Ηδη τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως τράπεζες είναι απογοητευτικά και οι επενδυτές φοβούνται ότι και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου θα είναι άσχημα. Η αμερικανική οικονομία κατά πολλούς απειλείται με ύφεση και αυτό ασφαλώς αγγίζει όλες τις αγορές του κόσμου. Εκτός αυτών, όμως, η μεγάλη κρίση του διεθνούς τραπεζικού συστήματος και η αναστάτωση στα διεθνή χρηματιστήρια αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να «βγουν οι σκελετοί από τα ντουλάπια». Για να αποκαλυφθούν, δηλαδή, οι κρυφές ζημιές όλων των επιχειρήσεων τις οποίες οι μάνατζερ συγκάλυπταν τα τελευταία χρόνια στην ξέφρενη κούρσα του επιχειρηματικού ανταγωνισμού. Και βγαίνουν.
Ολες οι τράπεζες αλλά και πολλές μεγάλες επιχειρήσεις ανακοινώνουν μειωμένα κέρδη ή ζημιές, τις οποίες εύκολα μπορούν τώρα να αποδώσουν στη διεθνή κρίση. Οταν όλοι χάνουν είναι ευκαιρία να διορθωθούν τα κακώς κείμενα και οι πολλοί νέοι μάνατζερ που ανέλαβαν στη θέση των εκδιωχθέντων από τις πολυεθνικές βρίσκουν την ευκαιρία να κάνουν πολλές μικρές απογραφές για να παρουσιάσουν ότι παρέλαβαν καμένη γη. Αποκαλύπτοντας τώρα όλες τις ζημιές του παρελθόντος, ξεκινάνε από ένα χαμηλό επίπεδο αποτελεσμάτων και έτσι πολύ πιο εύκολα θα καταφέρουν να επιδείξουν αξιόλογο έργο οι ίδιοι. Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2008 θα είναι κακά και αυτό το γνωρίζουν οι επενδυτές. Γι' αυτό εξάλλου πουλάνε τις μετοχές τους δημιουργώντας πρωτοφανείς σε ένταση και συχνότητα διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών. Δεδομένου λοιπόν ότι η κρίση είναι πράγματι σοβαρή και οι μάνατζερ έχουν συμφέρον να επιβαρύνουν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ελπίζοντας ότι από το δεύτερο τρίμηνο και μετά θα μπορέσουν να επανέλθουν σε κέρδη, η κρίση φαίνεται ότι θα έχει τουλάχιστον διάρκεια μερικών μηνών.
Η άνοδος που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες στα χρηματιστήρια, από τη Γουόλ Στριτ ως την υπερβολική στις αντιδράσεις της Σοφοκλέους, χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές τεχνική διόρθωση. Και ήταν. Το ερώτημα ήταν μήπως η άνοδος αυτή έχει χαρακτηριστικά της «αναπήδησης της ψόφιας γάτας». Ετσι (dead cat bounce) ονομάζουν οι αγγλοσάξονες επενδυτές την ανοδική κίνηση των μετοχών έπειτα από μια μεγάλη πτώση που ακολουθείται μετά από την οριστική συντριβή της γάτας - δηλαδή, των μετοχών στην προκειμένη περίπτωση.
Το μόνο βέβαιον είναι ότι η συμπεριφορά αυτή της αγοράς μπορεί να καταστρέψει κυριολεκτικά έναν μικρό ή έναν άπειρο επενδυτή. Είναι αγορά για επαγγελματίες που παίζουν με τα λεφτά των άλλων και πληρώνονται αδρά. Οι μικροί επενδυτές έχουν δύο επιλογές: ή να πουλήσουν τις μετοχές τους ελπίζοντας ότι θα τις αγοράσουν ξανά αργότερα πολύ φθηνότερα για να τις κρατήσουν πλέον μακροπρόθεσμα ή να τις κρατήσουν γνωρίζοντας πως, ως συνήθως, ό,τι διακύμανση και αν κάνουν οι αγορές, σε λίγα χρόνια πάλι οι τιμές θα είναι ψηλότερα. Αυτή είναι η μακροπρόθεσμη τάση όλων των μετοχών των καλών εταιρειών ιστορικά παρά τις ενδιάμεσες διακυμάνσεις.
Γρηγόρης Νικολόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr