Διατηρώντας και ενισχύοντας τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός ακολουθεί την γραμμή προκατόχων του. Τόσο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου αλλά και ο Κώστας Σημίτης καλλιεργούσαν τις καλές σχέσεις με την τότε Σοβιετική ΄Ενωση, παρ΄ όλο που οι εποχές ήταν εξαιρετικά δύσκολες, λόγω του Ψυχρού Πολέμου και του διαχωρισμού του κόσμου σε στρατόπεδα. Θεωρητικά τουλάχιστον, τέτοια εμπόδια δεν υπάρχουν την σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης. Ουσιαστικά όμως η αντιπαράθεση υπάρχει, τα συμφέροντα συνεχίζουν να συγκρούονται και η παγκοσμιοποίηση, ή ο προστατευτισμός κόβονται και ράβονται από τους μεγάλους, κυρίως από τις ΗΠΑ, στα μέτρα τους. Όπως βέβαια και τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Με αυτή την έννοια, η Ελλάδα προσπαθεί να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο, μέσω της συνεργασίας της με τη Ρωσία. Ταυτόχρονα αποκτά μία εναλλακτική πηγή εξοπλισμών και εξασφαλίζει, όπως διαφαίνεται, την υποστήριξη της Μόσχας σε προβλήματα όπως το Κυπριακό και το Μακεδονικό. Δεν αποκλείεται επίσης ότι το καλό κλίμα στις ελληνορωσικές σχέσεις να έχει θετικές επιπτώσεις στον τουρισμό και τις εξαγωγές μας, στο ορατό μέλλον. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει με ανησυχία την προοπτική την ανεξαρτησίας του Κοσόβου, καθώς κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια τις επιπτώσεις στη σταθερότητα στην περιοχή. Αλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον δεν συμβαδίζουν με τα ελληνικά συμφέροντα.
Υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν μήπως η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν συμβαδίζει με την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης στο σύνολό της, ή με την εξωτερική πολιτική των μεγάλωνχωρών της Ευρώπης. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, καθώς όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πολιτεύονται και συμπεριφέρονται ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Η Βρετανία είναι κολλημένη στο άρμα των ΗΠΑ, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία κάνουν και αυτές τα δικά τους κατά περίπτωση. Ο κ. Καραμανλής έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Πούτιν για τη νίκη του κόμματός του στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της Ρωσίας. Ο κ. Σαρκοζί είχε σπεύσει την επομένη να στείλει συγχαρητήριο τηλεγράφημα, ενώ γενικά στη Δύση μιλούσαν ανοήτως για βία και νοθεία επειδή έτσι ήθελαν οι ΗΠΑ. Και οι ενεργειακές συμφωνίες της Αθήνας δεν είναι τίποτα μπροστά στις ενεργειακές συμφωνίες που έχουν υπογράψει με τον κ. Πούτιν, τόσο ο προηγούμενος καγκελάριος της Γερμανίας κ. Σρέντερ, όσο και η κα Μέρκελ.
Μερικοί λένε ότι η συμφωνία για την αγορά ρωσικών τανκς είναι κάπως προωθημένη. Αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για αντάλλαγμα προκειμένου να εξασφαλίσουμε άλλα οφέλη. Ταυτόχρονα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι άλλες καταστάσεις αντιμετωπίζουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και διαφορετικές εκείνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Με λίγα λόγια, έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Καραμανλής όταν λέει ότι η Ελλάδα δεν διαφοροποιείται από τις γενικές γραμμές της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκής ΄Ενωση απέναντι στη Ρωσία, αλλά ταυτόχρονα προωθεί τα συμφέροντά της, όπως κάνουν. Εδώ ο κ. Σαρκοζί έκανε ρεβεράντζες στον κ. Καντάφι προκειμένου να αγοράσει «πραμάτειες» από τη Γαλλία και θα κατηγορηθεί η Ελλάδα γιατί προσεγγίζει τη Ρωσία προς το συμφέρον τόσο το δικό της όσο και της Ευρώπης;
Επιπλέον είναι σίγουρο ότι οι κινήσεις του κ. Καραμανλή έχουν την συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της ελληνικής κοινωνίας.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr