Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου με τη διαθήκη του, άφησε στα παιδιά του το όνομα του και τις σπουδές τους. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τότε σχολιάσει τη διαθήκη του πατέρα τους ως εξής: «Είναι πολύ ιδιαίτερη αυτή η στιγμή για μένα και τ' αδέλφια μου, μια στιγμή που μας μιλά ο πατέρας μας και μας μιλά με στοργή, με αγάπη και από την άλλη μας φορτώνει με σημαντικές ευθύνες και ελπίζω ότι θ' ανταποκριθούμε σ' αυτές τις΄προσδοκίες».
Τι σχέση έχουν αυτά με τις σημερινές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ; Ίσως μεγάλη. Το τι σημαίνει το «αφήνω στα παιδιά μου το όνομα μου», είναι θέμα ερμηνείας. Μιας ερμηνείας που καλείται να κάνει σήμερα και ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, αλλά και τα άλλα μέλη του κινήματος που επιθυμούν την αλλαγή προέδρου. Τι ακριβώς ήταν το όνομα Παπανδρέου εκτός από μια πολιτική κληρονομιά; Πώς μπορεί ο κληρονόμος του ιδρυτή ενός κόμματος, ο οποίος είναι πολιτικός και ο ίδιος και μάλιστα πρόεδρος του κόμματος και κατά συνέπεια ιδιοκτήτης του (το όνομα ΠΑΣΟΚ ανήκει στον κ. Γ. Παπανδρέου εφόσον είναι έτσι κατατεθειμένο στον Αρειο Πάγο και μόνο με τη δική του συναίνεση μπορεί να αλλάξει η «ιδιοκτησία» του τίτλου του κόμματος) να ερμηνεύσει το κληροδότημα;
Περιλαμβάνει το κληροδότημα το κόμμα; Αν κρίνουμε από την απόφαση του προηγούμενου προέδρου κ. Κ. Σημίτη, να παραχωρήσει τη θέση του στον κ. Γ. Παπανδρέου χωρίς να ακολουθήσει καμία από τις διαδικασίες του καταστατικού, μπορούμε να υποθέσουμε ότι (τότε) ο κ. Σημίτης πίστευε ότι πρέπει να «επιστρέψει» το κόμμα που παρέλαβε από τον Ανδρέα Παπανδρέου (ο κ. Σημίτης κέρδισε τον κ. Τσοχατζόπουλο στο συνέδριο του 1996, επειδή ο Γ. Παπανδρέου πήρε θέση υπέρ του κ. Σημίτη) στον κληρονόμο του, τον κ. Γ. Παπανδρέου. Προφανώς (τότε) το ίδιο πίστευαν και όλοι οι άλλοι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αποδέχτηκαν αυτή την μεταβίβαση της ηγεσίας.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου τότε, άλλαξε τον κανονισμό εκλογής προέδρου και ζήτησε την επικύρωση του από το λαό. Πήρε την επικύρωση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι (τότε) και ο λαός πίστευε ότι το κόμμα επέστρεφε στον κληρονόμο του Ανδρέα Παπανδρέου. Εξάλλου αν κάποιος πίστευε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είχε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές με τον ίδιο ως ηγέτη αντί του κ. Παπανδρέου, θα είχε διεκδικήσει ενδεχομένως (τότε) την ηγεσία. Όμως κανείς δεν το έκανε. Ίσως γιατί όλοι πίστευαν ότι θα έχαναν τις εκλογές και κανείς δεν ήθελε να φορτωθεί την ήττα. «Ας τη φορτώσουμε στον κληρονόμο» σκέφτηκαν και αυτό έκαναν. Μετά από δυο εκλογικές ήττες, ο κ. Παπανδρέου αμφισβητείται. Δικαίως; Αδίκως; Είναι θέμα ερμηνείας. Ερμηνείας του ποιος φταίει, αλλά και του σε ποιον ανήκει το κόμμα. Ο κληρονόμος ασφαλώς έχει άλλη οπτική γωνία από τους υπόλοιπους.
Το μόνο ερώτημα είναι αν τελικά ο κ. Γ. Παπανδρέου το εννοεί πραγματικά ότι θα φτάσει στην ψηφοφορία της 11ης Νοεμβρίου για να επανεκλεγεί. Ίσως και να μην φτάσει ως εκεί το ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου ο κ. Γ. Παπανδρέου ήταν αρκετά σαφής στις τοποθετήσεις του: "Όποιος διψάει για εξουσία ας πάει αλλού να ξεδιψάσει" είπε. Χρειάζεται ερμηνεία αυτή η δήλωση;
Γρηγόρης Νικολόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr