Ταυτόχρονα όμως έγινε επίσης φανερό ότι ενώ όλοι πλειοδοτούν στο όνομα της διατήρησης του κοινωνικού μας κράτους, κανείς δεν απασχολείται σοβαρά και ειλικρινά με το κόστος και τον εξορθολογισμό του. Ούτε ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, που ανακοινώνει αλλαγές για το καταστήσει πιο λειτουργικό και οικονομικό, αλλά ούτε και οι άλλοι αρχηγοί των κομμάτων της κεντροαριστεράς, της αριστεράς και της ακροαριστεράς, που πλειοδοτούν σε υποσχέσεις και παροχές.Και να μην ξεχνάμε ότι ακόμη και ακροδεξιοί προβάλλουνφιλολαϊκές θέσεις. στο Ασφαλιστικό.
Ωστόσο το σύστημα στη λειτουργία του είναι παλαβό και έχει δίκιο ο πρωθυπουργός που επισημαίνει ότι με 155 φορείς και κλάδους ασφάλισης δεν μπορεί να βελτιωθεί ούτε η απόδοσή του, αλλά ούτε και η αποτελεσματικότητά του. Γιατί όπως επίσης σωστά τόνισε έτσι διαιωνίζονται « η απουσία ασφαλιστικής ενότητας, η χαώδης γραφειοκρατία, η πολυδιάσπαση υπηρεσιών,αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, η δαιδαλώδης και αντιφατική νομοθεσία», που με τη σειρά τους αναπαράγουν και συνεχίζουν «την ανεπάρκεια στις μεθόδους οικονομικής διαχείρισης , την αδιαφάνεια και τις χαμηλές αποδόσεις στη διαχείριση της περιουσίας, το αναποτελεσματικό καθεστώς ελέγχων, τηνέλλειψη μηχανοργάνωσης, την σπατάλη, κυρίως στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή».
Πολύ ωραίες και σωστές οι παραπάνω διαπιστώσεις, αλλά πως θα βελτιωθεί η κατάσταση όταν λίγο παρακάτω ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει τα μέτρα που ουσιαστικά δεν θα επιτρέψουν την εξοικονόμηση πόρων, αφού στις ενοποιήσεις και τις εντάξεις των ταμείων σε ενιαίουςφορείς, θα τηρούνται, μεταξύ άλλων, ειδικοί διακριτοί λογαριασμοί, θα εκπροσωπούνται οι εντασσόμενοι επαγγελματικοί κλάδοι, θα διατηρούν την οικονομική και λογιστική αυτοτέλειά τους, δεν θα θιγούν οι υπάλληλοί τους και πάει λέγοντας. Δηλαδή πως θα εξοικονομηθούν χρήματα από τις λειτουργικές σπατάλες; Και πως θα αλλάξει ολόκληρη η νοοτροπία που επιβάλλει στα νοσοκομεία, στο ΙΚΑ και σε άλλα ταμεία την απερίγραπτη σπατάλη στα φάρμακα; Σπατάλη από την οποίαν ψωμίζονται όλες εκείνες οι χιλιάδες των συμπολιτών οι οποίοι υπάρχουν και ζουν χάρη στα παρακυκλώματα.
Στις αντιφάσεις αυτές, την μοναδική ελπίδα την προσφέρει η «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» που ανέφερε ο κ. Καραμανλής, που όμως για να ολοκληρωθεί θα περάσουν χρόνια, ιδιαίτερα σε μία κοινωνία αντιτεχνολογική, όπως η ελληνική. Γιατί και το περίφημο Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών που αποτελεί πρόταση του ΠΑΣΟΚ και υιοθέτησε ο πρωθυπουργός θα έχει μεγάλες δυσκολίες στη χρηματοδότησή του. Υποτίθεται ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις πηγαίνουν στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, οπότε πως θα δοθεί το 10% στον φορέα αυτόν και τι θα γίνει όταν θα τελειώσουν οι αποκρατικοποιήσεις; Και εδώ τρομάζει το κράτος να μαζέψει τον ΦΠΑ, θα δίνει και το 4% στο Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών; Εκτός και αν μελετάται η αύξηση του ΦΠΑ και ψάχνει η κυβέρνηση για δικαιολογίες Και προφανώς ετησίως θα αποσπάται το 10% από τα ποσά που εισπράττουν κάποια ταμεία από κοινωνικούς πόρους (όχι από τα αποθεματικά τους), αλλά τι θα γίνει όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση θα τους καταργήσει;
Τελικά, νομίζω ότι επί της ουσίας, το μόνο συμμάζεμα που θα γίνει και θα έχει απόδοση είναι να περιοριστεί ο αριθμός των βαρέων και ανθυγιεινών, να σταματήσει κάπως η φάμπρικα των αναπηρικών συντάξεων, να ρυθμιστεί το θέμα της συνταξιοδότησης των γυναικών γιατί το επιβάλλουν οιΒρυξέλλες. Από την άλλη πλευρά να δούμε πως θα μπει φρένο στο αλαλούμ των πρόωρων συντάξεων με πρωτοβουλία της κυβέρνησης! Μην ανησυχείτε όμως. Η Ελλάδαθα συνεχίσει να είναι σπάταλο κοινωνικό κράτος για πολύ καιρό ακόμη.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr