Όπως δεν είναι γνωστό αν η Ουάσινγκτον θα προσπαθήσει να εντάξει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ ως πΓΔΜ, εκμεταλλευόμενη την ενδιάμεση συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου, 1995. Η Αθήνα ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τέτοια εξέλιξη, αλλά τίποτα δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα...
Είναι αλήθεια ότι η ενδιάμεση συμφωνία αναφέρει στο άρθρο 11 ότι «Με τη θέση σε ισχύ της ενδιάμεσης αυτής συμφωνίας, το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος (σ.σ. η Ελλάδα) συμφωνεί να μην προβάλει αντιρρήσεις στην αίτηση ή τη συμμετοχή του Δεύτερου Συμβαλλόμενου Μέρους (σ.σ. της πΓΔΜ) σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς των οποίων είναι μέλος το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος. Ωστόσο, το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προβάλει αντιρρήσεις σε οποιαδήποτε συμμετοχή αναφέρεται ανωτέρω, εάν και στην έκταση που το Δεύτερο Συμβαλλόμενο Μέρος πρόκειται να αναφερθεί σε τέτοιους οργανισμούς ή θεσμούς διαφορετικά απ' ότι στην παράγραφο 2 της απόφασης 817/1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.»
Η ερμηνεία αυτού άρθρου είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πει «όχι» στην ένταξη των Σκοπίων ως πΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ ή η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, εκτός και αν αυτά προσπαθήσουν να ενταχθούν με διαφορετικό όνομα, από εκείνο το οποίο προβλέπει (σ.σ. το πΓΔΜ) η παράγραφος 2 της απόφασης 817/1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.Δηλαδή, τα Σκόπια μπορούν να ενταχθούν όπου θέλουν ως πΓΔΜ χωρίς εμείς να έχουμε το δικαίωμα να αντιταχθούμε, ασχέτως αν σε επανειλημμένες περιπτώσεις προσπάθησαν να παραβιάσουν την συμφωνία και εμείς κάθε φορά δίναμε αγώνα για να το σταματήσουμε. Εκτός αν είχαμε καταγγείλει την ενδιάμεση συμφωνία, όπως είχαμε δικαίωμα, μετά την παρέλευση επταετίας από το τότε που υπεγράφη. Σύμφωνα με το άρθρο 23 «αυτή η ενδιάμεση συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου αντικατασταθεί από οριστική συμφωνία με την πρόβλεψη ότι μετά από επτά χρόνια έκαστο Μέρος θα μπορεί να αποσυρθεί από αυτή την ενδιάμεση συμφωνίαμε γραπτή δήλωση, η οποία θα έχει αποτελέσματα 12 μήνες μετά την επίδοσή της στο άλλο μέρος.»
Δεν το κάναμε. Και προφανώς δεν το κάναμε για να μην αμφισβητεί κανείς την θέληση της Ελλάδας για τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη διπλανή χώρα, αλλά και για να μην δώσουμε επιχειρήματα στις Η.Π.Α., την Βρετανία και τους υπόλοιπους «να μας την πέσουν» ποικιλοτρόπως. Με διπλωματικές πιέσεις, με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, με εκβιασμούς ή με πλαγιοκοπήσεις. Παρ΄όλο που σε όλο αυτό το διάστημα προκαλούσαν συνεχώς, παραβιάζοντας την ενδιάμεση συμφωνία. Γιατί η συμφωνία μεταξύ άλλων αναφέρει:
-Στο προοίμιο ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν την συμφωνία (σ,σ, οι κ.κ. Γ. Παπούλιας και Στ. Τσερβενκόφσκι) «επιθυμούντες να αναπτύξουν τις αμοιβαίες σχέσεις τους και να θέσουν σταθερά θεμέλια για μία ατμόσφαιρα ειρηνικών σχέσεων κα κατανόησης» και είναι φανερό ότι τα Σκόπια δεν έκαναν τίποτα για την ανάπτυξη και τη διατήρηση ενός τέτοιου κλίματος.
-Στο άρθρο 4 ότι τα Μέρη «...συμφωνούν ότι κανένα από αυτά δεν θα προβάλλει ή υποστηρίξει αξιώσεις σε οποιοδήποτε τμήμα της επικράτειας του άλλου Μέρους ή αξιώσεις για μεταβολή της υπάρχουσας μεθορίου», αλλά τα Σκόπια συντηρούν με πολλούς τρόπους ένα πνεύμα αλυτρωτισμού καιδιεκδικήσεων.
-Στο άρθρο 6 ότι το Προοίμιο και τα άρθρα 3 και 49 του Συντάγματος των Σκοπίων δεν θα πρέπει να ερμηνεύονται ότι ενθαρρύνουν τον αλυτρωτισμό και τις επεκτατικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας, ούτε και οι διατάξεις του συγκεκριμένου άρθρου (σ.σ. της ενδιάμεσης συμφωνίας) μπορούν να υποκατασταθούν από διαφορετικές ερμηνείες του σκοπιανού Συντάγματος. Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια, τα Σκόπια προωθούν και συντηρούν αλυτρωτικές και επεκτατικές διαθέσεις σε βάρος της Ελλάδας και τα παραδείγματα είναι πολλά.
-Στο άρθρο 7 ότι « Κάθε Μέρος θα λάβει σύντομα και αποτελεσματικά μέτρα για να απαγορεύσει εχθρικές ενέργειες ή προπαγάνδα από κρατικά ελεγχόμενες υπηρεσίες και να αποθαρρύνει ενέργειες από ιδιωτικές οντότητες που θα είχαν ως πιθανόαποτέλεσμα να υποδαυλίσουν βία, μίσος ή εχθρότητα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr