Μέχρι όμως να μάθουμε την ετυμηγορία του λαού, μπορούμε να κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα, κυρίως στο στρατόπεδο του ηττημένου. Ολο και κάποιες αναταράξεις θα υπάρχουν, που ίσως μετατραπούν σε κλυδωνισμούς, όλο και κάποιες αλλαγές θα γίνουν, όλο και κάποιες μουρμούρες θα ακουστούν, που μπορεί να φτάσουν και σε ανοιχτή αμφισβήτηση της σημερινής κατάστασης στο ηττημένο κόμμα. Δεν θα ήταν μάλιστα πέρα από τη λογική η πρόβλεψη ότι μουρμούρες θα υπάρξουν και αλλαγές θα γίνουν ακόμη και στο στρατόπεδο του νικητή, ανάλογα με την έκταση της νίκης. Με λίγα λόγια, η επόμενη δύσκολα θα είναι ίδια με την προηγούμενη
Η μόνη πιθανότητα να μην υπάρξουν αναταράξεις και αλλαγές για κάποιο διάστημα, θα προκύψει από το μάλλον μικρό ενδεχόμενο να μην εξασφαλίσει την αυτοδυναμία κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Σ΄ αυτή την περίπτωση και τουλάχιστον μέχρι να κατακάτσει η σκόνηθα επικρατήσει σχετική άπνοια, ίσως και πλήρης ακινησία, αν και δεν θα σημαίνει το ίδιο για τα δύο κόμματα. ’λλον αέρα θα έχει το πρώτο κόμμα και άλλον το δεύτερο. ’λλο θα σημαίνει η μη αυτοδυναμία για τη Ν.Δ. και άλλο για το ΠΑΣΟΚ. Οπότε διαφορετικές θα είναι και οι εσωκομματικές αντιδράσεις στη μία ή την άλλη περίπτωση. Χώρια που άλλη είναι η σημερινή καθεστηκυία τάξη στο ένα κόμμα και άλλη στο άλλο.
Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, αν η Ν.Δ έλθει πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, θα είναι σε θέση μεν να λεηλατήσει τον ΛΑ.Ο.Σ. καινα σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά η ηγεμονική θέση του κ. Καραμανλή θα αποδυναμωθεί σημαντικά και ουσιαστικά. Θα έχει χάσει πάνω από τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τις προηγούμενες εκλογές, κάτι που θα σηματοδοτεί αποτυχία και θα κυβερνά πλέον με το δεκανίκι που θα του προσφέρουν βουλευτές που εκλέχτηκαν με τον ΛΑ.Ο.Σ. Θα υπάρξουν μουρμούρες και επικρίσεις, αλλά κυρίως θα εκδηλωθεί η αμφισβήτηση που θα αυξάνεται σταδιακά.
Αν πάλι η Ν.Δ. χάσει τις εκλογές, ερχόμενη δεύτερη, θα επικρατήσει τεχνητή ηρεμία αν δεν πάρει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ, μέχρις ότου αποσαφηνιστεί αν θα γίνουν νέες εκλογές και μετά θα αρχίσει η γκρίνια. Αν το ΠΑΣΟΚ πάρει αυτοδυναμία, η αμφισβήτηση θα είναι άμεση, η κα Μπακογιάννη δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη, αλλά θα βρει μπροστά της το καραμανλικό κατεστημένο του κόμματος. Φυσικά, δεν αποκλείεται να τα παρατήσει λόγω χαρακτήρα και ο κ. Καραμανλής, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του. Οπότε ο κομματικός εμφύλιος φαντάζει σαν πολύ πιθανό επακόλουθο.
Στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ τώρα, αν έλθει δεύτερο κόμμα χωρίς η Ν.Δ. πάρει την αυτοδυναμία, η γκρίνια και η κριτική θα αρχίσουν, χαμηλότονα στην αρχής, μέχρις ότου αποσαφηνισθεί αν θα γίνουν νέες εκλογές. Ο κ. Παπανδρέου θα αντιτάξει ότι κάλυψε μία μεγάλη διαφορά και θα γαντζωθεί στην ηγεσία, λέγοντας ότι όποιος δεν θέλει να ακολουθήσεις να κατέβει από «το τραίνο». Στην περίπτωση αυτή το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει όπως είναι αλλά με εσωτερικά προβλήματα που δεν πρόκειται να λυθούν εύκολα. Αν δε, χάσει καθαρά, τότε η αμφισβήτηση του σημερινού ηγέτη θα εκδηλωθεί αμέσως και από μέσα και από έξω από το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου θα προσπαθήσει μάλλον να κρατηθεί στην ηγεσία, αλλά αν η διαφορά είναι σημαντική θα είναι απολύτως αποδυναμωμένος, ενώ ο κ. Βενιζέλος θα εξαπολύσει μετωπική επίθεση.
Υποτίθεται ότι τη λύση θα τη δώσει το συνέδριο, αλλά μην εκπλαγείτε αν δείτε ΠΑΣΟΚους να ανταποκρίνονται σε κάλεσμα αλά Σαρκοζί του κ. Καραμανλή. Όπως δεν πρέπει να αποκλείεται κάποια διάσπαση, ή και το φαινόμενο πολλών στελεχών που αποσύρονται από τα κοινά. Με λίγα λόγια, η κεντροαριστερά στην Ελλάδα θα κάνει πλέον πολλά χρόνια για να συνέλθει. Χωρίς αυτό να αποκλείει τη δημιουργία κάποια στιγμή ενός άλλου κομματικού φορέα, κεντρώων τάσεων, στον οποίον θα συμμετέχουν στελέχη ακόμη και από τη Ν.Δ.
Σενάρια όλα αυτά, το βέβαιο όμως είναι ότι η επόμενη μέρα δεν θα είναι σαν την προηγούμενη για το πολιτικό σκηνικό στο σύνολό του.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr