Ετσι έχουμε τον πρωθυπουργό να επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο του 2008, τους υπουργούς του να συμπεριφέρονταιωσάν οι εκλογές θα γίνουν μέσα στο 2007 και εμείς στη μέση να μην γνωρίζουμε ποιον να πιστέψουμε.
Το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Καραμανλής δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Θα δει πως πηγαίνουν τα πράγματα και ανάλογα θα κρίνει. Οι πιθανότητες να διεξαχθούν εκλογές πριν από τον Οκτώβριο του 2007 μάλλον είναι ελάχιστες, αλλά τίποτα δεν αποκλείει την διεξαγωγή τους το Φθινόπωρο. Παραμένει βέβαια το ερώτημα γιατί ένας πρωθυπουργός θα ήθελε να επισπεύσει τις εκλογές και η απάντηση μπορεί να διαφέρει ανά περίπτωση.
Μπορεί δηλαδή να τις επισπεύσει γιατί κρίνει ότι εκείνη η χρονική στιγμή είναι η πιο κατάλληλη για να τις κερδίσει και όχι αργότερα, μπορεί να το κάνει γιατί προέκυψε ένα φλέγον και κρίσιμο θέμα και επιθυμεί την αναβάπτιση της κυβέρνησης στη λαϊκή εντολή για να το επιλύσει, μπορεί η κυβέρνηση να έχει στριμωχθεί στα σκοινιά και αυτή να είναι η μόνη διέξοδος και μπορεί τέλος, η εκτελεστική εξουσία να έχει περιπέσει σε τέλμα και να χρειάζεται νέα ώθηση για να επιλύσει προβλήματα. Μεταξύ μας, ο τελευταίος είναι και ο μόνος καλός λόγος που μπορεί να οδηγήσει τον κ. Καραμανλή στην επίσπευση των εκλογών.
Ωστόσο, από τις κινήσεις των υπουργών και γενικά του συστήματος που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία, η αίσθηση είναι ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο ετοιμάζεται για εκλογές. Υπάρχει έκδηλη προσπάθεια να αποφευχθούν συγκρούσεις με κοινωνικές ομάδες, ο κ. Αλογοσκούφης ανακοινώνει κάθε τόσο κάποια μέτρα ανακούφισης για κατηγορίες πολιτών, που όμως θα υλοποιηθούν μετά τις εκλογές, ενώ αντίθετα αποφεύγει να στείλει στις Βρυξέλλες τα στοιχεία που μας εμφανίζουν πολύ πλουσιότερους, ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις και άλλες μη προβλέψιμες και ίσως μη ελεγχόμενες συνέπειες.
Αλλοι υπουργοί και υφυπουργοί, όπως ο κ. Τσιτουρίδης ή ο κ. Γιακουμάτος σπεύδουν με υποσχέσεις να σβήσουν φωτιές που ανακύπτουν πριν αυτές ανάψουν για τα καλά και βεβαίως, κανείς δεν ανοίγει θέματα, αλλά όλοι προσπαθούν να τα κλείσουν με χρονοδιάγραμμα τον Ιούνιο. Ακόμη και στο θέμα της Παιδείας παλινωδούνκαι κανείς δεν είναι σίγουρος αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αλλαγές που ευαγγελίζεται πριν από τις εκλογές. Παράλληλα, βλέπουμε ήδη τις κρατικές διαφημίσεις να πληθαίνουν για να φθάσουν σε ένα κρεσέντο στις αρχές ή τα μέσα του καλοκαιριού, ενώ αυξάνονται και οι εξαγγελίες προσλήψεων στο δημόσιο.
Πέρα όμως από αυτά, βλέπουμε υπουργούς της κυβέρνησης, όπως οι κ.κ. Μεϊμαράκης, Βουλγαράκης, Πολύδωρας, Αβραμόπουλος, ή η κα Πετραλιά,να δημιουργούν θέματα που στόχο έχουν να εξωραϊσουν το προφίλ της κυβέρνησης στα μάτια της σιωπηλής πλειοψηφίας. Ωστόσο, το κλειδί παραμένει ο εκλογικός νόμος και αυτός θα προσδιορίσει την κήρυξη των εκλογών, αν πρόκειται να γίνουν αυτές πρόωρα. Το βασικό κριτήριο θα είναι ο αριθμός των κομμάτων που θα έχουν πιθανότητες να μπουν στη Βουλή μία δεδομένη στιγμή. Γιατί η κυβέρνηση θέλει όσο το δυνατόν λιγότερα κόμματα.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr