• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

Ζούμε το τέλος της «μεταπολίτευσης» και της.. πλήρους διάλυσης του παντός

19:18 - 11 Ιαν 2008 | Από θέσεως...
Διάχυτη είναι η εντύπωση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και η χώρα βρίσκεται σε κρίση. Σκεπτόμενοι άνθρωποι από όλους τους χώρους εκφράζουν πλέον φωναχτά την απαισιοδοξία τους. «Η χώρα βουλιάζει» λέει ο ένας, «σαπίζουμε» λέει ο άλλος, «δεν υπάρχει φως πουθενά» τονίζει ο τρίτος. Αυτά μάλιστα όχι στο πλαίσιο μακροσκελών συζητήσεων ή βαθυστόχαστων αναλύσεων, αλλά με την ευκαιρία μιας τυχαίας συνάντησης στο δρόμο. Η αγωνία για το παρόν και το μέλλον, το άμεσο και όχι το πολύ μακρινό, έχει επιτέλους αρχίσει να διαποτίζει την σκέψη ενός σημαντικού μέρους της λεγόμενης «ελίτ». Καθυστερημένα ίσως, άλλα έστω και τώρα, ενδεχομένως να προκύψει κάτι ελπιδοφόρο, αν βγουν από την αφασία και αρχίσουν να δραστηριοποιούνται τα μέλη της κοινωνίας που αντικειμενικά αποτελούν την ηγεσία της, είτε επειδή ανήκουν στη λεγόμενη «διανόηση» είτε επειδή ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα, ή ακόμη και με την πολιτική.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε μετά την πτώση της χούνταςκαι είναι γνωστή σαν «μεταπολίτευση» πνέει τα λοίσθια, αν δεν έχει ήδη τελειώσει. Ο κύκλος ολοκληρώθηκε και εδώ που τα λέμε, απολύτως φυσιολογικά. Τα σχεδόν 35 χρόνια της μεταπολίτευσης δεν είναι και λίγα, οι εξελίξεις στο διάστημα αυτό είναι κολοσσιαίες, τόσο στο διεθνές περιβάλλον και κυρίως εκεί, όσο και στην Ελλάδα, παρά την ασυνείδητη, αλλά επίμονη προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού κατεστημένου να προχωρούν με βήμα… «σημειωτόν» και με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν. Φτάσαμε σε αδιέξοδο και τώρα πλέον σχηματίζεται το κενό που οι πάντες συμφωνούν ότι η φύση απεχθάνεται.

Ολοι οι καλόπιστοι πολίτες διαπιστώνουν και ομολογούν ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία της χώρας δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να την οδηγήσει προς την κατεύθυνση που πρέπει. Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να την οδηγήσει προς καμία κατεύθυνση. Αρκείται να την βλέπει να βαλτώνει υπό την … καθοδήγησή της. Ο κ. Καραμανλής απέτυχε πλήρως νομίζοντας ότι θα μπορεί να πρωθυπουργεύει χαλαρά, γιατί αυτό μπορεί, επικεφαλής «κολλητών», συγγενών, κουμπάρων και μετριότατων κομματικών. Ο κ. Παπανδρέου απέδειξε περίτρανα ότι δεν κάνει για τη δουλειά του αρχηγού ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας, όπως το ΠΑΣΟΚ,και πιθανότατα να βρίσκεται εκ παραδρομής στην πολιτική. Η ενασχόληση με τις «μη κυβερνητικές οργανώσεις» ίσως να του ταίριαζε καλύτερα.

Η μοίρα θέλησε να κλείσει τον κύκλο της μεταπολίτευσης με επικεφαλής των κομμάτων που κυριάρχησαν στη διάρκειά της τους επιγόνους του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, οι οποίοι ήταν και οι βασικοί αρχιτέκτονες της 35ετίας που πέρασε. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και την κα Ντόρα Μπακογιάννη στους επιγόνους, καθώς θεωρεί ότι και η ίδια, ως κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη,τρίτου βασικού παίκτη της«μεταπολίτευσης» δικαιούται να πρωθυπουργεύσει, πριν κλείσει ο κύκλος της μεταπολίτευσης. Πολλοί επενδύουν επάνω της, αν και δεν έχει δείξει κάτι ιδιαίτερο ως δήμαρχος Αθηναίων και ως υπουργός, πέρα από το ότι έχει δημιουργήσει και αυτή ένα μηχανισμό συγγενών, κουμπάρων και «κολλητών». Αλλά ίσως και να μην προλάβει αφού το μεν ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ημιδιάλυση, η δεν Ν.Δ. υπάρχει μόνον επειδή είναι ακόμη στην κυβέρνηση.

Είναι επόμενο ότι το κενό που δημιουργείται σήμερα να προκαλεί συζητήσεις, αναζητήσεις και ζυμώσεις. Κάποιοι καταγγέλλουν εξωθεσμικά κέντρα ότι απεργάζονται την διάλυση των σημερινών κομμάτων εξουσίας για να προωθήσουν δικά τους συμφέροντα μέσω άλλων πολιτικών οργανισμών. Δεν ξέρω αν αυτό πράγματι γίνεται, αλλά κάτι υπάρχει στον αέρα για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Είναι όμως απολύτως αναμενόμενο αφού η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη και παραπαίει, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην ανυπαρξία. Είπαμε ότι η φύση απεχθάνεται το κενό…Το κακό είναι ότι δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή κάτι καινούργιο και ελπιδοφόρο. Δεν διαφαίνονται ούτε οι προϋποθέσεις για να φτιαχθεί και πολλοί προσβλέπουν σε «υλικά» φθαρμένα, προϊόντα και αυτά της μεταπολίτευσης, που δεν υπόσχονται έξοδο από τον βάλτο. Γιατί η κα Μπακογιάννη και ο κ. Βενιζέλος είναι προϊόντα της μεταπολίτευσης.

Δεν αποκλείεται τη λύση να την δώσουν οι επόμενες εκλογές που θα γίνουν με το ισχύον εκλογικόσύστημα. Αν μπορούν να υπάρχουν προγνωστικά από τώρα, είναι απίθανο κάποιο κόμμα να πάρει ποσοστό που θα επιτρέπει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται μάλιστα η καταβαράθρωση του πολιτικού συστήματος να φέρει πολύ κοντά τις επόμενες εκλογές και τότε θα δούμε τι και ποιες δυνάμεις θα αναπτυχθούν. Στο μεταξύ, είμαστε αναγκασμένοι να συμμετέχουμε στο «καμαρωτό» σημειωτόν στο βάλτο, παρακολουθώντας μάλιστα μία Αριστερά που ούτε θέλει ευθύνες, ούτε μπορεί να τις αναλάβει, να θριαμβολογεί νομίζοντας ότι κερδίζει από την πλήρη διάλυση του παντός στην οποία συμβάλλει και η ίδια.

Υπομονή λοιπόν, ελπίζοντας ότι ο Θεός της Ελλάδος βρίσκεται πάντα εκεί με τις αισθήσεις του σε λειτουργία!

Αγγελος Στάγκος

Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr Reporter.gr on Google News

Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman