Όπως όλοι θυμούνται, το πρόβλημα πήρε διαστάσεις όταν η Δημοκρατία της Μακεδονίας, που ήταν ενσωματωμένη στη Γιουγκοσλαβία, ανεξαρτητοποιήθηκε. Τότε η ελληνική κυβέρνηση, με πρωτοστάτη τον υπουργό Εξωτερικών κ. Α. Σαμαρά και με τους ρασοφόρους και άλλους να τον πλαισιώνουν, δεν επέδειξε ευελιξία, κράτησε πολύ σκληρή στάση και έτσι χάθηκε η ευκαιρία να επιβληθεί στα Σκόπια μία σύνθετη ονομασία και να ησυχάσουμε όλοι. Στη διατήρηση της σκληρής στάσης έπαιξε σημαντικότατο ρόλο και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά λίγοι το γνωρίζουν αυτό. Ηταν όμως εκείνος που χάλασε τη δουλειά, όταν παρουσιάστηκε μία νέα ευκαιρία για συμβιβασμό, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο κ. Μ. Παπακωνσταντίνου.
Επί ΠΑΣΟΚ έγινε μία απόπειρα να τους τρίξουμε τα δόντια με την επιβολή «εμπάργκο» για να καταλήξουμε σε μία ενδιάμεση συμφωνία, που είχε μία χαρακτηριστική αδυναμία. Δεν προέβλεπε χρονοδιάγραμμα, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν τα Σκόπια και σταδιακά όχι μόνο σκλήραιναν τη στάση τους, αλλά και κλιμάκωναν τις προκλήσεις, καθώς διαπίστωναν ότι το διεθνές περιβάλλον τους αντιμετώπιζε και τους αντιμετωπίζει θετικά. Η θέση τους μάλιστα ενισχύεται όλο και περισσότερο,με δεδομένη την απόφαση των ΗΠΑ να προωθήσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η Ουάσινγκτον θέλει να ενισχύσει την σταθερότητα της πΓΔΜ, ώστε η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου να μην δώσει αφορμή, τουλάχιστον αυτή την εποχή, για τη δημιουργία αστάθειας στην περιοχή.
Οι αμερικανοί για τους δικούς τους λόγους, θέλουν ανεξάρτητο Κόσοβο, αλλά δεν θέλουν να αποσχιστούν οι αλβανοί της πΓΔΜ να ενωθούν με τους Κοσοβάρους να ενωθούν μαζί τους και βέβαια να ανοίξει η όρεξη της Βουλγαρίας για ενοποίηση με τους υπόλοιπους τους μη αλβανούς-, οπότε θα έχουμε νέο «ταρατατζούμ» στα Βαλκάνια. Αυτή όμως η στήριξη από τους αμερικανούς που εκδηλώνεται και με τη βούλησή τους να εντάξουν την πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ σε πρώτη φάση και στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση σε δεύτερη, ενισχύει την αδιαλλαξία των Σκοπίων, που δεν δέχονται κανένα συμβιβασμό στο όνομα. Αφήστε που το έχουν αναγάγει και αυτοί σε εθνικό θέμα.
Η Αθήνα είναι πλέον εγκλωβισμένη στην απόφαση να κρατήσει σκληρή στάση. Η κυβέρνηση δεν αντέχει να δείξει ότι υποχωρεί χωρίς να αντιδράσει. Ενώ κανείς δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ονομασία των Σκοπίων, η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», δίχως η ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει βέτο, θα προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς. Ο κ. Καραμανλής το γνωρίζει και έχει δηλώσει σχεδόν καθαρά ότι θα ασκήσει βέτο, αφού διαπιστώνει την απροθυμία των Σκοπίων για την εύρεση συμβιβαστικής λύσης. Φυσικά, αυτό θα δυσαρεστήσει την Ουάσινγκτον, αλλά μάλλον αυτό είναι προτιμότερο, παρά να αντιμετωπίσει γενικευμένη κατακραυγή από φίλους και αντιπάλους στο εσωτερικό η κυβέρνηση. Με λίγα λόγια, ο κ. Καραμανλής φοβάται μήπως ανατραπεί εξαιτίας του Σκοπιανού αν δεν τηρήσει σκληρή στάση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η είσοδος της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» πρέπει να επικυρωθεί και από την ελληνική Βουλή..
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr