Η πραγματικότητα πάντως παραμένει ότι η Ν.Δ. προηγείται ελαφρά, χωρίς αυτό να προδικάζει το αποτέλεσμα, αλλά το πιο σοβαρό είναι ότι προκύπτει ένα σοβαρό ενδεχόμενο που μπορεί να καλύψει τις ιαχές της νίκης της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ. Το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδυναμία δεν φαντάζει πλέον απίθανο,καθώς τα ευρήματα των σφυγμομετρήσεων δείχνουν ότι τα τρία μικρότερα κόμματα, το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.ΟΣ.έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να βρίσκονται στην επόμενη Βουλή. Βεβαίως όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, η πόλωση θα ενισχύει τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά αυτό δεν αποκλείει αναγκαστικά την πεντακομματική Βουλή.
Κατ΄ αρχήν το ΚΚΕ είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα είναι στην επόμενη Βουλή. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, τόσο ο ΣΥΝ , όσο και ο ΛΑ.ΟΣ.παίρνουν ποσοστά άνω του 4% και επομένως έχουν ισχυρές και λογικέςπροσδοκίες να εκπροσωπηθούν και αυτά στη Βουλή. Αυτές οι προσδοκίες ενισχύονται και από το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας έχουν χαμηλές συσπειρώσεις. Από την άλλη πλευρά, το ΛΑ.ΟΣ. θα υποστεί πιέσεις τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από το κόμμα του κ. Παπαθεμελή, που γι΄ αυτό τον λόγο ιδρύθηκε, όσο και αν το αρνείται ο αρχηγός του. Πιέσεις θα αισθανθεί και ο ΣΥΝ, τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από το ΚΚΕ, αλλά και το ίδιο θα ασκήσει πιέσεις στα δύο όμορα κόμματα. Εκτός και αν αρκετοί οπαδοί του ΚΚΕ και του ΣΥΝ αποφασίσουν να ενισχύσουν το ΠΑΣΟΚ για να μην ξαναβγεί η δεξιά.
Εφόσον λοιπόν η Βουλή είναι πεντακομματική, υπολογίζεται ότι το πρώτο κόμμα θα πρέπει να πάρει ποσοστό κοντά στο 43% , άνω του 42,7% για την ακρίβεια. Αν όμως ο δικομματισμός πάρει ποσοστό κάτω του 82-83% και η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι μικρή, τότε η έλλειψη αυτοδυναμίας θα είναι πραγματικότητα. Και τότε θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Το καλό σενάριο στο οποίο προσβλέπουν μερικοί ονειροπόλοι όπως ο υπογράφων- είναι ότι σ΄ αυτή την περίπτωση τα δύο μεγάλα κόμματα θα αναγκαστούν να συνεργαστούν σχηματίζοντας κυβέρνηση αλά Γερμανία μήπως και καταφέρουν μαζί να λύσουν προβλήματα, όπως η Παιδεία, το Ασφαλιστικό, η Δημόσια Διοίκηση, που καμία ελληνική μονοκομματική κυβέρνηση δεν τολμά να αγγίξει ουσιαστικά λόγω πολιτικο-κομματικού κόστους. Το κακό σενάριο είναι να αποτύχουν όλες οι διαβουλεύσεις, να μην πάρει κανένα κόμμα ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και να κηρυχθούν και πάλι εκλογές. Δηλαδή, ξανά-μανά τα ίδια και μάλιστα με μεγάλη ένταση και πόλωση!
Ετσι ή αλλιώς πάντως, διαφαίνεται σήμερα σοβαρό το ενδεχόμενο να μην κερδίσει κανένα κόμμα αυτοδυναμία στις 16 Σεπτεμβρίου.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr