Από τις απαντήσεις των πολιτών στη δημοσκόπηση είναι φανερό ότι οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι τα δύο κόμματα εξουσίας, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να λύσουν προβλήματα, ότι δεν υπάρχει διαφάνεια και ότι δεν εφαρμόζονται οι νόμοι. Φυσικά, ούτε τέθηκε ερώτημα, αλλά ούτε και θα δινόταν απάντηση αν είχε τεθεί,πόσοι έλληνες είναι πρόθυμοι να σεβαστούν τους νόμους, αλλά είναι βέβαιο ότι το κράτος και οι μηχανισμοί του έχουν αποδειχθεί ανίκανοι να επιβάλουν την εφαρμογή τους, ακόμη και όταν επιδεικνύουν βούληση σπάνια, είναι η αλήθεια- για να γίνει κάτι τέτοιο.
Μπροστά σ΄ αυτή την κατάσταση, οι πολίτες στρέφονται στα μικρά κόμματα. Ο διευθύνων σύμβουλος της MRB κ. Δ. Μαύρος είναι της άποψης ότι αρκετοί πολίτες δείχνουν αυτή την προτίμηση για λόγους διαμαρτυρίας κυρίως και όχι γιατί περιμένουν λύσεις από αυτά. Μάλλον έχει δίκιο, κρίνοντας από την εν γένει συμπεριφορά του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. και του ΚΚΕ, αλλά αξίζει επισήμανσης το επιχείρημα που διατύπωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ALPHA» προκειμένου να εξηγήσει την παράλληλη πτώση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, είπε ότι για τις χαμηλές επιδόσεις τηςκυβέρνησης, ευθύνη έχει το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν ασκεί , η δεν μπορεί να ασκήσει, πιεστική αντιπολίτευση. Δεν νοιώθει δηλαδή πίεση και απειλή η κυβέρνηση για να βάλει τα δυνατά της και να γίνει καλύτερη.
Είναι και αυτή μία ερμηνεία που σε ένα βαθμό ενδεχομένως και να ισχύει. Αλλά σε ένα βαθμό. Δεν πείθει ότι αυτή η κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι καλύτερη αν ένοιωθε την «καυτή ανάσα» του Κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα αγνοεί τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης όταν η Ν.Δ. βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Τότε που έριχνε την λάσπη με τους κουβάδες σε δικαίους και αδίκους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που αποκαλούσε τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη «αρχιερέα της διαπλοκής» και ακύρωνε με μία μονοκονδυλιά ακόμη και τα σωστά που είχαν γίνει. Αυτή την τακτική ακολούθησε και στην πρώτη κυβερνητική θητεία της, με αποτέλεσμα να συμβάλει στην πλήρη σχεδόν απαξίωση του ενός πόλου του δικομματισμού και υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο το σύστημα, άρα και τη δική του θέση.Αυτό δεν σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του δεν είχε δημιουργήσει τον δικό του βούρκο ή ότι δεν έχει τις δικές του ευθύνες για την απαξίωσή του.
Με αυτά και μ΄ εκείνα όμως, ο κόσμος δεν θεωρεί ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και ο δικομματισμός, που είχε εξασφαλίσει μία σταθερότητα στην Ελλάδα από το 1974 και μετά, κινδυνεύει να βυθιστεί αύτανδρος. Δεν είναι λίγοι τώρα εκείνοι που πιστεύουν ότι μόνομία κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ μπορεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Δεν ξέρουμε αν κάτι τέτοιο μπορεί εύκολα να συμβεί, αλλά προς το παρόν ο κ. Καραμανλής αναζητεί έμμεσα πλην σαφώς μία άτυπη σανίδα σωτηρίας στο ΠΑΣΟΚ. Να προχωρήσει σε κάποια πράγματα, τροποποίηση Συντάγματος, διευθετήσεις στο Ασφαλιστικό, αλλαγές στην Παιδεία, με συμμετοχή ή ανοχή του ΠΑΣΟΚ. Γιατί τι άλλο ήταν η πρότασή του για αλλαγή του εκλογικού νόμου προς την κατεύθυνση του γερμανικού πρότυπου, αν το ΠΑΣΟΚ πάρει μέρος στη συζήτηση για το Σύνταγμα;
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr