Τέλος πάντων, φτάσαμε στις παραμονές της νέας διαπραγμάτευσης, μια και τα Σκόπια θέλουν να μπουν είτε ο πΓΔΜ, είτε ως Δημοκρατία της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Απρίλιο, αλλά παράλληλα γίνεται όλο και πιο φανερό κάθε μέρα που περνάει ότι το τεστ είναι κρίσιμο και για την κυβέρνηση. Με την βοήθεια της Εκκλησίας, αρκετών πολιτικών, κυρίως της Ν.Δ. και δεξιότερα, αλλά και των μήντια, οι έλληνες θυμούνται πάλι ότι είναι ονομαστοί παλληκαράδες και βρίσκονται πάλιστα πρόθυρα εθνικιστικής κρίσης. Γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει απειλή ανατροπής έτσι και φτάσει σε μία συμφωνία που δεν θα θεωρηθεί ικανοποιητική για πολλούς έλληνες, μεταξύ των οποίων θα είναι και αρκετοί δικοί της οπαδοί και βουλευτές.
Κατ΄αρχήν, υπάρχουν βουλευτές, όπως ο κ. Α. Σαμαράς, που είχαν δώσει λυσσώδη μάχη για να μην περάσει η σύνθετη ονομασία στο παρελθόν και δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή αν θα υπαναχωρήσουν αν και όταν η Βουλή κληθεί να πει το ναι ή το όχι για να μπει η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Πέρα από εκείνους υπάρχουν και οι άλλοι, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, που ενδεχομένως θα πιεστούν άγρια από τους ψηφοφόρους τους για να καταψηφίσουν αν η ονομασία στην οποία θα καταλήξει η διαπραγμάτευση δεν τους ικανοποιεί.Μπορεί αρκετοί βουλευτές να πιεστούν μάλιστα για να απορρίψουν το οποιοδήποτε σύνθετο όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του. Και βεβαίως, να μην ξεχνάμε και τους παράγοντες που λέγονται Εκκλησία και ΛΑ.Ο.Σ., ιδιαίτερα την πρώτη.
Δεν αποκλείεται η διαπραγμάτευση να φτάσει σε αδιέξοδο, παρά τις προσπάθειες που θα καταβάλλειΟυάσινγκτον για να πείσει τις δύο πλευρές να συμβιβαστούν. Τόσο η Αθήνα, όσο και τα Σκόπια ελπίζουν ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν κυρίως την άλλη πλευρά, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν έχουν τα περιθώρια για συμβιβασμό γιατί θα καταρρεύσουν ως κυβερνήσεις. Πιθανότατα μάλιστα θα λένε και αλήθεια, γι αυτό και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποτύχει η διαπραγμάτευση. Σ΄ αυτή την περίπτωση ο κ. Καραμανλής θα ασκήσει βέτο για να μην ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με οποιοδήποτε όνομα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις συνέπειες, αλλά είναι βέβαιο ότι οι αμερικανοί θα δυσαρεστηθούν πολύ, γιατί θα αυξηθεί ο κίνδυνος για την αποσταθεροποίηση της περιοχή , έτσι και ανεξαρτητοποιηθεί το Κόσοβο.
Αν όμως επέλθει συμφωνία για κάποιο όνομα αποδεκτό και από τις δύο κυβερνήσεις, ίσως ο κ. Καραμανλής να χρειαστεί την συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και δεν αποκλείεται να τη ν εξασφαλίσει, τουλάχιστον από τα δύο κόμματα της Αριστεράς, αν δεν τα εμποδίσει ο φόβος του παρελθόντος. Εκτός και αν ο κ. Καραμανλής επιζητήσει την ανατροπή της κυβέρνησής του από αντάρτες του κόμματός του για να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Γιατί υπάρχει και αυτό το σενάριο, με αποτελέσματα που δεν είναι προβλέψιμα προς το παρόν!
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr