Το σκηνικό αυτό είναι δείγμα ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση, καθώς αυξανόμενες ομάδες νεαρών όπως έδειξε η συμμετοχή στα χθεσινά επεισόδια- εμφανίζονται να ριζοσπαστικοποιούνται, θα έλεγαν μερικοί. Αλλοι πάλι,θα υποστήριζαν ότι το πολίτευμα, δηλαδή η δημοκρατία, βρίσκεται σε κρίση. Και εδώ ερχόμαστε στο θέμα « Η δημοκρατία σε κρίση; »- της προχθεσινής ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, που με την άνεση πλέον του «statesman», μπορεί να κάνει παρατηρήσεις και να προβαίνει σε νουθεσίες. Νουθεσίες που τυπικά απευθύνονται σε όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας, ουσιαστικά όμως απευθύνονται στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου ο κ. Σημίτης παραμένει βουλευτής.
Κατά τον κ. Σημίτη λοιπόν, η αποκαλούμενη σήμερα «κρίση της δημοκρατίας» δεν οφείλεται σε μόνιμη αδυναμία του δημοκρατικού πολιτεύματος να λειτουργήσει ομαλά στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί διεθνώς. Η δυσλειτουργία που παρατηρείται «είναι στην πραγματικότητα μία κρίση πολιτικής». Εχει σχέση με το γεγονός ότι τα κόμματα εξουσίας είναι πολυσυλλεκτικά και προσπαθούν να περιορίσουν την πολιτική δραστηριοποίηση των πολιτών σε ελεγχόμενο πλαίσιο. Ο τρόπος όμωςάσκησης της πολιτικής από τα κόμματα, όπως και τα περιεχόμενα της πολιτικής δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα και τις ανάγκες των πολιτών και δεν προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.. Για να ξεπερασθεί η κρίση πρέπει να «επαναπολιτικοποιηθεί» η πολιτικήκαι από τις δηλώσεις προθέσεων που έχουν στόχο να ικανοποιούν όλους, τα κόμματα πρέπει να προχωρήσουν στη διαπάλη για την ουσιαστική λύση των προβλημάτων.
ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ
Αυτή είναι η θέση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος στη συνέχεια προχώρησε στην τεκμηρίωσή της λέγοντας:
-Οι ορατές λύσεις σήμερα αμφισβητούνται έντονα και από πολλές πλευρές. Τα σημερινά προβλήματα και αιτήματα δεν τίθενται από τους πολίτες μόνο προς τους προνομιούχους της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, αλλά επίσης από ευρύτερα στρώματα προς άλλα στρώματα ομοίως πολυπληθή. Ομάδες που διεκδικούν βέβαιη απασχόληση, καλές συντάξεις και δυνατότητες κοινωνικής ανέλιξης τα θέτουν προς άλλες ομάδες που έχουν εξασφαλίσει αυτά «τα προνόμια», αν και δεν διαφέρουν κοινωνικά. Η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να δώσει απαντήσεις και οι πολιτικοί αδυνατούν, αμφιβάλουν και διστάζουν να επέμβουν , οπότε δημιουργείται εικόνα απραξίας και κρίσης της πολιτικής.
-Η σημερινή«κρίση της πολιτικής» συνδέεται με την επέκταση των μεσαίων στρωμάτων και τον πολλαπλασιασμό των πολιτών με φωνή και απαίτηση συμμετοχής. Οι υπηρεσίες κατακτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην οικονομική ζωή και επομένως αυξάνονται τα μεσαία στρώματα, ενώ μειώνονται οι αγρότες και οι εργάτες. Αλλάζει επομένως η φυσιογνωμία της πολιτικής πελατείας και διευρύνεται πολύ ο χώρος εκείνων που συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική ζωή με απόψεις και αιτήματα. Αυτοί επιζητούν τις πολιτικές διαδικασίες που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους, που ξεπερνούν την εξασφάλιση των απολύτως αναγκαίων.
-Η «κρίση της δημοκρατίας» αποτελεί συνέπεια των μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών μεταβολών, της παγκοσμιοποίησης και των νέων τεχνολογιών . Η κοινωνία και οι θεσμοί της είναι υποχρεωμένοι να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα, αλλά αυτή η προσπάθεια προκαλεί κοινωνικές αναταράξεις, καθώς μάλιστα προκύπτουν και θέματα που δεν αναμένονταν, όπως η αλλαγή της ηλικιακής σύνθεσης του πληθυσμού ή η αναγκαιότητα της δια βίου εκπαίδευσης προς εξασφάλιση εργασίας. Οι αλλαγές αυτές απαιτούν πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης.
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
-Την ευθύνη για τον σχεδιασμό της νέας εποχής την έχουν οι πολιτικές δυνάμεις, που όμως έχουν παραιτηθεί από τον ενεργό ρόλο του διαμορφωτή των πολιτικών εξελίξεων. Προτιμούν τον ρόλο του ενδιαφερομένου, αλλά αποστασιοποιημένου συμμέτοχου και διστάζουν να διεκδικήσουν θέση καθοδηγητή της κοινωνίας με ιδέες και πρωτοβουλίες για κοινωνικές αλλαγές. Οι απόψεις του για το καινούργιο είναι συνειδητά ασαφείς ώστε να μην αντιμετωπίζουν αντιρρήσεις, να μην δεσμεύονται και να μπορούν να αλλάξουν, να συμβιβάζονται και να συμβιβάζουν, με στόχο την αποφυγή του πολιτικού κ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr