Αφορμή ήταν η τελευταία πολύνεκρη επίθεση εναντίον τούρκων στρατιωτών που κόστισε τη ζωή σε 13 στρατιώτες και αιτία η ανάγκη εκτόνωσης των πιέσεων που ασκούν επί μακρόν οι τούρκοι στρατηγοί για να επέμβουν κατά των βάσεων του PKK στο Βόρειο Ιρακ.
Η κίνηση Ερντογάν να δώσει το «πράσινο φως» σε μια στρατιωτική επιχείρηση στο Ιρακ έχει βέβαια και άμεσες συνέπειες στη εσωτερική πολιτική, καθώς το ΑΚΡ επιθυμεί να διατηρήσει την εύθραυστη ισορροπία με το στρατιωτικό κατεστημένο, το οποίο φαίνεται να έχει υποχωρήσει, σε πρώτη φάση, στο θέμα της εκλογής του Γκιουλ στο προεδρικό αξίωμα, αλλά περιμένει ανταλλάγματα για να μην οδηγήσει μια πιθανή σύγκρουση στα άκρα.
Ο Ερντογάν λοιπόν φαίνεται με την κίνηση αυτή να λύνει τα χέρια των στρατηγών, να αποφορτίζει την πίεση προς τον Γκιουλ αλλά και να πραγματοποιεί, τη λαϊκή απαίτηση στην Τουρκία, όπου μια μεγάλη μερίδα πολιτών θέλουν να δουν να σταματούν οι πολύνεκρες επιθέσεις και η βία στη χώρα.
Εξυπηρετεί όμως μια τέτοια κίνηση την ειρήνευση και τη σταθερότητα στην περιοχή; Απ ότι έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία, κάθε άλλο παρά αυτό θα επιτύχει μια στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ. Σε διπλωματικό επίπεδο θα αποξενώσει τις ΗΠΑ, οι οποίες από καιρό προειδοποιούν τους Τούρκους να μην προβούν σε ένοπλη δράση στην περιοχή, θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα δει ένα υποψήφιο μέλος της να δρα εκτός των όρων και των κανόνων που έχει θέσει η ίδια στην εξωτερικής πολιτική, ενώ θα θέσει σε δοκιμασία και τις σχέσεις της με το Ιράκ.
Όσον αφορά το στρατιωτικό σκέλος της επιχείρησης, το παρελθόν και ειδικά οι «επεμβάσεις» ή αλλιώς οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας το 1995-1997 καθώς και οι πρόσφατες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο έδειξαν ότι οι ένοπλες αντάρτικες ομάδες δεν μπορούν να καταπολεμηθούν επαρκώς με στρατιωτικές επιχειρήσεις, και ειδικά περιορισμένης έκτασης, όπως διατείνεται ότι θα κάνει η Τουρκία.
Η προσπάθεια της Τουρκίας θα εντοπιστεί στη δημιουργία μιας ζώνης ανάσχεσης, πλάτους μερικών χιλιομέτρων και μήκους αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων, εντός του εδάφους του Βορείου Ιρακ, όπου θα σταθμεύουν μόνιμα τουρκικές δυνάμεις, έτσι ώστε να αποφευχθούν επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος. Η παρουσία όμως και μόνο τουρκικών δυνάμεων στην αυτόνομη και ελεγχόμενη από τους ιρακινούς Κούρδους περιοχή, θα αποτελεί «κόκκινο πανί» τόσο για το ΡΚΚ, όσο και για τους ίδιους του μαχητές πεσμεργκά του Β. Ιρακ, με αποτέλεσμα μάλλον να αυξηθούν οι επιθέσεις κατά των τούρκων στρατιωτών στην περιοχή, και αυτό σε περίπτωση που όντως επιτύχουν το σκοπό της εγκατάστασης αυτής της ζώνης ανάσχεσης οι τούρκοι στρατηγοί.
Στο πλευρό της η Τουρκία δεν θα βρει ούτε τις ΗΠΑ, που το τελευταίο που χρειάζονται τώρα είναι ένας μινι ή μάξι πόλεμος στο Ιράκ, ενώ μόνο φιλικά δεν βλέπουν την παρουσία τούρκων στρατιωτών στην περιοχή, ειδικά μετά την άρνηση της Τουρκίας να διαβούν τα σύνορα της αμερικανικές δυνάμεις στον πόλεμο εναντίον του Σαντάμ Χουσεϊν.
Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί λοιπόν μια σειρά πολεμικών επιχειρήσεων στο Βόρειο Ιράκ, η Τουρκία θα ζημιωθεί διπλωματικά, οικονομικά αλλά και κοινωνικά καθώς αναμένεται όξυνση των επιθέσεων του ΡΚΚ σε τουρκικούς στόχους εντός και εκτός Τουρκίας, ενώ ο στόχος της εξάλειψης των επιθέσεων των ανταρτών του ΡΚΚ μάλλον δεν θα επιτευχθεί. Τουναντίον μάλιστα. Μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση ενδέχεται να αποσταθεροποίηση την ήδη έκρυθμη κατάσταση στο Ιράκ και να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για την ευρύτερη περιοχή.
Μάνος Ρούσσος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr