Την προεδρία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης τώρα την έχει η Γερμανία και ευτυχώς η σημερινή ομιλία της Καγκελαρίου κας Μέρκελ επιβεβαιώνει εκείνο που είχε διαφανεί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία στη χώρα της. Ότι δεν επιθυμεί μία Ευρώπη που δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από μία κοινή αγορά, αλλά θέλει την πολιτική ένωση των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε κάποια στιγμή να έχουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Αυτή άλλωστε είναι και στρατηγική της Γερμανίας σχεδόν από την σύσταση της ΕΚΑΧ , του πρόδρομου της σημερινής Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.
Για λόγους που όλοι γνωρίζουμε, το Βερολίνο είναι πολύ προσεχτικόστηνπροώθηση της πολιτικής του, αλλά εδώ και μερικά χρόνια επιμένει με αποφασιστικότητα σ΄αυτήν.Οσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση γνωρίζουν ότιη Γερμανία αφ΄ενός όρθωσε χωρίς τυμπανοκρουσίες- το ανάστημά της απέναντι στον κ. Μπλερ και αφ΄ ετέρου φρόντισε να παίξει μεσολαβητικό ρόλο στην κατάρτιση του προϋπολογισμού 2007-2013, που απειλούσε την συνεχή και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως λόγω της διένεξης Βρετανίας-Γαλλίας. Ετσι και τώρα, η Κα Μέρκελ κατέστησε σαφές στο Ευρωκοινοβούλιοότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αποκτήσει Ευρωσύνταγμα αν θέλει να έχει μέλλον.
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, η Γερμανία θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για να αναβιώσει το Ευρωσύνταγμα. Ένα σχέδιο που θα περιορίσει τον κίνδυνο να απορριφθεί και πάλι από γάλλους και ολλανδούς γιατί κάτι τέτοιο θα συμφορά, ενώ ταυτόχρονα θα πείθει τους διστακτικούς βρετανούς, πολωνούς και τσέχους να παραμερίσουν τους δισταγμούς τους. Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, ιδίως με τους βρετανούς και τους πολωνούς, καθώς οι πρώτοι έχουν διαφορετική αντίληψη περί Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και οι δεύτεροι έχουν αποδειχθεί μεγάλος μπελάς, ως υποχείρια των ΗΠΑ και ως ασυνάρτητοι εθνικιστές, συντηρητικοί καθολικοί και ανελέητοι ρωσοφάγοι. Τελευταία μάλιστα άρχισαν να επιδεικνύουν και αντιγερμανισμό.Ωστόσο,όλα δείχνουν ότι η Γερμανία θα κάνει το παν για να περάσει το Ευρωσύνταγμα από τις εφτά χώρες που απομένουν και δεν αποκλείεται να γίνουν διορθώσεις και περικοπές στο υπάρχον κείμενο για να περιορισθούν ενδεχόμενες αντιδράσεις.
Η Κα Μέρκελ είπε ακόμη ότι καλόν θα είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση να αποκτήσει έναν κοινό υπουργό Εξωτερικών για να την εκπροσωπεί και να μιλάει με μία φωνή στις διεθνείς υποθέσεις. Πολύ σωστή θέση και θα αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αν και δύσκολα μπορεί να υλοποιηθεί, αν δεν ψηφιστεί πρώτα τουλάχιστον το Ευρωσύνταγμα. Παράλληλα, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να εμβαθύνει τιςσχέσεις της με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Λογικό και αυτό κάνει η ίδια η Γερμανία. Με τις ΗΠΑεπειδή έτσι πρέπει, με τη Ρωσία, που είναι και γείτονας,γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέροντώρα και στο μέλλον.Μόνο που οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατηθεί σε απόσταση η Ρωσία από την Ευρώπη.
Το καλύτερο πάντως είναι ότι όσα πρεσβεύει η Κα Μέρκελ και η Γερμανία είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδας.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr