Είχε το επικοινωνιακό χάρισμα και πέτυχενα διευρύνει και να ενδυναμώσει το σφιχταγκάλιασμα Πολιτείας και Εκκλησίας που χαρακτηρίζει την Ελλάδα. Κάποιοι πιστεύουν μάλιστα ότι συνέβαλε αποφασιστικά στο να προσέλθει κόσμος πλησιέστερα στην εκκλησία και την θρησκεία, αλλά δεν αποκλείεταιαυτό το φαινόμενο να οφείλεται στη συγκυρία, αφού παρατηρείται και αλλού. Το σίγουρο είναι ότι συνέβαλε σημαντικά ώστε η Ελλάδα να θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το Ιράν.
Ο υπογράφων δενανήκε, ούτε ανήκει στους θαυμαστές του Χριστόδουλου και δεν συμφωνεί καθόλου με την τάση παρεμβατικότητας στα κοινά που διέκρινε ιδιαίτερα την Εκκλησία κατά τη δεκαετία που την υπηρέτησε από το πόστο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Ούτε πιστεύει ότι ο μακαριστός ήταν ένας ενάρετος άνθρωπος που οι μικρότητες και οι κακίες του μάταιου τούτου κόσμου δεν τον άγγιζαν ή δεν ασχολιόταν ο ίδια με αυτές. Ηταν ένας άνθρωπος με αδυναμίες και χαρίσματα, αλλά και με έντονη προσωπικότητα που μεγέθυνε και τις μεν και τα δε. Οφείλουμε όμως όλοι να παραδεχθούμε ότι από τη στιγμή που έμαθε ότι τον είχε κτυπήσει ανελέητα ο καρκίνος, επέδειξε απαράμιλλη γενναιότητα, αξιοπρέπεια και στωϊκότητα. Όπως ακριβώς ταιριάζει σε έναν ηγέτη!
Η κύρια προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου την περασμένη δεκαετία ήταν να καταστήσει Εθναρχία την Εκκλησία και να εκλαμβάνεται ο ίδιος ως εθνάρχης. Αυτό προκάλεσε συγκρούσεις και το πιθανότερο είναι ότι ο Μητροπολίτης που θα τον διαδεχθεί θα θελήσει να επαναφέρει την ηρεμία στις τάξεις της, αλλά και στη δημόσια ζωή. Με αυτή την έννοια, δύο είναι οι βασικοί διεκδικητές, ο της Σπάρτης Ευστάθιος και ο Θηβών Ιερώνυμος, γύρω στα 70 και οι δύο, ηλικία που θεωρείται προσόν, καθώς κανείς σχεδόν δεν θέλει προκαθήμενο με προοπτική 25ετίας... Ο κ. Ευστάθιος έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ, θεωρείται ηθικό στοιχείο, κάτι που προκαλεί φόβους στους... παρδαλούς, αλλά η στάση του απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι πολύ σκληρή. Ο κ. Ιερώνυμος είχε διεκδικήσει την Αρχιεπισκοπή ως αντίπαλος του κ. Χριστόδουλου και πολλοί από εκείνους που είχαν στραφεί με διάφορους τρόπους εναντίον του -ακόμη και με εκτόξευση λάσπης- φοβούνται ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα αν εκλεγεί.
Οι περισσότεροι παρατηρητές των εκκλησιαστικών θεωρούν ότι οι δύο παραπάνω ιεράρχες θα περιορίσουν την Εκκλησία στα δικά της. Αντίθετα, πιστεύουν ότι ένας τρίτος πιθανός διεκδικητής, αλλά με λιγότερες πιθανότητες, ο Ανθιμος Θεσσαλονίκης, 70άρης και αυτός, θα συνεχίσει την πολιτική του παρεμβατισμού σε διάφορα θέματα εσωτερικής και ακόμη περισσότερο, εξωτερικής πολιτικής. Αυτό μάλλον δεν το θέλει ούτε και η κυβέρνηση, αν και ο λόγος των πολιτικών και της πολιτικής εξουσίας έχει μικρή επιρροή στους κόλπους της Εκκλησίας, όταν πρόκειται για εκλογή Αρχιεπισκόπου, ή Μητροπολίτη. Τα άλλα δύο αουτσάϊντερ είναι οι 50ρηδες περίπου,Δημητριάδος Ιγνάτιος και Σύρου Δωρόθεος, εκλεκτός της Χρυσοπηγής ο πρώτος και του Χριστόδουλου ο δεύτερος. Αλλά είπαμε, η ηλικίατους αποτελεί μειονέκτημα που δύσκολα μπορούν να ξεπεράσουν. Επιπλέον, οι υπόλοιποι ιεράρχες μάλλον θέλουν να γυρίσουν σελίδα, ξεπερνώντας τόσο την Χρυσοπηγή, όσο και την αυλή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου.
Η μάχη της διαδοχής άρχισε ήδη και μένει να δούμε με ποια όπλα θα δοθεί και κατά πόσο θα εξοβελίσει την υπόθεση Ζαχόπουλου από τα δελτία των καναλιών και τα πρωτοσέλιδα. Στο μεταξύ βέβαια, στην αργία των σχολείων για την γιορτή των Τριών Ιεραρχών την τετάρτη προστίθεται και η αργία της Πέμπτης λόγω της κηδείας του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Ετσι, για να μην ξεχαστούμε και χαλαρώσει το σφιχταγκάλιασμα Εκκλησίας-Πολιτείας.
Αγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr