίζει τη χώρα πάνω από έναν αιώνα.

Φυσικά, για να υπάρξει οριστική λύση, θα πρέπει να το θέλει και η άλλη πλευρά, δηλαδή τα Σκόπια, ή να αναγκαστεί να το θέλει. Ούτε το ένα όμως, ούτε το άλλο είναι σίγουρο. Τα Σκόπια, ως χώρα «ηττημένη» ψυχολογικάκαι μικρότερη, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν τη συμβουλή που δίνει ο Γουίνστον Τσόρτσιλ στα απομνημονεύματά του (στην ήττα: πρόκληση) και να επιλέξουν την οδό της αδιαλλαξίας και των προκλήσεων. Παράλληλα, δεν είναι καθόλου σίγουρο, το αντίθετο μάλιστα, ότι η κυβέρνηση Μπους των ΗΠΑ θα συμβουλεύσει ή θα πιέσει τα Σκόπια να δεχθούν μία σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, αν κρίνουμε από τη στάση που κράτησε ο πλανητάρχης μέχρι σήμερα. Ανόητη και αλαζονική στάση που οδήγησε στο «τσαλάκωμά» του από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα και άλλες) στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας.

Ωστόσο, για να πετύχει το στόχο της η Ελλάδα, θα πρέπει τώρα να προσπαθήσει με προσοχή, αποφασιστικότητα, υπομονήκαι επιμονή να φέρει τα Σκόπια στα νερά της. Να κερδίσει δηλαδή τις καρδιές των πολιτών των Σκοπίων. Αυτό είναι βέβαιο ότι το γνωρίζει ο κ. Καραμανλής, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το γνωρίζουν ή το θέλουν και αρκετοί υπερπατριώτες της παράταξής του. Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη και η ισχυρότερη από τις δύο χώρες και ως «νικήτρια» σ΄ αυτή τη φάση πρέπει να ακολουθήσει την συμβουλή και πάλι του Γουίνστον Τσόρτσιλ (στη νίκη: μεγαλοψυχία). Να συμπεριφέρεται μεθοδικά, χωρίς αλαζονεία, ψύχραιμα, με ευελιξία και φαντασία, χωρίς εκνευρισμούς και κυρίως να κάνει τα Σκόπια να αισθανθούν ασφαλή απέναντί μας. Η εξωτερική πολιτική δεν είναι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, ακόμη και στα Βαλκάνια...

Αλλά για να μην ξεχνιόμαστε, να επαναλάβουμε και πάλι ότι πάρα πολλά εξακολουθούν να εξαρτώνται από τις αντιδράσεις των Σκοπίων και από την βούληση της Ουάσινγκτον. Όχι για να μπουν οι γείτονες στο ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά για να βρεθεί η οριστική λύση του Μακεδονικού!

Αγγελος Στάγκος
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr Reporter.gr on Google News

Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman