Οι επιχειρήσεις αυτές φαίνεται οτι θα πραγματοποιηθούν μετά τις 4-5 Νοέμβριου, οπότε ο Ερντογάν θα έχει επαφές με την αμερικανική ηγεσία για το θέμα, ενώ προς το παρόν πιθανή αναβολή μιας επιχείρησης δεν φαίνεται στον ορίζοντα καθώς η πίεση του στρατού, της αντιπολίτευσης αλλά και της κοινής γνώμης στην Τουρκία προς τον Ερντογάν ήταν ασφυκτική.
Πως θα εξελιχθούν όμως και τι μορφή θα πάρουν αυτές οι επιχειρήσεις; Σύμφωνα με τούρκους αναλυτές, μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση, όμοιες με αυτές που είχε εξαπολύσει η Τουρκία τη δεκαετία του 1990 πρέπει να αποκλείεται προς το παρόν. Η μεγαλύτερη από τις επιχειρήσεις αυτές του 1990 αφορούσε 40.000 στρατιώτες οι οποίοι βρέθηκαν έως και 50 χιλιόμετρα εντός ιρακινού εδάφους ενώ κράτησε για 45 ημέρες.
Σήμερα όμως οι παράμετροι δεν ευνοούν μια τέτοια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση. Παρά το ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν αλλάξουν οι επιμέρους ισορροπίες, υπάρχουν μια σειρά από λόγοι που δεν επιτρέπουν τέτοιες κινήσεις. Μια τουρκική εισβολή μεγάλης κλίμακας θα θεωρηθεί ως απειλή ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα του Β. Ιρακ η οποία θα έφερνε καταρχήν αντιμέτωπη την Τουρκία με τις ΗΠΑ, με τους κούρδους μαχητές πεσμεργκά, οι οποίοι είχαν πολεμήσει δίπλα στους Τούρκους το 1990, ενώ σήμερα μόνο φιλικά δεν βλέπουν τις τουρκικές κινήσεις αλλά και με τη διεθνή κοινή γνώμη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπάρχουν όμως και καθαρά επιχειρησιακοί λόγοι που δεν επιτρέπουν μια τέτοια επιχείρηση: Η εποχή δεν είναι κατάλληλη για μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας που μικραίνει αισθητά το «παράθυρο ευκαιρίας» του τουρκικού στρατού για τέτοιες επιχειρήσεις. Δεδομένου επίσης ότι οι βάσεις του PKK είναι στα αφιλόξενα και απόκρυμνα βουνά της οροσειράς καντίλ, 100 περίπου χιλιόμετρα από τα τουρκο-ιρακινά σύνορα, μια τέτοια επιχείρηση, ακόμη και αν τίθετο σε εφαρμογή, δεν θα είχε πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Οι αντάρτες του PKK θα εφάρμοζαν τακτικές ανταρτοπόλεμου κατά των τούρκων, οι οποίοι θα είχαν να αντιμετωπίσουν και τους κούρδους πεσμέργκα με αποτελέσμα έναν πόλεμο φθοράς που θα είχε μεγάλες ανθρώπινες και υλικές απώλειες για τους τούρκους.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η τουρκική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, θα επηρεαστεί σημαντικά στην περίπτωση που μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση «βαλτώσει», όπως είναι πολύ πιθανό, χωρίς να υπάρχει το ενδεχόμενο, για λόγους κύρους, απεμπλοκής από την περιοχή με κάποια ανταλλάγματα. Το κόστος μάλιστα της επιχείρησης αυξάνεται γεωμετρικά κάθε ημέρα της επιχείρησης και κάθε χιλιόμετρα που θα προχωρά εντός του ιρακινού εδάφους ο τουρκικός στρατός, όπως άλλωστε υποστηρίζουν τούρκοι και διεθνείς αναλυτές.
Για όλους αυτούς τους λόγους τα πλεονεκτήματα μιας επιχείρησης μεγάλης κλίμακας είναι λιγότερα από το κόστος που θα κληθεί να καταβάλει η ’γκυρα. Έτσι οι μικρής κλίμακας εκκαθαριστικές ή χειρουργικές επιχειρήσεις αποτελούν σχεδόν μονόδρομο. Οι επιχειρήσεις αυτές, όπως άλλωστε διαφαίνεται και από τα πρώτα «δείγματα δράσης» του τουρκικού στρατού, θα λάβουν τη μορφή καταδιώξεων κούρδων ανταρτών εντός του ιρακινού εδάφους, εκκαθαριστικών επιχειρήσεων σε βάθος 30-50 χιλιομέτρων με κομάντος και υποστήριξη πυροβολικού, επιθετικών ελικοπτέρων και βομβαρδιστικών αεροσκαφών με σκοπό την καταστροφή των θυλάκων του PKK η τουλάχιστον την καταστροφή της επιχειρησιακής τους ικανότητας για σημαντικό χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τέτοιου είδους επιχειρήσεις ακριβείας θα είναι λιγότερο οικονομικό και πολιτικό κόστος και μπορεί να επιφέρουν σημαντικά πλήγματα σε ορισμένες περιπτώσεις. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι τέτοιες επιχειρήσεις μπορεί, αν δεν πετύχουν, να αφήσουν ανέπαφο τον πυρήνα του PKK ενώ δεν πρόκειται να ικανοποιήσουν και την τουρκική κοινή γνώμη στην περίπτωση που η οργάνωση καταφέρει νέα πλήγματα στην Τουρκία μετά τις επιχειρήσεις αυτές. Το θετικό των επιχειρήσεων αυτών όμως είναι ότι μπορεί να θεωρηθούν ως «αμυντικές», γεγονός που θα επιτρέψει την ανοχή των ΗΠΑ, σε πρώτη φάση, και δεν θα αναστατώσει τη διεθνής κοινή γνώμη. Υπάρχουν μάλιστα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr