Πιθανότατα, ο υπουργός κ. Μαγγίνας, αλλά και το επιτελείο της κυβέρνησης θεωρούν ότι αν επιβάλλουν την ενοποίηση των ταμείων τους στους μηχανικούς, τους γιατρούς, τους δικηγόρους, τους φαρμακοποιούς, τους δημοσιογράφους τους εφημεριδοπώλες και τους εργαζόμενους διαφόρων κατηγοριών στον τύπο, θα μπορέσουν στη συνέχεια να την επιβάλλουν και σε ασθενέστερα ταμεία που ασφαλίζουν εργαζόμενους χαμηλότερων εισοδημάτων. Ταμεία που στην πλειοψηφία τους δεν είναι και υγιή.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση, τυγχάνει της έγκρισης του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή. Η αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού προβλήματος αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνο εγχείρημα για την όποια κυβέρνηση παράδειγμα το πάθημα της κυβέρνησης Σημίτη και αποκλείεται να το χειρίζεται εν λευκώ ο αρμόδιος υπουργός, άσχετα αν εκείνος θα την πληρώσει αν αποτύχει η προσπάθεια. Επομένως, ο κ. Μαγγίνας έχει ήδη βάλει το κεφάλι του στον ντορβά
Προς το παρόν, αυτό που ξέρουμε και γίνεται αντιληπτό, είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να ενοποιηθούν τα υγιή ταμεία με ασφαλισμένους που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι υπάλληλοι του δημοσίου. Κάποια από αυτά, των δημοσιογράφων, των νομικών και των μηχανικών ενισχύονται και με κοινωνικό πόρο, που δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να καταργηθεί, αλλά πρέπει να επισημανθεί ότι τουλάχιστον οι δημοσιογράφοι είναι σχεδόν όλοι μισθωτοί και έχουν και υψηλές κρατήσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το σύνολοτων περιουσιακών στοιχείων αυτών των ταμείων, σύμφωνα με στοιχεία της σημερινής «Ελευθεροτυπίας», ξεπερνάει τα 16,175 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αν ισχύει ότι το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει το 10% των αποθεματικών τους θα μεταφερθεί για την ενίσχυση των ασθενών ταμείων γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ένα πολύ μεγάλο ποσό, που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να βάλει η ίδια προκειμένου να τα συντηρήσει. Ταυτόχρονα το κράτος θα πάρει μία βαθιά ανάσα, γιατί είναι γνωστό ότι το ίδιο οφείλει πολλά λεφτά στα «άρρωστα» ταμεία και δεν αποκλείεται να βάλει στόχο την άντληση ποσών από τα αποθεματικά των υγιών ταμείων, όποτε υπάρχει ανάγκη. Το κάνει με τα ταμεία του δημοσίου και στο ενοποιημένο πάμπλουτο ταμείο θα μπορούσε επίσηςη κυβέρνηση να τοποθετούσε έναν «μάνατζερ» της αρεσκείας της, πρόθυμο να την εξυπηρετεί όποτε του το ζητάει. Αλλωστε, ο κ. Μαγγίνας είπε ότι τα αποθεματικά θα τοποθετηθούν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα Ελλάδας και επομένως δεν θα μπορούν να επενδυθούν.
Από την άλλη πλευρά, η ενοποίηση των ταμείων έχει λογική. Μειώνονται τα λειτουργικά έξοδα, που στα περισσότερα ταμεία είναι ιδιαίτερα υπερβολικά, «σπάζει» η έννοια και η νοοτροπία της συντεχνίας που κυριαρχεί σήμερα, ο έλεγχος ενδεχόμενα να είναι αποτελεσματικότερος και να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια,καθώς στο ενοποιημένο ταμείο θα υπάγονται ασφαλισμένοι διαφόρων κατηγοριών και επαγγελμάτων και πιθανότατα, θα μπορούν να αντλούνται μεγαλύτερα κέρδη από την εκμετάλλευση του πελώριου ενιαίου αποθεματικού που θα δημιουργηθεί. Αρκεί την διαχείριση και το «μάνατζμεντ» να το κάνουν ειδικοί και όχι συνδικαλιστές και διοριζόμενοι από την κυβέρνηση κομματικοί φίλοι τύπου Σημαιοφορίδη.
Φυσικά, το βασικό ερώτημα είναι αν από την ενοποίηση θα μειωθούν οι συντάξεις των ασφαλισμένων και μέχρι πότε θα είναι αναδρομικά κατοχυρωμένα τα δικαιώματά τους. Από ποιας χρονιάς τους ασφαλισμένους δηλαδή θα ισχύσει η μείωση των συντάξεων, που μάλλον θα υπάρξει μείωση παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, και πόση θα είναι η μείωση αυτή; Όπως θα πρέπει να μετρηθεί και πόση θα είναι η μείωση των συντάξεων, αν κάτι τέτοιο προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης. Τέλος, θέμα είναι και η ενδεχόμενη επιμήκυνση του χρόνου εργασίας ως προϋπόθεση για την συνταξιοδότηση, αν και μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι συνήθως δεν βγαίνουν στη σύνταξη με τη συμπλήρωση συντάξιμων χρόνων και την απαιτούμενη ηλικία.
Προς το παρόν, οι διοικήσεις συλλόγων και των ενώσεων των μηχανικών, των γιατρών και των δημοσιογράφων αντιδρούν έντονα στα κυβερνητικά σχέδια και απειλούν με κινητοποιήσεις. Η διοίκηση όμως του δικηγορικού συλλόγου, που το ταμείο τ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr