Το θέμα μας όμως δεν είναι ο κ. Φώλιας, είναι οι κερδοσκόποι και η κερδοσκοπία που ξεσκίζουν την τσέπη των καταναλωτών και απειλούν την υγεία της κυβέρνησης. Γιατί δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι συμβαίνουν και τα δύο. Και οι έλληνες πολίτες-καταναλωτές υποφέρουν, αλλά και η κυβέρνηση πονοκεφαλιάζει, όπως άλλωστε θα συνέβαινε με κάθε κυβέρνηση υπό αυτές τις συνθήκες. Καμία κυβέρνηση δεν θέλεινα υποφέρουν οι πολίτες λόγω της ακρίβειας, αλλά το ζήτημα είναι τι μπορεί να κάνει και τι κάνει για να τους προστατεύσει.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι την ακρίβεια που χαρακτηρίζει σήμερα την καθημερινότητα στην Ελλάδα την έχει προκαλέσει το ευρώ. Κατά την άποψή μου, αυτό αληθεύει σε μικρό μόνο ποσοστό. Συμφωνούμε ότι η ισοτιμία του ευρώ με τη δραχμή καθορίστηκε από την ισοτιμία του ευρώ με το μάρκο, συμφωνούμε ότι ήταν λάθος το γεγονός ότι δεν εκδόθηκε χαρτονόμισμα όπως για το δολάριο- για το ένα ευρώ και υπάρχει μόνο κέρμα, οπότε δημιουργείταιάλλη ψυχολογία στον πολίτη χωρίς καταναλωτική συνείδηση όπως είναι γενικά ο έλληνας, συμφωνούμε επίσης ότι δεν πατάχθηκαν στις αρχές της καθιέρωσης τους ευρωπαϊκού νομίσματος οι περιβόητες «στρογγυλοποιήσεις».
Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν ή Ελλάδα με τη δραχμούλα της δεν έμπαινε στην ΟΝΕ, θα τρέχαμε σήμερα και δεν θα φτάναμε, πολύ περισσότερο από ότι το κάνουμε. Φανταστείτε τις συνεχείς υποτιμήσεις που θα είχαμε, φανταστείτε τα πανύψηλα επιτόκια με τα οποία θα δίνονταν τα δάνεια, φανταστείτε τον πληθωρισμό να τρέχει με διψήφια νούμερα, φανταστείτε να είμαστε αναγκασμένοι να μετατρέπουμε τη δραχμή σε δολάρια για να αγοράσουμε πετρέλαιο, ή σε ευρώ για να εισάγουμε αγαθά από την Ευρώπη, μια και είμαστε βασικά χώρα που εισάγει και με οικονομία μη ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο. Και πώς να είμαστε αφού παράγουμε ελάχιστα αγαθά και ο ανταγωνισμός στο εμπόριο και τις υπηρεσίες δεν λειτουργεί ούτε στο εσωτερικό.
Πέρα όμως από τη γενική παρατήρηση ότι ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί στο μοντέλο που λέγεται ελεύθερη ελληνική οικονομία, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που κάνουν αφόρητη την ακρίβεια στη σημερινή συγκυρία. Κάποιοι από αυτούς είναι εισαγόμενοι, όπως η αύξηση της τιμής των καυσίμων, αλλά και αρκετών γεωργικών προϊόντων. Για την άνοδο αυτών των τιμών κανένας κ. Φώλιας δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε, εκτός από να την εξορκίζει.Αλλά στο σημείο αυτό αρχίζει η λεγόμενη ελληνική πραγματικότητα που μεγιστοποιεί την εισαγόμενη άνοδο των τιμών και συμβάλλει αποφασιστικά στην αυξανόμενη άνοδο της ακρίβειας.
Η πραγματικότητα αυτή δημιουργείται από την κερδοσκοπία επί της γης και της οικοδομής πάνω στην οποία στηρίζεται η ευμάρεια στην Ελλάδα, από το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων που για να επιβιώνουν είναι αναγκασμένοι να αυξάνουν συνεχώς τις τιμές αγνοώντας κάθε αξίωμα ανταγωνισμού, από την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, διαφθορά και παρακυκλώματα (παραπαιδεία π.χ.) που συντελούν στην ύπαρξη μαύρης οικονομίας και διευκολύνουν τον νεοπλουτισμό και τη ζήτηση ( και μάλιστα εισαγομένων, αφού δεν υπάρχουν ελληνικά),χωρίς να βελτιώνουν φυσικά την καταναλωτική συνείδηση.
Από κοντά το ανίκητο σε βλακεία, ανικανότητα, παραλογισμό και διαφθορά, που συντελεί σε όλα αυτά με νόμους, ενέργειες ή παραλείψεις, ανάλογα και με τι είδους κυβέρνηση έχει. Αν δε, προσθέσουμε ότι στην ελεύθερη οικονομία δεν χωράει κυβερνητική παρέμβαση στις τιμές αφού υποτίθεται ότι τις καθορίζουν οι νόμοι της αγοράς, ποιες δηλαδή είναι οι δυνατότητες του κ. Φώλια για να κόψει τα πόδια των κερδοσκόπων και να περιορίσει την ακρίβεια; Ο καθένας μπορεί να πουλάει όσο θέλει, αρκεί αυτό που πουλάει να είναι αυτό που διαλαλεί και γνήσιο. Επομένως η μόνη θεωρητικά δυνατότητα που έχουν ο κ. Φώλιας και η κυβέρνηση είναι να κυνηγήσουν και να πατάξουν τους κλέφτες, τους απατεώνες, τους φοροκλέφτες και να περιορίσουν το μαύρο χρήμα, σε συνδυασμό με μία προσπάθεια εκπαίδευσης των καταναλωτών. Το θέλουν; Μπορούν;
Ως τότε πάντως, οι μικροϋπάλληλοι της μίας δουλειάς και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δυστυχώς θα υποφέρουν, ακούγοντας ταυτόχρονα λόγ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr