Αυτό δεν σημαίνει ότι με τις νέες ρυθμίσεις τα πράγματα αυτόματα θα βελτιωθούν και ούτε επιβάλλεται ισονομία. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν κάποιοι που θα είναι περισσότερο προνομιούχοι από άλλους. Όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για το σημερινό αλαλούμ ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι πολιτικοί που ενεργούσαν πάντα με γνώμονα το περιβόητο κομματικό-πολιτικό κόστος, αλλά ευθύνονταικαι κλάδοι που ήταν σε θέση να επιβάλουν τη θέλησή τους εξασφαλίζοντας προνόμια. Δεν πρέπει επίσης να λησμονούμε ότι η κυβέρνηση επέλεξε σ΄ αυτή τη φάση να μην αγγίξει το ασφαλιστικό καθεστώς που επικρατεί στο δημόσιο.
Επίσης, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι για πάρα πολλά χρόνια τα ασφαλιστικά ταμεία χρηματοδοτούσαν κυβερνητικές επιλογές, χρηματοδοτούσαν την ανάπτυξη και έκλειναν τρύπες. Επιπλέον, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που παίχθηκαν χοντρά παιχνίδια με τα λεφτά των ταμείων και κάποιοι πλούτισαν, με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και συνδικαλιστών. Τρανό παράδειγμα το σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα που χωρίς αιδώ η σημερινή κυβέρνηση το έβαλε με το έτσι θέλω κάτω από το χαλί και περιμένει να ξεχαστεί. Και δεν αποκλείεται να ξεχαστεί, αφού η αντιπολίτευση είναι ανίσχυρη
Πολιτικά, η αποφασιστικότητα που δείχνει προς το παρόν η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό δείχνει ότι δεν πολυφοβάται τις αρνητικές περιπτώσεις ή ότι θεωρεί ότι θα βγει κερδισμένη από τη σύγκρουση με τα συνδικάτα. Πιθανώς δε να έχει και δίκιο, γιατί μπορεί να μην έκανε σοβαρή προεργασία προκειμένου να προχωρήσει όπου και όπως έπρεπε τις ρυθμίσεις, αλλά σίγουρα έχει μελετήσεις τις ενδεχόμενες πολιτικές-κομματικές συνέπειες. Αλλωστε πρόκειται για κυβέρνηση που σ΄ αυτόν τον τομέα κάνει σχετικά σωστή δουλειά, αφού αφορά την επιβίωσή της.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κ. Καραμανλής έκρινε ότι η συγκυρία τον ευνοεί για να προχωρήσεις στις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό. Γνωρίζει πολύ καλά ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα έπρεπε να κάνουν επιτέλους κάτι σε κάποιο τομέα για να μη μείνουν στην ιστορία ως φαινόμενο ανικανότητας και απραξίας. Η πεποίθηση είναι κοινή ότι το Ασφαλιστικό βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο, οι πιέσεις από τηνΕυρωπαϊκή ΄Ενωση υπήρχαν και η αντιπολίτευση βρίσκεται στα μαύρα της τα χάλια, ενώ δεν συμβαίνει ακριβώς το ίδιο με τη Ν.Δ.
Μπορεί να βρίσκεται και το κυβερνητικό κόμμα σε ελεύθερη πτώση, αλλά πάντως είναι μικρότερη από εκείνη του ΠΑΣΟΚ και το σημαντικότερο,οι ψηφοφόροι της που είναι δυσαρεστημένοι δεν καταφεύγουν σε άλλο κόμμα στην πλειοψηφία τους, αλλά μένουν αναποφάσιστοι που σημαίνει ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα ξαναψηφίσουν Ν.Δ. και στις επόμενες εκλογές. Το πολύ-πολύ να χρειαστούν δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις για να εξασφαλιστεί η αυτοδυναμία. Ο κ. Καραμανλής επενδύεικαι στις ακραίες αντιδράσεις συνδικαλιστών που παρακωλύουν την ομαλή λειτουργά της χώρας, προσδοκώντας ότι η συμπεριφορά τους θα συσπειρώσει πολλούς γύρω από την κυβέρνηση. Υπολογίζει τέλος, ότι θα βγει ενισχυμένος και από το Σκοπιανό-Μακεδονικό, είτε το ΝΑΤΟ αποφασίσει να μην καλέσει την πΓΔΜ για ένταξη τώρα, είτε αναγκασθεί ό ίδιος να ασκήσει βέτο. Βέτο που έχει ήδη αρχίσει να το προβάλει.
Δεν αποκλείεται οι συλλογισμοί του να αποδειχθούν σωστοί ίσως όμως σπάσει και τα μούτρα του.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr