Ακόμη και η έγκριση της αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25% που αναμένει η χώρα μας από τις αρμόδιες Κοινοτικές αρχές (σ.σ. τον Οκτώβριο) και η οποία θεωρείται δεδομένη δεν θα σταθεί ικανή - παρά την ωραιοποίηση των οικονομικών μεγεθών που θα επιφέρει - να δώσει λύση στην σύνταξη του νέου και ιδιαίτερα δύσκολου προϋπολογισμού που ακολουθεί.
Ενός προϋπολογισμού, ο οποίος, από τη μία πλευρά, θα πρέπει είναι ιδιαίτερα «σφικτός» σε τομείς που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις προτεραιότητες της οικονομικής πολικής και δη με τους στόχους υλοποίησης των βασικών οικονομικών μεγεθών που προβλέπονται στο πρόγραμμα Σταθερότητας (έλλειμμα, δημόσιο χρέος, πληθωρισμός, δημόσιες δαπάνες κλπ.), ενώ από την άλλη θα πρέπει οπωσδήποτε να «χαλαρώνει» στον τομέα των δαπανών κοινωνικής χρηματοδότησης, στις υπεσχημένες προεκλογικές δεσμεύσεις αλλά και στα μέτρα «ανακούφισης» των πυροπαθών.
Και όλα αυτά πάντα υπό τη γενικότερη υποχρέωση ότι το έλλειμμα θα πρέπει να παραμείνει φέτος κάτω από το 3% ( 2,4% ήταν ο αρχικός στόχος του προϋπολογισμούς) με απώτερο στόχο να μηδενιστεί το 2010.
Υποχρέωση διόλου εύκολη, αφού μόνο η καταστροφή του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου στις πυρκαγιές και η οποία κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης είναι 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 0,75% του ΑΕΠ- οδηγεί αυτομάτως το έλλειμμα πάνω από το Κοινοτικό όριο του 3%. Εάν στο νούμερο αυτό προστεθεί και το κόστος των μέτρων «επούλωσης» των πληγών των πυροπαθών, ήτοι 300 εκατ. ευρώ τότε η νέα Κυβέρνηση δεν αποκλείεται να «αναθερμάνει» το ενδεχόμενο χρήσης του άρθρου 104 του Συμφώνου Σταθερότητας που επιτρέπει την υπέρβαση των ορίων του δημόσιου ελλείμματος σε έκτακτες περιπτώσεις, λόγω θεομηνιών, φυσικών καταστροφών κλπ.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, εξακολουθεί να καθησυχάζει και να υποστηρίζει ότι οι επιπτώσεις στο έλλειμμαδεν αφορούν το ΑΕΠ ενός έτους ή το ετήσιο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, για το οποίο οι μέχρι σήμερα ενδείξεις δείχνουν ότι θα παραμείνει κάτω από την πήχη του 3% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο το κόστος των πυρκαγιών που επιδρά αρνητικά στον στόχο του ελλείμματος. Είναι και το κόστος διεξαγωγής των εκλογών το οποίο εκτιμάται σε 120 εκατ. ευρώ και οπωσδήποτε θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη η νέα κυβέρνηση.
Στα 3 δις. ευρώ οι οικονομικές εκκρεμότητες των νομοσχεδίων
Την ίδια στιγμή, ποσό ύψους 3 δις. ευρώ θα πρέπει να αναζητήσει το νέο «σχήμα» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, εφόσον τα νομοσχέδια που εισήγαγε εσπευσμένα η προηγούμενη κυβέρνηση στο θερινό τμήμα της βουλής, αποτελέσουν και νόμο του κράτους. Αναλυτικότερα, το κόστος των μέτρων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή επιμερίζονται σε:
- 2 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της φτώχειας μέχρι το 2010 (500 εκατ.ευρώ το 2008)
- 900 εκατ. ευρώ για επιδόματα προς τους δικαστικούς υπό μορφή έκτακτης παροχής
- 300 εκατ. ευρώ για την εισοδηματική αύξηση κατά 8,2% των μισθών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας
- 200 εκατ. ευρώ για επέκταση του πολυτεκνικού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες
- 600 εκατ.ευρώ για αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ
- 220 εκατ.ευρώ για την αύξηση του επιδόματος ανεργίας.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 270 εκατ. ευρώ συνεπεία της κατάργησης του φόρου κληρονομιάς και των γονικών παροχών και 120 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του φόρου που επιβάλλεται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.
Το βάρος της χρηματοδότησης αυτών ή άλλων παροχών θα σηκώσει σε κάθε περίπτωση μία νέα φορολογική μεταρρύθμιση το βάθος της οποίας θα εξαρτηθεί από τις βουλές του νέου οικονομικού επιτελείου.
Έσοδα 4 δισ. ευρώ αναζητά ο νέος προϋπολογισμός
Έτσι λοιπόν βασικό «καύσιμο» του προϋπολογισμού του 2008 θα αποτελέσουν τα έσοδα, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα αναζητήσει πρόσθετες φοροδοτικές «δεξαμενές» προκειμένου να καλύψει την «μαύρη τρύπα» των εισπράξεων του τρέχοντος προϋπολογισμού η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 800 εκα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr