Ακόμη και στα φάρμακα, παρά τις πολύχρονες έρευνες, όσον αφορά στις παρενέργειες - που μπορεί να συμβούν αλλά μπορεί και όχι- σε πολλές περιπτώσεις με νέες επιστημονικές έρευνες έρχονται να μας πουν « Μας συγχωρείτε λάθος» και τα αποσύρουν.
Συνήθως τα ανώτατα κλιμάκια των τραπεζών επανδρώνονται με έμπειρα στελέχη. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά ; Στελέχη με πολλά χρόνια προϋπηρεσία, δηλαδή στελέχη με καλές σπουδές και λαμπρή καριέρα η οποία όμως άρχισε κάπου στη δεκαετία του ογδόντα, για να μην πούμε του εβδομήντα. Στελέχη όμως που απόκτησαν τη γνώση και την εμπειρία τους μέσα στο κλασικό τραπεζικό πλαίσιο.
Σήμερα αυτή η γενιά καλείται να αξιολογήσει προϊόντα που σκέφτονται και υλοποιούν wise kids της δεκαετίας του ενενήντα, που παίζουν τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά προϊόντα στα δάχτυλα, γιατί απλά συμβαδίζουν με αυτά που έμαθαν στα θρανία των λαμπρών σχολών τους. Δεν έχετε παρά να ρίξετε μία ματιά στην ύλη και κυρίως στις διδακτορικές ή άλλες ερευνητικές διατριβές.
Τα προϊόντα αυτά μπορούν να σε γιατρέψουν, δηλαδή να αυξήσουν την κερδοφορία σου, αλλά μπορούν όπως αποδεικνύεται να σε στείλουν και άκλαυτο, όπως συνέβη με Bear Stearns ή όπως είχε συμβεί μία δεκαετία νωρίτερα με την Barings.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως οι επιτροπές αξιολόγησης πολλών τραπεζών, όταν ενέκριναν τέτοιου είδους δραστηριότητες δεν είχαν ιδέα σε τι ναρκοπέδιο εισέρχονταν. Γι αυτό και τώρα μόνο κατ εκτίμηση μπορούν να υπολογίσουν ποιες πιθανόν είναι οι ζημιές τους, που δυστυχώς όπως αποδεικνύεται, έχουν ξεφύγει από κάθε μέτρο και κάθε έλεγχο, γιατί σε αυτό μπλέκεται με τη μέθοδο του spiral όλο το χρηματοοικονομικό κύκλωμα. Από το επικουρικό ταμείο των οδοκαθαριστών της Μαρτινίκας μέχρι την Swiss RE. Όλοι αγόραζαν απ΄ όλους και όλοι ασφάλιζαν όλους.
Το ότι δεν γνωρίζουν ποια είναι η έκθεση τους, φάνηκε με την Bear Sterns, όταν ο επικεφαλής της έλεγε την περασμένη Τετάρτη, « Δεν αντιμετωπίζουμε κίνδυνο, ενώ την Παρασκευή εμμέσως δήλωνε. «Δυστυχώς καταρρεύσαμε.» Ο κ. Αλαν Σβάρτς δεν έλεγε ψέματα την Τετάρτη. Απλά δεν υπολόγισε μία κρίσιμη παράμετρο κινδύνου. Τον πανικό.
Ένας άλλος παράγοντας που δεν είναι υπολογίσιμος είναι το συναίσθημα των επενδυτών. ’λλωστε το ερώτημα αν οι αγορές είναι συναίσθημα, αριθμοί ή και τα δύο είναι πολύ παλιό. Στην περίπτωση της Bear Stearns, η κατάρρευση ήρθε από τον πανικό καθώς όλοι σχεδόν οι πελάτες της ζητούσαν τα χρήματα τους μετά από τη φημολογία πως κάτι δεν πήγαινε καλά.
Είναι γνωστό τοις πάσι, πως σε περιπτώσεις κρίσης εμπιστοσύνης έννοιες όπως, book value, κέρδη, ή ρευστότητα, έχουν ελάχιστη αξία, σημειώνουν έγκριτοι αναλυτές. Σε τέτοιες περιπτώσεις αυτό που μετράει είναι η ψήφος εμπιστοσύνης δηλαδή αν οι πελάτες θα τρέξουν ή όχι να σηκώσουν τα χρήματα τους. Αν χαθεί η εμπιστοσύνη τότε ακολουθεί συνήθως η κατάρρευση. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση κάθε επενδυτική τράπεζα είναι ευάλωτη.
Επιπλέον κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η έκθεση των χρηματοοικονομικών οργανισμών της Aπω Ανατολής που λόγω ιδιοσυγκρασίας και μόνο διακρίνονται από μυστικοπάθεια. Ποιος ξεχνάει το τι συνέβη πριν από τρία χρόνια με το ιαπωνικό τραπεζικό σύστημα που βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού και διασώθηκε στο παρά πέντε.
Το ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα απ' όσο νομίζουμε, φάνηκε και από την παρέμβαση της FED να σώσει την Bear Sterns. H FED δεν επενέβη το 1929 στο μεγάλο κραχ, ενώ και σε άλλες περιπτώσεις άφησε τις εξελίξεις να διαδραματιστούν από μόνες τους. Τώρα όμως φοβήθηκε και παρενέβη. Και φοβήθηκε γιατί πραγματικά δεν γνώριζε τι θα φέρει η επόμενη μέρα.
Προς το παρόν η επόμενη μέρα έφερε την Bear Stearns να πουλιέται 2 δολάρια ανά μετοχή στην JP Morgan, δηλαδή κάπου 240 εκ. δολάρια. Ποιος το φαντάζονταν πως η μέχρι την περασμένη Παρασκευή πέμπτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ, με τα 16 δισ. δολάρια έσοδα, της οποίας η μετοχή πέρσι τέτοια εποχή άγγιζε τα 150 δολάρια, θα πουλιόταν φθηνότερα κι από την Egnatia Bank; Που ευτυχώς αποδείχθηκε πολύ πιο υγιής από τον α
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr