Μετά τις εκλογές της Τρίτης, ο Ομπάμα προηγείται στους εκλέκτορες με 1.482, έναντι 1.390 της Κλίντον, με την τελευταία ωστόσο να προηγείται στους υπερεκλέκτορες. Η επόμενη αναμέτρηση των δύο υποψηφίων είναι στο Ουαϊόμινγκ και το Μισσισιπί στις 8 και 11 Μαρτίου αντίστοιχα και στην Πενσυλβάνια στις 22 Απριλίου. Στις δύο πρώτες πολιτείες προβάδισμα διατηρεί ο Ομπάμα, ωστόσο, η κρισιμότερη αναμέτρηση είναι εκείνη στην Πενσυλβάνια, η οποία έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με αυτή του Οχάιο.
Η νίκη της Χίλαρι Κλίντον στις πολιτείες του Οχάιο και του Τέξας ήταν ζωτικής σημασίας για την παραμονή της στην κούρσα της διεκδίκησης, καθώς μια ενδεχόμενη ήττα της θα αποδυνάμωσε εκ βάθρων την υποψηφιότητά της σε συμβολικό επίπεδο, αλλά και θα καθιστούσε σχεδόν μαθηματικά αδύνατη τη λήψη του χρίσματος από το κόμματης.
Η αποστροφή δε της κα Κλίντον ότι κανένας υποψήφιος, Δημοκρατικός ή Ρεπουμπλικάνος δεν έχει κερδίσει την προεδρία αν δεν έχει λάβει πρώτα το χρίσμα από την πολιτεία του Οχάιο είναι ιδιαιτέρως χαρακτηριστική. Και καθώς ήταν σαρωτική η νίκη στην εν λόγω πολιτεία του μοναδικού πλέον υποψηφίου του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, ΤζωνΜακΚέιν, μετά την απόσυρση του συνυποψηφίου του ΜάικΧακαμπι, η κα Κλίντον έθεσε για άλλη μια φορά ζήτημα ακαταλληλότητας του Ομπάμα. Τις τελευταίες μέρες η κα Κλίντον ύψωσε τους τόνους έναντι του Ομπάμα,σε μια προσπάθεια να μειώσει τη διαφορά που τη χωρίζει από τον τελευταίο, ενώ το σαββατοκύριακο λάνσαρε τηλεοπτική διαφήμιση στο Τέξας όπου αμφισβήτησε τις ικανότητές του σε θέματα εθνικής ασφάλειας.
Ωστόσο, το κλίμα πόλωσης μεταξύ των δύο υποψηφίων φαίνεται να διχάζει τους οπαδούς του δημοκρατικού κόμματος, καθώς όσο η μεταξύ τους αντιπαράθεση οξύνεται, τόσο αυξάνεται το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν στις εκλογές των Τζων ΜακΚέιν και όχι τον υποψήφιο του δημοκρατικού κόμματος, αν δεν ήταν αυτός της επιλογής τους.
Γι αυτό και η κα Κλίντον δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο «κοινού εισιτηρίου» στη διεκδίκηση της προεδρίας, απέναντι στον Τζων ΜακΚέιν, με την προϋπόθεση ωστόσο να είναι η ίδια υποψήφια πρόεδρος, δεδομένης της νίκης της στο Οχάιο, κάτι που μάλλον δύσκολα θα αποδεχόταν ο Ομπάμα,τη στιγμή μάλιστα που προηγείται.
Σε κάθε περίπτωση, είτε νικητής αναδειχθεί τελικά ο Ομπάμα, είτε η Κλίντον, το γεγονόςότι ένας αφροαμερικανός ή μια γυναίκα θα διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία της χώρας καταδεικνύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέρχονται σε εποχή νέων πολιτικών ηθών.
Βάια Δουδάκη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr