Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο ...εθνικός εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου και του υπερήφανου «ΟΧΙ». Δεν πρόκειται για επίσημη εθνική γιορτή. Αυτή είναι η 25η Μαρτίου και σωστά γιατί θυμίζει την κήρυξη της επανάστασης του 1821 που οδήγησε στην ίδρυση του ελληνικού κράτους. Την 25η Μαρτίου έχουμε δηλώσει στη διεθνή κοινότητα ως εθνική μας γιορτή και τότε δεχόμαστε ως πολιτεία επίσημα συγχαρητήρια από τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου. Είναι προφανές ότι την 28η Οκτωβρίου αρχίσαμε να την γιορτάζουμε επίσημα για εσωτερική κατανάλωση και τώρα συνεχίζουμε γιατί έχει γίνει ...κεκτημένο.
Ολη η Ευρώπη και πολύ μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου είχε εμπλακεί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι περισσότερες χώρες όμως, όχι μόνο προσπάθησαν να τον ξεχάσουν, αλλά έκαναν και βήματα για να επουλώσουν τις πληγές και την εχθρότητα που χαρακτήριζε τις σχέσεις τους. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσεται στη δεκαετία του ΄50 η δημιουργία της ΕΚΑΧ που μετεξελίχθηκε σε ΕΟΚ και σε Ευρωπαϊκή ΄Ενωση σήμερα. Μέσα σ΄ αυτό το σχήμα έθαψαν την παραδοσιακή αντιπαλότητά τους η Γαλλία και η Γερμανία και ηρέμησε η Ευρώπη. Ακόμη και η Ρωσία, που ως Σοβιετική Ενωση υπέστη τρομακτικές καταστροφές και μετρούσε αναρίθμητους νεκρούς στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο όπως είχε χαρακτηρίσει τον αγώνα της, προσπαθεί να συγκλίνει με την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και βελτιώνει θεαματικά τις σχέσεις της με την Γερμανία, γιατί βλέπει το παρόν και το μέλλον, όχι το παρελθόν.
Εμείς όμως δεν μασάμε. Κάθε χρόνο κατεβάζουμε τα στρατά και τα τανκς στη Θεσσαλονίκη για να παρελάσουν και να γιορτάσουμε τηνπερίφημη νίκη μας κατά της Ιταλίαςτο 1940, να ξαναθυμηθούμε με την ευκαιρία και τα τραγουδάκια της εποχήςπου διακωμωδούσαν τον Μουσολίνι και την «Ιταλία, την πατρίδα την γελοία» και άλλα. Για να μην επέλθει δε η λήθη, φροντίζουμε να γίνονται ειδικές αναφορές και γιορτασμοί στα σχολεία, να στολίζονται οι τάξεις με σημαιάκια, να οργανώνονται μαθητικές παρελάσεις και να έχουμε αργίες. Και προσέξτε, δεν καταδικάζεται ο πόλεμος ως δραστηριότητα, ούτε η αντίσταση στον φασισμό -να μην ξεχνάμε ότι το καθεστώς ήταν και στην Ελλάδα φασιστικό εκείνη την εποχή - αλλά δοξάζεται η ...πολεμική αρετή των ελλήνων.
Στο μεταξύ, γιορτάζουμε και θριαμβολογούμε τη νίκη μας εναντίον μίας χώρας που σήμερα είναι σύμμαχος, φίλη και εταίρος. Η Ιταλία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως είναι και η Ελλάδα. Επιπλέον δεν μας χωρίζει τίποτα με την συγκεκριμένη χώρα σήμερα. Ούτε εκείνη προβάλλει διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, ούτε η Ελλάδα διεκδικείτίποτα από την Ιταλία. Η πανέμορφη Ιταλία αποτελεί αγαπημένο τουριστικό προορισμό για τους έλληνες και το ίδιο συμβαίνειμε τους ιταλούς και την Ελλάδα. Αν μάλιστα πάμε και στο μακρινό παρελθόν, που τόσο μας αρέσει να επικαλούμαστε και να θεωρούμε τους εαυτούς μας απευθείας απόγονους των αρχαίων ελλήνων, από την επαφή με τους αρχαίους ρωμαίους δημιουργήθηκε ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός. Η αντίφαση δε κορυφώνεται από την δήλωση του αρμόδιου υφυπουργού Παιδείας ότι είναι... προαιρετική η συμμετοχή των μαθητών στις υποχρεωτικές παρελάσεις των σχολείων την 27η Οκτωβρίου!
Με όλα αυτά, είναι άξιον απορίας γιατί διατηρείται η 28η Οκτωβρίου ως εθνική γιορτή, δίχως μάλιστα να είναι επίσημα. Γιατί οι παρελάσεις και τα ταρατατζούμ για έναν πόλεμο, στον οποίον είχαν εμπλακεί οι πάντες και όλοι θέλουν να ξεχάσουν, εκτός από εμάς. Πέρα από το γεγονός ότι όλα σχεδόν τα κράτη της Ευρώπης παρασύρθηκαν σε πολέμους κατά τη διάρκεια της ιστορίας τους. Το πιθανότερο είναι ότι μπλέξαμε πάλι την ιστορία με την θρησκεία, την 28η Οκτωβρίου και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 με την γιορτή του Αγίου Δημητρίου, στο πλαίσιο του σφιχταγκαλιάσματος κράτους και θρησκείας. Αλλωστε, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης της οποίας τα σχολεία αργούν όταν γιορτάζει ο πολιούχος άγιος...Με αυτή την έννοια, δεν αποκλείεται δηλαδή η 28η Οκτωβρίου να διατηρείται ως εσωτερική εθνική γιορτή γιατί έχει δημιουργηθεί κεκτημένο αργίας. Γι΄αυτό εδώ είναι Ελλάδα,
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr