Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή οι μεγάλες οικονομίες αναπτύσσονται με ταχείς αλλά επιβραδυνόμενους ρυθμούς. Η οικονομία των ΗΠΑ για παράδειγμα αναπτύσσεται με ρυθμό 2,5-3% φέτος και το 2008 αναμένεται ότι θα επιβραδύνει σε επίπεδο λίγο χαμηλότερο από 2%. Η αύξηση λοιπόν κατά 2% του ΑΕΠ των ΗΠΑ το οποίο είναι 13,5 τρις δολάρια σημαίνει ότι κάθε χρόνο αυτή η οικονομία αυξάνεται κατά 260 δις δολάρια (ποσό μεγαλύτερο από το συνολικό ελληνικό ΑΕΠ). Μια οικονομία που αυξάνεται με αυτό το ρυθμό δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι βρίσκεται σε ύφεση. Ούτε φυσικά η οικονομία της Ιαπωνίας που με ρυθμό 1,6% και ΑΕΠ 5 τρις δολαρίων αυξάνεται κατά 80 δις δολάρια τον χρόνο, ούτε της Κίνας η οποία αυξάνεται με ρυθμό 10% περίπου και δεδομένου ότι το ΑΕΠ της είναι 2 τρις δολάρια, ο ρυθμός αύξησης αναλογεί σε 200 δις δολάρια ετησίως. Σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης βρίσκεται και η Ευρώπη (2%) και άλλες μικρότερες οικονομίες που δεν επηρεάζουν τόσο τις διεθνείς αγορές, όπως η Ινδία που αυξάνεται κατά 16 δις δολ., η Βραζιλία κατά 3,5 δις και η Ρωσία κατά 5 δις δολάρια ετησίως.
Όλα αυτά τα ποσά προστίθενται ετησίως στο παγκόσμιο εισόδημα και μετατρέπονται είτε σε επενδύσεις, είτε σε κατανάλωση ή κάποια από αυτά σε αποταμίευση.
Επενδύσεις δυστυχώς στις ΗΠΑ, δεν γίνονται όσες θα έπρεπε. Για παράδειγμα, οι αμερικανοί αρνούνται να φτιάξουν νέο αεροδρόμιο στη Νέα Υόρκη και οι καθυστερήσεις είναι εξωφρενικές. Η παγκόσμια χωρητικότητα της κινητής τηλεφωνίας δεν επαρκεί και ειδικά στις ΗΠΑ όπου η χρήση των κινητών blackberry που συνδυάζει κινητό και υπολογιστή απορροφά ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της χωρητικότητας με αποτέλεσμα να διακόπτονται τα τηλέφωνα κάθε τόσο. Η παγκοσμιοποίηση έχει αυξήσει τόσο πολύ τις αερομεταφορές που για να κλείσει κανείς εισιτήριο μεταξύ δυο μεγάλων εμπορικών κέντρων πρέπει να προβλέψει μήνες πριν. Γενικά η υποδομή κυρίως στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έχει φθάσει στα όρια της. Ευτυχώς επενδύσεις γίνονται στην Κίνα και αναμένεται ότι και η Βραζιλία και η Ινδία και η Ρωσία θα επενδύσουν περισσότερα σε υποδομές.
Η αποταμίευση ακόμη δεν έχει γίνει ελκυστική, αφού τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά. Η τοποθέτηση σε μετοχές απορροφά μεγάλο μέρος του παραγομένου χρήματος και μάλλον θα συνεχίσει να το απορροφά παρά τις μεγάλες διακυμάνσεις των αγορών. Η κατανάλωση λοιπόν είναι ο παράγοντας κλειδί για τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και πολλά θα κριθούν από το τι θα συμβεί στις ΗΠΑ όπου η υποχώρηση του δολαρίου έχει φέρει σε δύσκολη θέση τα νοικοκυριά της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις η κατανάλωση στις ΗΠΑ θα περιορισθεί τον επόμενο χρόνο. Το πόσο θα μειωθεί η κατανάλωση θα καθορίσει και την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν μπορεί να θεωρηθούν δικαιολογημένες οι προβλέψεις για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον.
Γρηγόρης Νικολόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr