Υποτίθεται ότι οι προσπάθειες θα συνεχισθούν για να βρεθεί λύση, αλλά το βέβαιο είναι ότι σκηνικό είναι πλέον διαφορετικό, χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς πως θα διαμορφωθεί η νέα κατάσταση.
Το καταπληκτικό στην υπόθεση που αποτελεί και απορία όλων-εκ των υστέρων βέβαια- είναι το πώς και το γιατί έπεσε τόσο έξω η Ουάσινγκτον ως προς τηναποφασιστικότητα της Αθήνα, σε σημείο που ολόκληρος Πρόεδρος Μπους διαβεβαιώνει λίγες ώρες πριν από το δείπνο ότι θα προσκληθούν για ένταξη στο ΝΑΤΟ τρεις βαλκανικές χώρες, η Αλβανία, η Κροατία και ...η «Μακεδονία». Και αφού το έλεγε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ,φαίνεται ότι το θεωρούσαν σίγουρο και τα Σκόπια , αν κρίνουμε από τα χθεσινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τους.
Η χθεσινοβραδινή εξέλιξη δεν χρειάζεται θριαμβολογίες. Η άσκηση «βέτο» -αν πρόκειται για άσκηση «βέτο» τυπικά- ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση, που είχε την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε διάφορους βαθμούς, και κυρίως είχε την στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Πρωθυπουργός θα κερδίσει πόντους, αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να επακολουθήσει. Αν και πως θα συμπεριφερθούν οι ΗΠΑ, αν τα Σκόπια θα καταγγείλουν την ενδιάμεση συμφωνία και τι θα σημαίνει αυτό, αν θα υπάρξουν συνέπειες για την ενότητα της χώρας τους, αν θα παραμείνει μεσολαβητής ο κ. Νίμιτς, ή αν θα συνεχισθούν αμέσως οι διαπραγματεύσεις. Πάντως, χρονοδιάγραμμα για την εύρεση λύσης και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχει προς το παρόν.
Το ευτύχημα είναι ότι η Ελλάδα δεν ήταν μόνη, σαν καλαμιά στο κάμπο, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Μαζί της συντάχθηκαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Λουξεμβούργου και της Ισπανίας, ενώ φαίνεται ότι έδειξαν κατανόηση για την ελληνική στάση και οι ηγέτες της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Γερμανίας. Πιθανώς ο καθένας από αυτούς είχε τους λόγους του, αλλά σίγουρα έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι ο κ. Μπους, ο συγκεκριμένος πλανητάρχης,είναι αποδυναμωμένος πλέον ως Πρόεδρος των ΗΠΑ και δεν χαίρει εκτίμησης.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μπους άκουσε «όχι» και για την έναρξη της διαδικασίας για να απευθυνθεί κάποια στιγμή πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, στην Ουκρανία και στη Γεωργία. Και για να μην τσαλακωθεί τελείως, το γεγονός πασπαλίστηκε με «ζάχαρη», καθώς στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η βούληση υπάρχει ,αλλά η στιγμή δεν είναι κατάλληλη. Στο «όχι» για την Ουκρανία και τη Γεωργία πρωτοστάτησαν η Γερμανία και η Γαλλία, που πολύ σωστά δεν θέλουν να επιδεινωθούν οι σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί πάντα να επιβάλλει με το ζόρι τις απόψεις της καιαυτό αποτελεί μάθημα για τους ηγέτες των χωρών που δημιουργήθηκαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής ΄Ενωσης και της Γιουγκοσλαβίας. Για την Ελλάδα το θέμα δεν έχει τελειώσει και χρειάζεται προσοχή στους χειρισμούς από τώρα και μπρος. Προ παντός, δεν θα πρέπει να επιδειχθεί αλλαζονία προς την γειτονική χώρα. Εκτός από την ονομασία, πρέπει να κερδίσουμε και τις καρδιές τους!
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr