Η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι και αυτή τη φορά η κυβέρνηση προχωρεί στο Ασφαλιστικό από τη μία πλευρά επικοινωνιακά και όχι ουσιαστικά και από την άλλη δίνει την αίσθηση ότι πάει να αλώσει, ή να λεηλατήσει, τα πλούσια ταμεία και να μειώσει τις συντάξεις, χειροτερεύοντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς , προκειμένου να μπει τάξη, αλλά άλλα έλεγαν οι κυβερνητικοί παράγοντες προεκλογικά και βέβαια, δεν δίνεται καθόλου η εντύπωση τώρα ότι οι επιδιωκόμενες ρυθμίσεις θα αφορούν όλους.
Κανονικά, τα στελέχη της κυβέρνησης, με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό, θα πρέπει να έχουν καταλάβει ότι μπαίνουν σε βαθιά τρύπα και δεν αποκλείεται τελικά να «την κάνουν» με ελαφρά πηδηματάκια από το Ασφαλιστικό. Βλέπουν ότι υπάρχουν αντιδράσεις ακόμη και από δικούς τους βουλευτέςκαι είναι κάτι που συνηθίζουν άλλωστε σε όλες τις λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις» που έχουν ως τώρα εξαγγείλει με απαράμιλλη μεγαλοστομία. Παράλληλα όμως φαίνεται ότι ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να βρει διεξόδους που θα εξασφαλίσουν στη Ν.Δ και την κυβέρνηση την μακροημέρευση.
Το ένα «κόλπο» είναι ο εκλογικός νόμος που ξεδοντιάζει κυριολεκτικά το δεύτερο κόμμα δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις- και ενισχύει το πρώτο. Το δεύτερο «κόλπο» είναι η συνεννόηση της κυβέρνησης με τα υπόλοιπα κόμματα, όπως διαφαίνεται από τις συναντήσεις του κ. Κ. Καραμανλήμε την κα Αλέκα Παπαρήγα του ΚΚΕ και τον κ. Καρατζαφέρη του ΛΑ.Ο.Σ. Ο πρωθυπουργός θα ήθελε συνάντηση και με τον κ. Αλαβάνο, αλλά ο τελευταίος δεν φαίνεται προς το παρόν να «τσιμπάει».
Ασφαλείς πληροφορίες για το τι συζήτησε ο πρωθυπουργός με την γενική γραμματέα του ΚΚΕ και τον αρχηγό του ΛΑ.Ο.Σ., δεν υπάρχουν. Λογικά, άλλα θέματα συζητήθηκαν με την κα Παπαρήγα και άλλα με τον κ. Καρατζαφέρη, αν και δεν αποκλείεται να έγινε αναφορά σε κάποια και στις δύο συναντήσεις. Παράδειγμα το Μακεδονικό από το οποίο ο κ. Καραμανλής προσδοκά κέρδη, τηρώντας σκληρή γραμμή, αν και δεν είναι καθόλου απίθανο να πάρει αναβολή η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τον προσεχή Απρίλιο, γιατί η συγκεκριμένη χώρα δεν πληροί και άλλες προϋποθέσεις.
Το σκηνικό που πάει να στήσει ο κ. Καραμανλής συμπληρώνεται με την αναπάντεχη δήλωση του κ. Αλαβάνου ότι δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ στο προσεχές συνέδριο. Θα παραμείνει, λέει, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δηλαδή θα ηγείται του κόμματός του στη Βουλή, αλλά άλλος θα είναι το πρόσωπο που θα το εκπροσωπεί στην κοινωνία. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι την ηγεσία θα ήθελαν να διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Κουβέλης και Παπαδημούλης, αλλά ο κ. Αλαβάνος μάλλον θα στηρίξει τον κ. Τσίπρα. Ο στόχος θα είναι να προβληθεί ένα νέο πρόσωπο, άφθαρτο, που περνάει στους νέους, που δεν καλύπτονται από τα άλλα κόμματα, αλλά όχι μόνο σ΄αυτούς.
Τα ηνία θα συνεχίζει να τα κρατάει ο κ. Αλαβάνος φυσικά και η αντιπολίτευση που θα ασκεί ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. θα είναι μείγμα καθιερωμένης και θεσμικής με εναλλακτική. Αντιπολίτευση στη Βουλή, αλλά και στο πεζοδρόμιο, με «happenings» κλπ. Θα είναι ποπ-αντιπολίτευση κατά κάποιον τρόπο και ελπίζουν ότι θα πιάσει. Αν πιάσει, το ΠΑΣΟΚ θα πλαγιοκοπηθεί και θα υποστεί μεγάλη ζημιά, αν μάλιστα συνεχίζει να ασχολείται με την ΚΟΕΣ και να είναι προσηλωμένο στην εσωστρέφεια. Κάποιες προσπάθειες κάνει ο κ. Πάγκαλος στη Βουλή, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν να βγουν και να μιλήσουν στις τηλεοράσεις. Οι μισοί συνεχίζουν να βλέπουν με μισό μάτι τους «Βενιζελικούς» και οι υπόλοιποι περιμένουν τον κ. Παπανδρέου να την πατήσει. Ο ίδιος δείχνει να επανέρχεται στον παλιό καλό του εαυτό, τον προηγούμενων 3,5 χρόνων
Με λίγα λόγια, κάποια πράγματα κυοφορούνται στην πολιτική σκηνή, αλλά αφορούν περισσότερο τα κόμματα και λιγότερο την κοινωνία.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr