Σύμφωνα με την συγκεκριμένη τροπολογία, απαιτείται η έγκριση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για την απόκτηση δικαιωμάτων ψήφου άνω του 20% στις ανώνυμες εταιρίες εθνικής στρατηγικής σημασίας που έχουν στην κυριότητά τους ή διαχειρίζονται εθνικά δίκτυα υποδομών. Δεν υπάρχει δε αμφιβολία ότι η τροπολογία είχε στόχο να παρεμποδίσει την MIG και τον κ. Βγενόπουλο να αποκτήσουν το 20% ή και περισσότερο του ΟΤΕ, απαιτώντας ταυτόχρονα και ανάλογη εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο τηςεταιρίας.
Το μόνο αδιευκρίνιστο είναι αν η απόφαση για την κατάθεση της τροπολογίας την πήρε ο κ. Αλογοσκούφης, ή ο ίδιος ο κ. Καραμανλής καθώς ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης είναι προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού. Λίγοι γνωρίζουν ότι ο κ. Βουρλούμης συνδέεται με το Καραμανλέϊκο από την εποχή της δεκαετίας του ΄70 που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής του ανέθεσε να ανακαλύψει τις «ατασθαλίες» του Ανδρεάδη στην Εμπορική Τράπεζα, προκειμένου να του δώσει όσο το δυνατόν μικρότερη αποζημίωση το κράτος. Λέγεται μάλιστα ότι ο κ. Βουρλούμης έκανε πολύ καλή δουλειά τότε ψάχνοντας στην Αθήνα και το Λονδίνο για «σκελετούς στο ντουλάπι» του Ανδρεάδη.
Αντιδρά λοιπόν ο κ. Βουρλούμης στην απόκτηση από την MIG μεγάλου ποσοστού στον ΟΤΕ, όπως και στην ανάλογη εκπροσώπηση της στο Δ.Σ. και προσέφυγε στον κ. Καραμανλή ή και στον κ. Αλογοσκούφη, προκειμένου να κατατεθεί η τροπολογία. Εδώ έχουμε την πρώτη ένδειξη «αλαλούμ», αφού ο κ. Βουρλούμης παρουσιαζόταν ως σήμερα φανατικός οπαδός τουνεοφιλελευθερισμούστην οικονομία και λάτρης των αποκρατικοποιήσεων. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τον κ. Αλόγοσκούφη. Ακριβώς γι΄ αυτό άλλαξε τον νόμο του 1994 του ΠΑΣΟΚ που προέβλεπε ότι στις υπό κρατικό έλεγχο εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρίες, το δικαίωμα ψήφου των ιδιωτών-επενδυτών δεν μπορούσε να υπερβαίνει το 5% ασχέτως του ποσοστού των μετοχών που κατείχαν.
Ετσι άνοιξε η πόρτα του ΟΤΕ στους Βγενόπουλους , δηλαδή στους ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές, αλλά ταυτόχροναθα πρέπει να επισημανθεί ότι η αγορά των τηλεπικοινωνιών είναι πλήρως απελευθερωμένη και έτσι την θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ΄Αρα, η όψιμη κυβερνητική παρέμβαση, που κανονικά σηματοδοτεί και αλλαγή πολιτικής, μπορεί να καταχωρηθεί αβίαστα στην κατηγορία των άλλων αντ΄ άλλων. Ούτε έχει σχέση με την πρόθεση της καγκελαρίου της Γερμανίας κας Μέρκελ, που σκέπτεται να βάλει εμπόδια στην αυξημένη συμμετοχή κρατικών εταιριών επενδύσεων χωρών εκτός Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης σε γερμανικές δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα. Η τροπολογία Αλογοσκούφη αφορά όλες επενδυτικές εταιρίες και όχι μόνο κρατικές χωρών εκτός Ε.Ε. Γι΄ αυτό και όλες οι προβλέψεις λένε ότι θα αμφισβητηθεί έντονα η νομιμότητα της τροπολογίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και αυτό έχει ήδη διαφανεί από την πρώτη αντίδραση του εκπροσώπου του κ. Μακρίβι, του αρμόδιου κομισάριου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εσωτερική αγορά.
Με λίγα λόγια, όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο μίας αντιφατικής πολιτικής που βρίσκεται μέσα στα όρια του «αλαλούμ», αν δεν τα ξεπερνάει. Γιατί εδώ δεν εξετάζουμε αν είναι πολιτικά ορθό να κατέχει άνω του 20% στον ΟΤΕ και ανάλογη εκπροσώπηση η MIG, ή όχι. Η κυβέρνηση άλλωστε , «άνοιξε» το παιχνίδι. Εδώ μιλάμε όμως για την αξιοπιστία μιας κυβέρνησης και ενός κράτους που δεν ξέρουν τι είδους χώρα θέλουν και γιαυτό δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού για εταιρίες και επενδυτές, όχι από την αρχή του παιχνιδιού, αλλά στη μέση του. Με την κυβερνητική παρέμβαση επλήγησαν τόσο οι επενδυτές του ΟΤΕ, όσο και της MIG και τουλάχιστον οι τελευταίοι θα μπορούσαν να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Αλλωστε εκεί φαίνεται ότι θα προσφύγει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πολλοί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η τροπολογία της θα έχει την τύχη του νομοθετήματος περί βασικού μετόχου. Το μόνο όμως που θέλει είναι να κερδίσει χρόνο, αφού φαίνεται ότι ούτε μπορείνα αποδείξει από το μετοχολόγιο ότι η MIG είναι κρατικήεταιρία επενδύσεων του Ντουμπάϊ. Το γιατί θέλει να κερδίσει αυτό τον χρόνο είναι άγνωστο.Στο μεταξύ, ωστόσο,η αναξιοπιστία του ελλ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr